Szuper tippek lekvárfőzéshez!

Ha meg szeretnénk őrizni a nyári gyümölcsök fantasztikus ízét, vágjunk bele bátran a lekvárfőzésbe! Tény, hogy elsőre macerásnak tűnhet a dolog, azonban összegyűjtöttünk néhány tippet és trükköt, amivel garantált a siker.

Talán sokunk emlékszik arra, mikor nagymamáink egy hatalmas fazékban, óriási kanállal keverték a rotyogó baracklekvárt a konyhában. Ragadósnak, koszosnak és macerásnak tűnhetett a dolog, azonban mikor télen levettük a polcról a nyáron eltett lekvárt, minden belefektetett energia felértékelődött. A lekvárkészítés nem nagy ördöngösség, bárki megpróbálkozhat vele! Összegyűjtöttük nektek azokat a tudnivalókat, amivel még gördülékenyebben készülhetnek el az ínycsiklandozó gyümölcssűrítmények.

Alapanyag
Ha nem rendelkezünk saját gyümölcsössel, próbáljunk meg termelőtől vagy a piacon vásárolni, hogy garantáltan a legjobb minőségű gyümölcsből készülhessen a lekvár. A beszerzésnek érdemes a szezon végén nekiállni, ilyenkor ugyanis már alacsonyabbak az árak. Ha megvan a beszerzett gyümölcs, a túlérett, esetleg hibás példányokat válogassuk ki, ugyanis ezek nem tesznek jót leendő lekvárunk ízének, ráadásul a tartósságot is ronthatják. Lehetőleg kerüljük a mesterséges anyagok hozzáadását. Egyedül cukorra, esetleg fűszerekre és citromra van szükségünk a tökéletes lekvár elkészítéséhez. A megvásárolt gyümölcsöt lehetőleg azonnal, de legkésőbb a vétel másnapján dolgozzuk fel.

Ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy valóban friss gyümölcsökből készül a lekvárunk, keresssük fel a hozzánk legközelebb eső „szeddmagad” gazdaságot, ahol kedvünkre válogathatunk a gyümölcsök közül.

Előkészületek
A mennyiségtől függően szükségünk lesz egy nagy, magas falú, ép zománcú fazékra, egy nagyobb méretű, lehetőség szerint lyukas közepű fakanálra, és légmentesen zárható befőttes üvegekre.

Alaprecept egy adag eperlekvár elkészítéséhez:

  • 2 kg eper
  • 70 dkg cukor
  • 1 citrom leve

Lekvárt szinte bármilyen gyümölcsből készíthetünk, csupán az arányokra kell figyelni. Legyen szó bármilyen alapanyagról, a lekvárkészítés menete mindegyiknél hasonló.

A lekvárfőzés menete:

  • Válogassuk ki a gyümölcsöket, majd mossuk meg alaposan és csepegtessük le.
  • Magozzuk ki, de akár meg is hámozhatjuk őket. Forrázás után könnyen lehúzhatóvá válik a héj. 
  • Ha dzsemes állagot szeretnénk vágjuk fel apróra a gyümölcsöt, de a legegyszerűbb, ha leturmixoljuk.
  • Ízlés szerint adhatunk a gyümölcshöz citromlevet is: 1-2 kg gyümölcshöz általában 1 db citrom leve szükséges.
  • Alacsony lángon, folyamatosan kevergetés mellett főzzük, nehogy odaégjen.
  • A főzési idő az alapanyagoktól függ: az epernek, baracknak néhány óra elég, de a szilvát akár 5-8 órán keresztül is főzni kell.
  • Amikor besűrűsödik, vegyük le a tűzről, és a tetején képződött habot szedjük le. A gyümölcsök pektintartalma adja meg a készítmény zselés állagát, azonban ez minden fajtánál különböző. Ha a dzsemesebb verziót kedveljük, adhatunk hozzá a pektin bolti változatából.
  • A forró lekvárt merjük bele az alaposan lefertőtlenített üvegekbe. Fontos, hogy nem szabad csurig önteni a túlnyomás elkerülése érdekében.
  • A megtöltött üvegeket enyhén rázzuk meg, hogy a felesleges levegő kijöjjön.
  • A lezárt üvegeket néhány percig állítsuk a fejük tetejére, így elősegíthetjük a vákuum kialakulását.

Dunsztolás
A visszafordított üvegeket helyezzük egymás mellé pokrócba csavarva, vagy párnák közé. Ezáltal úgynevezett szárazdunsztot hozunk létre. Vannak, akik még újságpapírba is becsomagolják a lassabb lehűlés érdekében, ugyanis minél lassabban megy végbe a hővesztés, annál több idő marad arra, hogy a még megmaradt mikroorganizmusok elpusztuljanak.
Pár nap múlva ellenőrizzük, hogy létre jött-e a vákum. Ezt úgy a legegyszerűbb csekkolni, hogy benyomjuk a fedél tetejét. Ha ez sikerül, akkor sajnos nem alakult ki a vákuum, ezért azt az üveget bontsuk fel és fogyasszuk el minél előbb. Ha azonban nem lehet benyomni, esetleg benyomás után visszapattan, sikerrel jártunk.

Tanácsok:
Ha tökéletes állagot szeretnél elérni, csinálj tányérpróbát! Egy kistányért berakunk a hűtőbe 10 percre, majd a lekvárból egy kanálnyit ráöntünk és visszatesszük a hűtőbe 5 percre. Ha a hűtőből kivéve az állaga számunkra megfelelően sűrű, mehet is a dunsztosüvegbe.
Ha főzés közben hab keletkezik, azt érdemes leszedni. Ha nem sikerülne tökéletesen: egy mogyorónyi vajat a forró lekvárhoz keverve megoldható a probléma!
Kezdő lekvárfőzőknek érdemes elsőre kisebb adaggal próbálkozni.
És higgyétek el, érdemes belevágni a kísérletezésbe, mert a polcokra kerülő édes finomság minden csepp verejtéket megér!

Comments are closed.

Navigate