Magyarország csodálatos túraútvonalai

Ha idén belföldi nyaralást tervezel, és felfedeznéd hazánk természeti kincseit, akkor van néhány ajánlatunk! Cikkünkben túratippeket és 5 szuper túraútvonalat gyűjtöttünk össze, amiket érdemes kipróbálnod!

Elhelyezkedése miatt hazánk számos csodálatos jelenséget tár elénk – barlangokat, szurdokvölgyeket, forrásokat -, amik mind arra csábítanak, hogy útra keljünk és felfedezzük őket.
Ám mielőtt nekiállnánk a túraútvonalak böngészésének, íme néhány tipp, amit érdemes indulás előtt megfogadni:

  • Alaposan tájékozódjunk a domborzati viszonyokról, az időjárásról és a pontos útvonalról. Nyomtassunk térképet, hiszen könnyen lehet, hogy a területen nem támaszkodhatunk a GPS-re, illetve az internetre.
  • Ha egynapos túrát tervezünk, induljunk kora reggel, hogy minél több mindent megnézhessünk, kipróbálhassunk.
  • Egyedül lehetőleg ne vágjunk neki semmilyen túrának, kiránduljunk a barátainkkal, családunkkal, ha hosszabb és nehezebb túrába vágunk, a legjobb, ha egy képzett túravezető is velünk tart.
  • Kényelmes, strapabíró cipőre és túraruházatra lesz szükségünk, táska terén pedig a legjobban egy túrahátizsákkal járunk, amit indulás előtt érdemes kipróbálni, mennyire is kényelmes.
  • Készüljünk fel mindenre: legyen nálunk egészségügyi csomag, zseblámpa, ivóvíz, és olyan élelmiszer is, ami nem igényel hűtést. Túra előtt mindenképp érdemes megnézni, hol lesz az út során vízvételi lehetőség, bolt vagy fogadó.
  • A táskánk tartalmát lehetőleg rakjuk zacskóba, így az esetleges zivataroktól átázott vagy bepárásodott hátizsákban is száraz marad minden. Praktikus, ha olyan esőkabátot viszünk magunkkal, amit a táskára is rá tudunk húzni.

Most pedig ismerjünk meg közelebbről néhány fantasztikus túraútvonalat, aminek ideje felkerülnie a bakancslistánkra!

Rám-szakadék

A Rám-szakadék hazánk egyik legnagyobb és legismertebb szurdokvölgye, ezzel együtt a legnehezebben járható jelzett turistautak egyike is.  A Dunakanyarban található Dömös nevű településről indul a tanösvény, amin táblák segítségével tájékozódhatunk és a természeti kincsekről is információt kaphatunk. Az út során előfordulnak nehezebb szakaszok is, így többször szükségünk lehet az ügyességünkre és az állóképességünkre. Hosszabb esőzések után a szurodkban nagyobb lehet a víz és a sár, ilyenkor még nagyobb elővigyázatosság kell neki vágni a túrának, kedvezőtlen időjárási körülmények között pedig ne induljunk neki!
A szurdok bejárása néhány óra alatt teljesíthető, így érdemes felkeresni a környék más látványosságait, túraösvényeit is. Semmiképpen se hagyjuk ki például a Prédikálószéket, illetve a Vadálló-köveket.

Szalajka völgy

Észak-kelet Magyarország egyik legkedveltebb kirándulóközpontja a Szalajka-völgy. A környék jól kiépített, így számos közlekedési opció közül válogathatunk. Bejárhatjuk gyalogosan, biciklivel vagy kisvasúttal is.
A környék gazdag a látnivalókban. Akad itt a gyerkőcöknek állatsimogató, erdei múzeum, de a múlt szerelmesei is izgalmas látnivalókra számíthatnak, ha fellátogatnak az Istállós-kői-barlangba, ahol feltárásra került egy harminchatezer éves emberi csontváz és a korszakban élő állatok csontjai.
Edzettebb túrázóknak is kínál lehetőségeket ez a fantasztikus környék, hiszen a Bükk az ország legnagyobb átlagmagasságú, barlangokkal átszőtt karszthegysége. Kiváló terep barlangtúrákra, hegyi kerékpártúrákra, aki szereti a kihívásokat, keményebb gyalogos túraútvonalakat is találhat.

Négy kolostor útján a Pilisben

Ez az összetettebb útvonal kicsit embert próbálóbb a korábban említetteknél, hiszen akár 30 km-es távot is bejárhatunk, éppen ezért, ha mindenre fel szeretnénk készülni, akár ottalvós kalandra is tervezhetünk. Maga a túra Dömöstől a Dobogókőig tart, és számos érdekes műemléket érint. A hosszú útvonal mindenképp megéri a fáradtságot, hiszen rendkívül sokszínű tájjal, történelmi épületromokkal, de még őskori leletekkel is találkozhatunk. A teljesítéséhez egy igazolólapot is letölthetünk, amiben pecséteket, jelvényeket szerezhetünk a túra megtétele során, ez pedig egy nagyobb táv után, igazán lelkesítően és inspirálóan hathat.

Gólyahír Tanösvény

Budapesttől nem messze található a Gólyahír Tanösvény, így, ha kicsit elszeretnénk szabadulni a nyüzsgő, forgalmas utcák zajától, tökéletes célpont lehet. Viszonylag könnyen teljesíthető, 6,6 km-es távjával bátran belevághat az egész család.
A műúton Tápiószecső vagy Tápióbicske felől könnyen megközelíthető túraútvonalat végig járva a Tápióság természeti és kulturális értékeit ismerhetjük meg. Többek között láthatjuk az idős famatuzsálemeket, valamint a rétek madárvilága mellett a fűzligetek és a bokorfüzesek élőlényeit is megfigyelhetjük.

Abaliget

Hazánk egyik legfestőibb táján, a Mecsekben található Abaliget különleges túraútvonalat rejt magában. A Pécs közelében található kis falucska ideális úticél, ha valami újat szeretnénk felfedezni. A túra ugyanis a föld alatt vezet, és a barlang bejáratától kezdve 12 állomásos tanösvényt rejt magában. A denevéremblémás nyilakat követve a szemünk elé tárulnak a föld alatti világ egyedi képződményei, a különleges cseppkövek világa, illetve lehetőségünk van arra is, hogy a terület növény- és állatvilágát is megismerjük.

Hazánk csodás természeti kincsei számos lehetőséget kínálnak arra, hogy kiszakadjunk a hétköznapi rohanásból, együtt legyünk családunkkal, barátainkkal. A megfelelő felkészülés mellett hatalmas élményben lehet részünk, ha belevágunk egy-egy túra végigjárásába! 

Comments are closed.

Navigate