Helytakarékos bútorok- ötletek apró lakásokba

Kicsi a lakás, de annál nagyobb a gond, hogy hogyan fognak elférni a holmijaid a költözés után. Nem mindegy, hogy viszed-e a kedvenc kanapédat vagy meg kell tőle válj az új lakás miatt. Van köztes megoldás, hogy kényelmes és lakható is legyen az új kuckó. Olvasd el, hogy miként is lehet megoldás a helytakarékos bútor az apró lakásokban.

Bár sosem gondolnánk, hogy rengeteg ruhához és aprósághoz elég egy kicsi otthon, de megfelelő helytakarékos bútorokkal gyerekjáték és még szórakozás is lehet a rendszerezés. Nem az a lényeg, hogy hány darab ruhásszekrényed van, hanem az, hogy milyen a rendezhetősége. Bár két polcon kevés ember ruhája fér el, de ha már az életedet kell egy ékszeres dobozban berendezni, akkor azt sem kell kihívásként megélni, ugyanis itt vannak a tippek.

Hotelszobából otthon

Az egyetemisták kedvenc választása az úgynevezett minigarzon, főleg bérlőként. Olcsóbb, mint az átlag, kicsi és átlagosan kevesebb bútor is kell bele, ráadásul a fenntartása is kedvezőbb. Sokszor egy hotelszoba vagy apartman is nagyobb, mint több lakás vagy élettér, ahol megfordulunk utunk során, mégis könnyebb kialakítani egy kellemes és kuckós életteret, mint gondolnánk. Hogy milyen bútorokkal tudunk berendezni egy 19 vagy 32 négyzetméteres lakást?

élettér kis helyen

Helytakarékos bútorok

Egy kis lakás berendezéséhez mindenki utánajár a piacon elérhető frappáns megoldásoknak. A sok-sok összecsukható bútor és a rengeteg fiókrendszerező lesz a legjobb barátunk az új otthonunkban. A felnőtt legóknál, csak az elkészült, összeszerelt bútor lesz felüdítőbb. Nagyobb bútorok, amikkel berendezhetjük apró lakásunkat úgy, hogy helyünk is maradjon:

  • Ágy:
    Nem csak praktikus, de divatos is a kislakások lakói körében a kinyitható kanapéágyak. Ha nem szeretnénk napközben is a vetett franciaágyat nézni, akkor mindenképp jó megoldás este pedig csak kinyitjuk a kanapét és röpke pillanatok alatt, már alhatunk is.
    Ha még ez sem elég, egyedileg gyártva már lehajtható ágykerettel is találkozhatunk, amit napközben csak felcsukunk és a nappali szekrénysor részét képezve nem foglal többé értékes helyet.
  • Asztal:
    Az összecsukható étkezőasztalok mellett sok praktikus asztal létezik még, amit akár a falra is lehet szerelni, ha foglalja a helyet, csak felhajtod. Vannak olyanok, amik nem összecsukhatóak, de lehajthatóak, ekkor olyanok, mint egy polcos szekrény. Még rendszerezésre is használhatjuk.
    Ezzel egyetemben ott vannak a hasonlóképpen működő íróasztalok is. Szintén falra szerelhető módon, vagy mini laptopasztal formában, amelyek kevés helyet foglalnak, praktikusak. A kisebb íróasztalok előnye, hogy könnyen mozdíthatóak is.
helytakarékos bútorok

Rendszerezés

Fontos megjegyezni, hogy szekrényre csak akkor nem lesz szükségünk, hogyha a bőröndünk a gardróbunk. Ez persze utazások során előfordulhat, de hosszútávon elég kellemetlen és a ruháinknak sem tesz jót. Ahhoz, hogy kellemes legyen lakásunk és ne keltse a túlzsúfoltság érzését akkor se, hogyha sok minden van benn, érdemes profi módon rendszerezni mindenünket, ha már a helytakarákos bútorok adottak.

  • Legyünk a hajtogatás mesterei. Ha magunktól nem is tudunk kiváló munkát végezni, akkor mindenképpen szerezzünk be segédeszközt a tökéletes ruharendezéshez. A komódokban most nagy divat a függőleges póló és pulóver rendezés, azaz a ruhák hajtogatása után függőleges helyzetben tesszük be a ruhákat a fiókba, így látható marad a szín és minta. Persze ez esetben célszerű passzentosra pakolni a ruhákat, hogy ne essenek össze.
  • Használjunk sok vállfát. Ha nagy gardróbszekrényünk van, akkor szerezzünk be minél több vállfát és vállfarendezőt, akár használtan is. A felakasztott ruhákat is sokkal praktikusabban és szorosabban tudjuk pakolni a szekrénybe, ráadásul a ruhák alatt is marad még helyünk.
  • Cipőt dobozba! Jobban járunk, ha a ritkábban használatos cipőink dobozát megőrizzük és abban rakjuk el, akár akár a gardrób aljában. A hasonló méretű cipősdobozokat még mindig egyszerűbb rendezni, mint a kallódó párú lábbeliket.
  • Fiókrendezés. Azt már tudjuk, hogyan hajtogassunk, de mi van, ha a konyhában lenne nagyobb szükségünk rendre a fiókban? A helytakarékos bútor, akkor tesz eleget funkciójának, hogyha rendet tartunk benne. Használjunk kisebb műanyag dobozokat, amikben rendezetten tarthatjuk a fiókok tartalmát. Erre rengeteg DIY videó van a közösségi médiában, aminek hasznát vehetjük.
fiókrendezés

Amennyiben lehetőségünk van rá, akkor keressünk lakásunkba használt bútorokat. Segítsük ennyivel a környezetünk terhelésének csökkentését. Mindig járjunk nyitott szemmel és keressük a lakásunk nyújtotta lehetőségeket. Helytakarékos bútorok, fantázia és egy kis szorgalom. Így már kis hoztuk otthonunkból a legtöbbet, hogy utána nap mint nap élvezhessük sikerünket.

Comments are closed.

Navigate