Szuper tippek konyhai eszközök tárolására

Kisebb és nagyobb konyhákban is rendkívül fontos a megfelelő tárolás és a felszerelés praktikus elhelyezése. A főzés közben és után akkor igazán nagy a felfordulás, ha magunk sem tudjuk mit, hova pakoljunk. Íme néhány szuper trükk, amivel elkerülhetjük a káoszt!

Ha a konyhában akad is elég tárolóhely – ami valljuk be, igen ritkán szokott összejönni – akkor is érdemes hasznos megoldásokkal megkönnyíteni az életünket. Ha sietünk, mert úton vannak a vendégek, vagy egyszerűen csak nem szeretnénk, ha az alsó szekrények leghátsó zugából kellene előbányászni az edényeket, akkor kövessük a következő tanácsokat.

Mindig éles kések
Ahhoz, hogy sokáig jó minőségű és éles maradjon a késkészletünk, nagy hangsúlyt kell fektetni a tárolásukra. Abszolút elegendő, – persze csak ha van neki hely – ha a pulton kirakunk egy késtartót. A kiváló késkészlet egyébként sem olcsó, így optimális esetben érdemes olyan tárolót választani hozzá, ami szárazon és védve tartja a párától, szennyeződésektől. Aki szereti a minimalista stílust, készíttethet olyan fiókot is, ahová úgy pakolhatjuk be a késeket, hogy mindnek pontosan meglegyen a helye. A fába vésett vájatok megvédenek minket attól, hogy a fiókba össze vissza dobált kések megvágják a kezünket.

Lábasok és fedők külön tárolása
A lábasfedők sokszor csak bosszúságot okoznak, hiszen ha egymásra pakoljuk őket, zörögve-csörögve elcsúsznak, a polcokon pedig nehezen lehet őket elrendezni. Ha pedig együtt akarjuk tárolni őket a fazekakkal, a helytakarékosságtól elköszönhetünk. Érdemes olyan fiókokat készíttetni, amelynek alsó része mélyebb, itt elférnek majd a lábasok. Felette pedig egy kicsit kisebb mélyedésben tárolhatóak a fedők. Ha ezeket úgy pakoljuk el, hogy a fedők éppen a megfelelő lábasok fölött vannak, képtelenség összekeverni őket.

Ha nem akarunk külön konyhaszekrényt terveztetni ezeknek az edényeknek, akkor egy egyszerű edényszárító is tökéletesen elég. Bármelyik polc helyére szerelhetünk fémből készült rácsokat, és oda könnyedén beilleszthetők az fedők. A ruhásszekrény oldalára felfúrt nyakkendőrács is hasznos lehet, hiszen egy nagyobb fajta a kamra ajtajának belső felére szerelve alkalmas lehet a fedők megtartására is.

A kamra maximalizmus
Nem kell olyan gyakran takarítani a kamrát, ha rendszerezetten tároljuk benne a holmikat. Itt is használhatunk kihúzható fiókokat az összes olyan apró dolognak, ami polcokra pakolva kaotikus és nehezen átlátható lenne. Az egyik legkevésbé kihasznált terület a sarokrész, ezért minden polc csatlakozásánál készíthetünk egy forgótálcát. Erre a kerek területre könnyen felpakolhatjuk például a konzerveket, az alátétet forgatva pedig egyszerűen elérhetjük, amire szükségünk van.

Egy másik trükk, hogy mindent fel kell címkézni. Amennyiben dobozokat használunk – ha nem átlátszó – érdemes feliratozni. Közkedvelt megoldás a dunsztos üveg, ami nem csak esztétikus, de remek újrahasznosítási technika is. Tehetünk bele lisztet, cukrot, babféléket, tésztát. Így nem csak egységes, könnyet átlátható, de mutatós is lesz az összhatás.

Kreativitás felsőfokon!
Konyhai tárolót igazából bármiből kialakíthatunk, csak a képzeletünk szabhat határt. Használtan vagy a bolhapiacon remek holmikat vásárolhatunk egészen olcsón. A különböző konyhai fogók, merőkanalak és fakanalak remekül elférnek a pulton egy fonott kis kosárban is. A mosogatószer és szivacs rákerülhet egy tortaállványra. A sütőformákat betehetjük egy sütis üvegbe.

A fűszerek tárolása pedig egy külön izgalmas témakör. Van aki ezt is szívesen felcímkézi és polcra teszi apró üvegcsékben. Van aki a forgótálcára esküszik, vagy egy falra szerelhető fűszerespolcon rendezi el őket. Akármelyiket is válasszuk, a lényeg, hogy könnyen hozzá lehessen férni, és mindig megtaláljuk, amit keresünk.

Mire jó a mágnesfal?
Egy mágneses fal segítségével örökre búcsút inthetünk a celluxnak és a gombostűnek. A gyermekek rajzai általában a hűtőre szoktak kikerülni, azonban a kidekorálása szintén rendetlenség érzetét keltheti az ott élőkben. Beszerezhetünk komplett mágnestáblákat, de mi magunk is elkészíthetjük, ha a falra a festék alá felkenünk egy mágneses hatású folyékony állagú glettanyagot. A hatás ugyanaz és az órarendtől kezdve, a rajzokon át, a receptekig és késekig bármit feltehetünk rá. Természetesen előtte frissen kell festeni a falat, és az alapozó rétegről sem szabad megfeledkezni. A mágnesfalnak nem kötelező már fekete színűnek lennie, választhatunk olyan színt, amilyen alapvetően a konyhafal színe. Oktatási célú mágneses felületet is könnyedén készíthetünk vele és tökéletesen dekorálható az ünnepekre is. A karácsonyi zoknik remekül festenek rajta, ami kandalló hiányában onnantól kezdve akár a konyhában is fellógatható.

A harmonikus konyha titka, hogy mindennek meglegyen a helye. Ne próbáljuk bezsúfolni azt, ami egyébként nem illik a helyiség adottságaihoz, hiszen attól túl kaotikussá válhat. Ha azonban saját rendszerünk és ötleteink alapján alakítjuk ki, máris örömtelibbé válik a sütés, főzés!

Comments are closed.

Navigate