Lakásfelújítási hitel – Hogyan kaphatod meg a támogatás mellé?

Lakásfelújítást tervezel és szeretnéd kihasználni a lakásfelújítási támogatást, de nincs annyi pénzed, amiből előre kifizethetnéd a költségeit? Erre találták ki a lakásfelújítási hitelt, vagy hivatalos nevén Otthonfelújítási kölcsönt. Mutatjuk a feltételeket.

#szponzorálttartalom

Ha használt lakást szeretnénk vásárolni, és megnézzük a kínálatot, akkor találhatunk nekünk tetsző ingatlant. Viszont ritkán adódik olyan lehetőség, hogy olyan lakásra bukkanunk, ami tökéletesen megfelel az igényeinknek, és épp olyan állapotban van, hogy azonnal beköltözhetünk.

Az ilyen ingatlanok jellemzően drágábbak is, és talán jobban is szeretnénk mi kialakítani az otthonunk arculatát, a színeket és az anyagokat. Ilyenkor jöhet a felújítás.

Talán éppen a magas ingatlanárak miatt úgy döntünk, hogy várunk, és még nem veszünk új lakást, de az otthonunk állapota miatt már akkor sem úszhatjuk meg a felújítást.

A 2021. év elején megjelent lakásfelújítási támogatás remek lehetőséget kínál, és ennek hatására többen dönthetnek úgy, hogy belevágnak a munkába. A támogatás keretében a felújítási költségeink felét az állam állja, és akár 3 millió forintot kaphatunk vissza.

Tegyük fel, hogy szeretnénk is ezt a pénzt, de hogyan kezdjünk neki, ha nincs 6 millió forintnyi megtakarításunk, amiből előre ki tudjuk fizetni a szakembereket?

A felújítási támogatáshoz kamattámogatott hitelt is igényelhetünk. Ez az Otthonfelújítási kölcsön, köznapi nevén lakásfelújítási hitel, és kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy ne nekünk kelljen előre kifizetnünk a munkálatok költségeit. Ráadásul a konstrukció igen kedvező.

Mennyi hitelt kaphatunk és milyen feltételek mellett?

A lakásfelújítási hitel keretében

  • legfeljebb 6 millió forintot igényelhetünk
  • 3%-os, végig fix kamat mellet
  • legfeljebb 10 éves futamidőre.

Ebből tehát fedezhetjük azt a felújítást, amiből a maximális összegű, tehát a 3 millió forintos támogatást visszakaphatjuk.

A hitel érdekessége, hogy valóban egy célzott kölcsönről van szó. Csak a felújítási támogatáshoz vehetjük fel, önállóan nem. Ez egy jelzáloghitel, amihez fedezetre is szükségünk lesz.

A feltételei megegyeznek a támogatás feltételeivel.

  • Szükséges hozzá egy legalább 12 hetes várandósság vagy nevelnünk kell legalább egy gyermeket, aki velünk együtt a felújítandó otthonban lakik.
  • Legalább 1 éve a lakásban kell laknunk, amit lakcímkártyával kell igazolnunk.
  • A lakásban legalább 50%-os tulajdonrészünk legyen.
  • Igazolni tudjunk legalább 1 éves TB jogviszonyt.
  • Nem lehet a NAV felé 5000 Ft-nál nagyobb tartozásunk.

A hitelhez ezen túl a hitelbírálati folyamaton is keresztül kell mennünk. Mind a támogatást, mind a hitelt felvehetjük egyedülállóként is, ha a 25 év alatti gyermekünk velünk él.

A pénzt (a támogatást és a hitelt is), csak lakóingatlan felújítására használhatjuk. Ide kell szólnia a vállalkozókkal kötendő szerződéseinknek és a számláknak is. Nem újíthatjuk fel tehát belőle a nyaralónkat vagy a hétvégi házunkat, a szüleink házát, és nem használhatjuk több ingatlanhoz. Csak az otthonunk szépülhet meg belőle.

A jogszabály kiköti, hogy pontosan milyen munkákat támogatnak, csak ezeket végeztethetjük el.

Hogyan törlesztjük a lakásfelújítási hitelt?

