Mire figyeljünk használt babakellékek vásárlásakor?

A használt termékek világában kis odafigyeléssel kincseket találhatunk a csemeténknek. Sokan ódzkodnak ettől, pedig ez a megoldás nemcsak pénztárcabarát, de ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük vele! Most összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni használt baba- és gyerekholmik vásárlásakor.

Egy kisgyerekkel igazi kaland az élet, és ehhez hozzátartozik a csöppség méretének, mozgásának és szellemi fejlődésének folyamatos változása. Ezzel lépést tartani és a megfelelő ruhaneműket, bútorokat, játékokat és egyéb kellékek folyamatosan beszerezni bizony nem egyszerű feladat, ráadásul anyagilag is komoly terhet jelenthet. Éppen ezért érdemes megfontolni a használt termékek vásárlását, ha gyermekholmikról van szó. Íme pár íratlan szabály, aminek betartásával bátran elmerülhetünk a secondhand világába!

Mire figyeljünk a baba- és gyerekruhák esetében?

  • Mindig mossuk ki a használtan vásárolt ruhaneműket, hiszen nem tudhatjuk, hogy az előző tulajdonos milyen mosószert és öblítőt használt (ezek válthatnak ki allergiás reakciót)
  • Olyan felsőruházatot keressünk, amely nyakkivágásába könnyen belecsusszan a gyermekünk feje
  • Úszómellény, karúszó és úszógumi esetén pedig ellenőrizzük, hogy jól illeszkedik-e csemeténk karjára, testére

A játékok esetében:

  • Keressük a hiánytalan és biztonságos játékokat, hogy mindig öröm legyen velük játszani
  • Egy évtizedekkel ezelőtt gyártott játék egészségre káros anyagokat (pl. ólom) is tartalmazhat, amik egy önfeledt csócsálás alkalmával a csöppség szervezetébe juthatnak
  • Elemes vagy akkumulátoros játékoknál nézzük meg, hogy nem észlelhető-e szivárgás vagy repedés

A gyerekbútorok, kellékek esetében:

  • Etetőszék, utazóágy, pelenkázó, mózeskosár és gyerekágy esetében ellenőrizzük le, hogy az összes biztonsági kiegészítő megvan-e, nagyobb gyerekbútoroknál pedig ne felejtsük el a tartozékot, amivel a falhoz tudjuk rögzíteni őket.
  • Babakádaknál szemrevételezéssel is kiszűrhetjük az esetleges gombafertőzéseket és penészes nyomokat.
  • Biztonsági autósülés és bukósisak esetében az alkotóanyagok „elfáradása” miatt érdemes leellenőriznünk a lejárati időt (5-8 éves darabot inkább ne vásároljunk), illetve az esetleges sérüléseket.

Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a Jófogás lehetőséget ad ingyen elvihető termékek meghirdetésére is, hogy a még jó állapotban lévő, de feleslegessé vált ruhák, játékok és bútorok olyan családokhoz kerüljenek, akik számára gyermekeik ruháztatása és ellátása is gondot jelent. Ráadásul ezáltal a szükségtelen holmik nem a környezetet terhelik, hanem akár segítséget is jelenthetnek másoknak.

A Jófogás országos akciót is hirdetett, ahol rászoruló egyszülős családoknak segíthetünk. Az adományozási lehetőségre még június 1-jéig van lehetőségünk. A higiéniai cikkeket, tartós élelmiszert és/vagy gyerekruhákat tartalmazó Jótett Csomagokat országszerte szállítási költség nélkül, érintkezésmentesen lehet feladni 189 Foxpost csomagautomata egyikében. A csomagokat a TündérPakk Közhasznú Alapítvány juttatja el a rászorulókhoz. Az akció további részleteiről a linkre kattintva lehet tájékozódni.

Comments are closed.

Navigate