A megfelelő nyári sportruházat

Senki sem szeret nekiindulni sportolni, ha hűvös az idő, azonban ahogy megérkezik a meleg, nincs több kifogás. Ám napsütés ide vagy oda, a nyári évszaknak is megvan a megfelelő sportruházata. Most összegyűjtöttük azokat az alapvető kritériumokat, amik mentén érdemes elindulni, ha összeállítanánk egy saját nyári sport-ruhatárat.

A kényelem csak egyetlen egy szempont, amin kívül még nagyon sok mindenre oda kell figyelnünk, ha nyáron sportolni indulunk. Számít a ruha anyaga és az is, hogy milyen sporttevékenységhez fogjuk használni.

Minden műfaj mást igényel
Amennyiben egy sportot már intenzívebben és régóta űzünk, úgy érdemes kideríteni, milyen speciális öltözéket javasolnak hozzá. A jógához például célszerű nem túl szoros, inkább lazább darabokat választani. A pamut térdnadrág bővebb szabással tökéletes lehet akár a nappaliban, akár a parkban űzzük ezt a sportot. Ehhez választhatunk egy hozzá passzoló pamut trikót vagy pólót. Kismamáknak javasolt olyan nadrágot választani, ami derék részen lehajtható és kényelmesen megtartja a várandós anyuka pocakját. Esetleg, ha elasztánt is tartalmaz a ruha anyaga, még kényelmesebbnek érezhetjük. Amennyiben dinamikus jógáról van szó, jobb ha a nadrág és a felső is a testünkre simul. A leggingsek tökéletesek erre a célra, de arra figyelni kell, hogy se a top, se a nadrág ne dörzsölje ki a bőrünket, jó nedvszívó képessége legyen és légáteresztő anyagból készüljön. 

A futás szerelmeseinek
Természetesen máshogy öltözünk a konditerembe, biciklizéshez és túrázáshoz is. Most nézzünk egy olyan műfajt, amit milliók űznek szeretettel! Ha szeretnénk jól érezni magunkat nyáron is futás közben, akkor érdemes beszerezni pár megfelelő ruhadarabot. 
Amit minden futó megvásárol – hiszen ez kötelező tartozék – a futócipő. Erre úgy kell tekinteni, mint egy jó befektetésre. Egy darabig egy kinyúlt pólóban és szakadt maci-naciban is el lehet futkározni, de megfelelő cipő nélkül aligha. Próbáljunk ki több cipőtípust is! Mivel nagyon sok szempontnak meg kell felelnie egy ilyen lábbelinek, bátran kérjük szakértő tanácsát a választáshoz. A legfontosabb talán, hogy méretben passzoljon, rendesen megtartsa a bokánkat. Rezgéscsillapító hatásuknak köszönhetően megakadályozhatjuk a sérüléseket, és könnyebben rugaszkodhatunk el a földtől.

Egyre szélesebb a választék a szebbnél szebb sportruhákban is. Hordhatunk rövidnadrágot, caprit (ez a félcombig érő stretch nadrág), vagy futószoknyát is. Ez utóbbi tartalmaz egy alsó stretch rövidnadrágot is, így szabadon mozoghatunk benne. Tévedés, hogy csak annak dörzsölődik ki a combja, akinek van még mit ledolgozni ezen a területen. Súlyfeleslegtől függetlenül ez inkább alkati kérdés. Így ha valaki hajlamos rá, vásároljon olyan sportnadrágot, amivel ezt a kellemetlen pirosodást kivédheti. Választásnál összességében figyeljünk arra, hogy hűs hatású, megfelelően szellőző és jó nedvszívó anyagú legyen a ruha. El kell kerülnünk a napszúrást és a káros UV sugarakat is, ezért vigyünk magunkkal napszemüveget és egy kendőt vagy sapkát is. A napvédelem szempontjából a fejpánt, baseballsapka, vagy egy futósapka kiválasztása már tényleg csak ízlés kérdése.

Még a zokni is számít
Minden évszakban fontos a megfelelő zokni megválasztása. Bármilyen furán hangzik, ezen sok kellemetlenség múlhat. Egy rossz műszálas zokniba nagyon hamar beleizzadhat a lábunk, és idővel kellemetlen problémákhoz vezethet. Sokan úgy gondolják, a gyapjú zokni nyáron túl meleg a futáshoz, vagy edzéshez, ugyanakkor rendkívül jó a nedvszívó képessége. A jó sport zokni nem okoz vízhólyagot, nem dörzsöli ki a lábat, és remekül szigetel. Nem utolsó sorban pedig nem csúszkál összevissza a lábunkon. 

Kiegészítők
Ha beszereztünk minden alapvető ruhadarabot, bátran nézelődhetünk az olyan kiegészítők között is, amik biztonságosabbá vagy élvezetesebbé teszik a sportolást. Noha nyáron később megy le a nap, azért ártani nem árt egy fényvisszaverő öv, vagy karszalag, esetleg egy fejlámpa. A legtöbben szívesen hallgatunk zenét is edzés közben. Ehhez is vásárolhatunk telefontartó karpántot vagy övtáskát, hosszabb terepfutáshoz, vagy túrához akár többzsebes sportmellényt is. 

A megfelelő sportruházat kiválasztása nem csak egészségünk szempontjából fontos. Ha megtaláltuk azt, ami méretben és stílusban is egyaránt hozzánk passzol, garantáltan nagyobb kedvvel és gyakrabban állunk majd neki a mozgásnak is.

Comments are closed.

Navigate