A folyamat úgy néz ki a biztosdöntés.hu szakértőinek tapasztalata alapján, hogy választunk egy bankot, ahol elérhető ez a hitel, és szerencsére a legtöbb nagy hitelintézet kínálja. A bank ellenőrzi, hogy megfelelünk-e a feltételeknek, hitelképesek vagyunk-e, és ha minden rendben, akkor folyósítja nekünk a felvett összeget.

Amikor a felújítás készen van, és minden számlát megkaptunk, az utolsó számla dátumától kezdve 60 napunk van arra, hogy benyújtsuk az igényünket a Magyar Államkincstárhoz. A támogatást 2022. december 31-ig kérhetjük.

Itt arról is nyilatkoznunk kell, hogy igénybe vettünk-e a munkákhoz kamattámogatott hitelt. Amennyiben igen, akkor az Államkincstár a támogatás összegét eleve a banknak fogja utalni, és nem nekünk.

Ez azt jelenti, hogy ha a felújítást a hozzá kapcsolt kedvezményes hitelből végezzük el, akkor a támogatás összegét kizárólag a hitel előtörlesztésére használhatjuk fel. Olyat nem tehetünk, hogy igénybe vesszük a kamattámogatást, és a felújításból támogatásként visszakapott összeget megtartjuk és másra költjük, még akkor sem, ha további munkákat végeztetnénk el belőle.

Ha kevesebb hitelt vettünk fel, mert nem volt szükségünk a maximális 6 millió forintra, akkor is a bank kapja a támogatás összegét, ami a hitelt végtörleszti. Ha marad a támogatási összegből, akkor ezt a bank utalja majd tovább nekünk.

Természetesen az sem járható út, hogy felvesszük a hitelt, de mégsem kérjük a támogatást. Ez persze valószínűleg senkinek nem jut eszébe, de amire érdemes figyelni, az az, hogy a dokumentumaink rendben legyenek és megfelelő mennyiségű és tartalmú számlát nyújtsunk be a MÁK-hoz.

Ha nem kapjuk meg a teljes támogatási összeget, akkor több hitel marad a nyakunkon. Ha pedig valami miatt semennyi pénzt sem kapunk, akkor még a kamattámogatást is elveszítjük, és vissza kell azt fizetnünk. A MÁK honlapján van egy jó kis gyűjtés a leggyakrabban előforduló problémákról, de a BiztosDöntésnél is találunk egy felsorolást erről. Ne izguljunk, nem minden hiba miatt dobják vissza a kérelmünket, leggyakrabban inkább hiánypótlást kérnek, ha valamit elrontottunk.

Mi lesz a maradék hitelünk sorsa?

A megmaradt hitelt tovább törleszthetjük a futamidő végéig. Ha sikerült a hitelnek tényleg a felét visszakapnunk, vagy ha kevesebb összeget igényeltünk, akkor még többet, akkor a havi törlesztőrészletünk is sokkal alacsonyabb lesz.

Gondoljuk meg, hogy ilyen esetben szerződést módosítunk, és rövidítünk a futamidőn annak érdekében, hogy hamarabb kifusson a hitelünk. A 10 év elég hosszú idő, előfordulhat, hogy közben újabb felújítást tervezünk, és nem feltétlenül lenne jó, ha akkor még meglenne az előzőhöz kapcsolódó törlesztési kötelezettségünk.

És ha a 6 millió forint sem volt elég?

A kamattámogatott hitelt szabadon kiegészíthetjük bármilyen normál banki hitellel, ha ezt a jövedelmünk megengedi. Ez lehet jelzáloghitel is, hiszen annak alacsonyabb a kamata, de figyeljünk, hogy fedezetre itt is szükségünk lesz. Ha személyi kölcsönt igényelnénk, annak valamivel magasabb a kamata, de a hiteligénylés gyors és a pénzt szabadon felhasználhatjuk, olyasmit is vásárolhatunk belőle, amit a támogatott hitelből nem tehetnénk. Ha pedig minden kész, akkor elégedetten dőlhetünk hátra a megújult lakásunkban, amit így remélhetőleg valóban gazdaságosabban tehettünk otthonosabbá.

Comments are closed.

Navigate