Hogyan védjük kisgyermekünket a káros UV sugaraktól?

A gyerkőcök védőrendszere még fejletlen és bőrük sokkal vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké. Éppen ezért a szülőknek alaposan fel kell készülni, ha elindulnak a picivel egy nagy sétára vagy strandolni a nyári hőségben. Mutatjuk mire érdemes odafigyelni!

A naptej nem csak a strandra való!
Érdemes legalább fél órával az indulás előtt bekenni a gyerekeket magas faktorszámú naptejjel. Ha nagyon alaposak vagyunk, utánanézhetünk, hogy mekkora lesz aznap az UV sugárzás és annak megfelelően választhatjuk ki a terméket. A sűrűbb napvédő krémeket a picik nehezebben viselik a bőrükön, ezért nyugodtan válasszuk a kíméletesebb és komfortosabb verziót. Ezeknek a készítményeknek egy része – még akkor is ha vízálló – leoldódhat a vízben. Ezért fürdés után is érdemes újra bekenni a kicsik bőrét, hiszen ez segít, hogy folyamatosan védve legyenek az UV sugarakkal szemben.

Egy csini napszemüveg

Ha már elég nagy a gyerkőc, hogy önállóan válasszon magának dizájnos szemüveget, akkor az élmény sem marad majd el, és tökéletes védelmet fog nyújtani a szemeknek is. Persze ehhez megfelelően tájékozottnak kell lennünk, hogy ne egy olcsó alsókategóriás gyermeknapszemüveget vásároljunk. Nem elég, ha cuki és jól áll az apróságoknak. Az intenzív napsugárzás komoly károkat okoz a szemnek, ez gyulladást, égő érzést is okozhat. Minden esetben optikában vásároljunk olyan típust, ami biztosan megszűri az UV sugarakat.

Ha ezt a szempontot kipipáltuk, nyugodtan válogathatunk a színek és formák között. Mivel a gyerekek méreteiből adódóan sokszor nehezebb ennek kiválasztása, már lehet kapni olyan fajtákat is, amelyek síszemüvegekhez hasonlóan gumipánttal stabilabban viselhetők. Na persze, ha a gyermek hosszú fürtjei ellenállnak, beakadnak, összegubancolódnak tőle, akkor jobb, ha maradunk a hagyományosnál.

Sapkák és kalapok tengerében

Ez az a kiegészítő, amit a legkevésbé tudnak elviselni a kicsik, pedig nemcsak a napégéstől védi meg őket, hanem a napszúrástól is. Itt is nagy segítség, ha hagyjuk, hogy ő maga válassza ki a fejfedőt, akkor jobban fog hozzá ragaszkodni. Ám mielőtt beleszeretne a megfelelőbe, figyeljünk oda, hogy annak karimája elég széles-e, hogy megfelelő mennyiségű árnyékot vessen a gyermek testére, arcára és nyakára is.

A kisbabák esetében a különböző kalapokat és kis sapkákat meg lehet kötni, így garantáltan nem esik le a fejükről. Azonban az örökmozgó apróságokon meg kell majd igazítani, emiatt semmiképpen ne húzzuk a megkötőt túl szorosra, hiszen az a babának kényelmetlen és zavarhatja a nyelésben, levegővételben is!

UV-védő fólia
Ha utazunk – főleg, ha hosszú útra kelünk – szerezzünk be az autó üvegére UV-védő fóliát. Vagy egyszerűen tegyünk rájuk árnyékolót. A kocsik ablaküvege köztudottan átengedi a káros sugarak egy részét, és szörnyen fel tudja forrósítani az autó belsejét. A fóliákból és árnyékolókból is választhatunk kisállatosat, mesefigurásat, amit aztán a család legkisebb tagjai örömmel segítenek felszerelni!

A ruha a legfontosabb védelem
Az egyik legfontosabb szempont a kánikulára készülve, hogy olyan ruhát adjunk a gyerekekre, ami megfelelően szellőzik. A szabadon hagyott testfelületet pedig mindig kenjük be naptejjel. Arra kevesen gondolnak, hogy a vizes ruha átengedi a napsugarak egy részét, de szerencsére, már erre is specializálódott a ruhaipar, integrált napvédelmet biztosító textíliák is kaphatóak a piacon. Mivel a gyerekek nagyon hamar kinőnek minden ruházatot, érdemes ezeket használtan beszerezni.

A D vitamin jótékony hatását sok-sok tudományos cikk bizonyította már, ne féljünk hát a szabadba menni a gyerkőcökkel. Azonban fontos tudni, hogy egy éves kor alatt a babákat teljes mértékben óvni kell a napsütéstől. Könnyű, jól szellőző nyári ruhát és sapkát adjunk rájuk, esetleg kendőt. A 11 és 15 óra közötti időszakban pedig ne tartózkodjunk velük a tűző napon, hiszen az nem csak nekik, nekünk is megterhelő.

Comments are closed.

Navigate