4 kiváló extrém sport a jó időre

Végre itt a melegebb idő, ami a szabadtéri mozgás szerelmeseinek különösen kedvez. Ha mindig is szeretted az adrenalint és a friss levegőt, akkor íme néhány pénztárcakímélőbb extrém sport, amibe bátran belevághatsz. Az pedig csak a hab a tortán, hogy a legtöbbhöz szükséges ruházatot és eszközöket a Jófogáson keresztül is be tudod szerezni.

1. Gördeszkázás

A gördeszkázás a hatvanas évek amerikai szörföseinek nagy találmánya volt, akik a tenger habjain kívül is szerettek volna hódolni kedvenc mozgásformájuknak. Ez az extrém sport pedig azóta sem ment ki a divatból: a 2000-es évek nagy deszkás arcai után még ma is számos fiatal népesíti be a közterek egyre jobban felszerelt gördeszkapályáit. A trükkök elsajátítása rendkívül sok gyakorlást igényel, de a szabad levegőn végzett testmozgáson túl a sportág mellett szól az azt övező, összetartó közösség is. Arról nem is beszélve, hogy a gördeszka a mai napig a városi közlekedés egyik legmenőbb eszköze.

Mit szerezz be hozzá?

2. BMX

A köztéri sportpályák másik „visszatérő vendége” a BMX. A jellemzően 20″-os kerékkel ellátott, biciklivel űzött sportág szintén a hatvanas években alakult ki, méghozzá azon fiatalok körében, akik a motokrosszt nem engedhették meg maguknak, ám a két keréken történő adrenalinhajsza nagyon is vonzotta őket. A BMX mára már több ágazattal bíró extrém sporttá nőtte ki magát, a 2008-as pekingi olimpián pedig már önálló sportágként debütált. Ha szívesen betekintenél a városi extrém pályák világába, de sem a gördeszkázás, sem a BMX nem vonz, bátran nézz körül a görkorcsolyák és a rollerek kínálatában is!

A BMX az extrém sportpályák másik nagy kedvence
Forrás: Pexels / Jan Kopriva

Mit szerezz be hozzá?

3. Terepbiciklizés

Vonz a két keréken száguldás, élvezed a kardióedzéseket, és még a természetet is imádod? Akkor lehet, hogy a terepbiciklizést épp neked találták ki! Az extrém sport számos fokozatot és irányzatot rejt magában, így az aszfaltos utakról épp csak kimerészkedő kezdők és a kihívásokat kedvelő kemény sportemberek is megtalálhatják a nekik megfelelő útvonalakat. A gravel ride, vagyis a klasszikus túrakerékpározás például egy trekking kerékpárral is bevállalható, míg a keskenyebb, meredekebb erdei ösvényekre már mountain bike ajánlott. Az egyik legextrémebb ágazatnak tekintett, meredek lejtőkön leereszkedő downhillhez viszont tényleg egy speciális bicikli, és némi előképzettség, edzői segítség is szükséges!

A terepbiciklizés a kardióedzést és a természet élményét ötvözi
Forrás: Pexels / Daniel Frank

Mit szerezz be hozzá?

  • A szintednek és a terepnek megfelelő biciklit
  • Bukósisakot
  • Technikai ruházatot
  • Kulacsot
  • Karra rögzíthető telefontartót

4. Sziklamászás

A beltéri termekben eltöltött hosszú órák után itt az idő kiszabadulni, és a friss levegőn is tesztelni a mászótudásodat! Az egész testet átmozgató extrém sport legnépszerűbb, kezdőknek is ajánlott ágazata a biztosítást nem igénylő boulderezés, amit kisebb magasságokban, vastag szivacspárnák segítségével űznek. A hivatalosan „nehézségi mászásnak” nevezett ágazatot viszont már biztosítópartner, kötelek és karabinerek segítségével végzik. A testi-lelki felfrissülésen túl a sziklamászásnak nagy előnye a befogadó és nyitott közösség is, akiknek köszönhetően akár bérelhetsz, vagy kölcsön is kérhetsz felszerelést, mielőtt hatalmas költségekbe vernéd magad. Ha viszont tetszik ez az extrém sport, és a szabadban is szívesen űznéd, persze nem árt néhány eszközt bevásárolnod!

A sziklamászás egy egész testet megmozgató extrém sport
Forrás: Pexels / Davyd Bortnik

Mit szerezz be hozzá?

  • Mászócipő
  • Zia zsák
  • Beülő a sziklamászáshoz
  • Zárható karabiner
  • Dinamikus mászókötél
  • Mászósisak

Comments are closed.

Navigate