Nyaraló vásárlása: erre az 5 dologra figyelj!

Közeleg a nyár, ilyenkor pedig többekben felmerülhet, hogy régóta dédelgetett álmukat valóra váltsák egy saját nyaraló vásárlásával. Szerencsére a Jófogás Ingatlanon számos eladásra kínált házikó közül választhatunk, de a döntés előtt nem árt néhány dolgot megfontolni. Hiszen nemcsak az elhelyezkedés fontos, hanem a felmerülő plusz terhek, valamint a kötelezően fizetendő illeték nyaraló vásárlásakor.

1. A megfelelő hely kiválasztása

Mindig is arról álmodoztál, hogy egy saját kis kuckót tarts fenn a Balaton-felvidék lankáinak ölelésében? Netán inkább a meghitt, horgászásra is alkalmas Tisza-part vonz? A nyaraló vásárlás menetének első fontos pontja, hogy felméred a saját igényeidet, illetve azt, hogy az ingatlant kizárólag saját célra szeretnéd használni, vagy netán kiadnád. Ha az utóbbi lehetőséget is fontolgatod, érdemes olyan üdülőt választanod, ami turisztikai szempontból frekventált helyen, vízpart közelében helyezkedik el. Míg, ha csak a család használja, tökéletes beruházás lehet egy eldugott, csendes faluban lévő nyaraló – ahonnan autóval vagy biciklivel is meg tudjátok közelíteni a legközelebbi strandot. Így ráadásul szabadon napozhattok a kertben, miközben a környékre özönlő turisták sem zavarják a pihenéseteket.

Nyaraló vásárlása tippek
Forrás: Unsplash / Birgit Loit

2. A nyaraló vásárlás költségei

Jelenleg kevesen engedhetik meg maguknak, hogy kizárólag önerőből finanszírozzák meg egy nyaraló vásárlását. Ezért a nyaraló vásárlás menete során az elsődleges plusz kiadás, amivel a vételáron túl számolni kell, a bankoktól felvett hitelek, illetve az adásvételt lebonyolító ügyvéd költségei. Emellett igen nagy terhet jelenthet a kötelezően fizetendő illeték nyaraló vásárlásakor: ez a különböző kedvezmények figyelmen kívül hagyásával a vételár 4%-a.

A legtöbb nyaraló vásárlás menete során ráadásul számolni kell némi felújítási költséggel is, illetve a jelenleg is pörgő építőipar mellett a szakmunkások hiányára, a hosszú „várólistára”. Emellett még egy szinte tökéletes állapotban átvett, az igényeinknek megfelelő ingatlan esetében is gondolni kell a bútorok, berendezések beszerzésének költségeire.

3. A nyaraló vásárlás menetén túl: a fenntartás költségei

A nyaraló vásárlás menete előtt mindenképpen érdemes felmérni, hogy elegendő és stabil bevétellel rendelkezünk-e ahhoz, hogy párhuzamosan több ingatlant is fenntartsunk. Az üdülő ugyan kisebb mértékben, de ugyanúgy viszi a pénzt, mint az állandó lakhatást biztosító otthonunk. Fizetni kell az esetleges hiteltörlesztőt, a lakásbiztosítást, a rezsit, a különböző adókat és közüzemi díjakat. Emellett nem árt számolni az ingatlan karbantartásához szükséges kiadásokkal is, mint az időnkénti felújítások, illetve a kert rendben tartása – főleg ha nincs időnk rendszeresen leruccanni füvet nyírni, fákat metszeni és locsolni. Ilyenkor kifejezetten praktikus beruházás lehet egy öntözőrendszer telepítése.

4. Mennyi szabadidőnk van?

Bár a saját tulajdonú üdülő kétségkívül egy valóra vált álom, a befektetés inkább azoknak ajánlott, akik a fenntartáshoz szükséges szabadidővel – vagy pénzzel és logisztikai háttérrel – is rendelkeznek. Ugyanis a nyaraló az elsődleges otthonhoz hasonlóan megkívánja a rendszeres takarítást, a törölközők, ágyneműk mosását, a fűnyírást, a kert tavaszi és őszi rendberakását, a vízrendszer téliesítését.

Amennyiben a nyaralót befektetési céllal, kiadásra is vásároljuk, még több szabadidővel kell számolnunk. A vendégek fogadása, a távozásuk utáni rendrakás, mosás és takarítás, illetve bármilyen felmerülő probléma esetén a rendelkezésre állásunk elengedhetetlen.

5. Nyaraló vásárlása befektetési célból

Természetesen a kiadások mellett nem árt kalkulálni a potenciális bevétellel is. Ha a nyaraló vásárlása nem kizárólag saját használatra, hanem kiadási célból történik, az egyébként magas fenntartási költségek megtérülhetnek. Ezt leginkább úgy érhetjük el, ha a turisztikai szempontból kedvelt időszakokban – főként nyáron -, az általunk nem használt napokon kiadjuk az egész nyaralót, vagy akár csak néhány szobáját. Természetesen ez esetben számolni kell az idegenforgalmi adóval, illetve a berendezés amortizálódásával is, nem beszélve a vendégfogadás és takarítás logisztikájáról.

A nyaraló vásárlása hosszútávú ingatlanbefektetésként is felfogható. Bár a benne álló pénz nem mozgósítható annyira egyszerűen, 10-20 év távlatában akár többmilliós pluszt is jelenthet a családi kassza számára.

A nyaraló vásárlás költségei hamar megtérülhetnek
Forrás: Unsplash / Birgit Loit

Összegzésként elmondható, hogy a saját nyaraló vásárlása azoknak éri meg leginkább, akik átlagon felüli, stabil jövedelemmel és sok szabadidővel rendelkeznek. Zömében kisgyermekes családoknak és olyan idős pároknak ideális választás, akik a melegebb szezonra szívesen leköltöznek egy nyári lakba. Emellett a digitális kor és a COVID-járvány által elősegített „távmunka” kultúrában is jó lehetőség lehet, ha a nyári irodánkat egy vízparti üdülőben képzeljük el.

Netán te is kedvet kaptál, hogy szétnézz az eladásra kínált nyaralók között? Látogass el a Jófogás Ingatlan oldalára, és használd a részletes keresőt, hogy megtaláld az igényeidnek leginkább megfelelő házikót!

Comments are closed.

Navigate