5+1 dolog, amire képes egy okosotthon

Egyre többször hallhatjuk az okosotthon kifejezést és ennek a modern találmánynak az előnyeit. De vajon mégis mire jó egy okos lakás? Megtérül az ára? Tényleg kényelmesebbé és egyszerűbbé teszi az életet? A BiztosDöntés.hu szakértői segítenek áttekinteni a legújabb trendeket.

#szponzorálttartalom

Sokféle különböző funkcióval rendelkezhet egy okosotthon és az a legjobb benne, hogy teljesen személyre szabható. Ha az okos rendszer valamilyen részére nincsen szükségünk, akkor nyugodtan kihagyhatjuk a fejlesztés során. Nézzük meg, hogy melyek a leggyakoribb, legnépszerűbb vagy épp a legmeglepőbb funkciói egy okosotthonnak.

Vajon milyen opciók közül válogathatunk egy okosotthon fejlesztése során?

Fontos kiemelni, hogy nem attól lesz valami okos, hogy egy gombnyomásra működnek a dolgok. Például a távvezérlésű garázsajtótól nem lesz okos a házunk. Az a lényeg, hogy a lakás különböző rendszerei egymással összehangolva működjenek, miközben a környezeti tényezőket is figyelembe veszik. Az okosotthonok biztonságosabb, kényelmesebb, átláthatóbb, olcsóbb és fentarthatóbb megoldást jelentenek, mint a hagyományos lakások.

1.     Optimális fűtés és hűtés

Miért megy a fűtés, ha éppen nincs otthon senki? Ha lecsavarjuk a radiátorokat, mielőtt elindulunk otthonról, az azt is jelenti, hogy a jéghideg lakásba kell hazaérkeznünk este. Vajon létezik más megoldás is?

A programozható termosztát is egy opció, de ezzel nem tudjuk kiküszöbölni a váratlan események problémáját. Az okosotthon rendszerek ebben a szituációban is helyt állnak. Ha korábban indulunk el haza a munkahelyünkről vagy egy nyaralásról, akkor a fűtést vagy a klímát bárhol bekapcsolhatjuk a mobilunkról és kellemes melegre vagy éppen hűvösre érkezhetünk haza.

2.     Automatikus világítás és sötétítés

Az égve maradt világítás nemcsak a rezsiköltségeket növeli meg, de még környezetszennyező is. Az okosotthonunkat mozgásérzékelőkkel is felszerelhetjük. Ez általában elég fontos része a rendszernek, mert habár elsőre szokatlan érzés, de nagyon kényelmes, amikor mozgásra felkapcsolnak a mosdókban, garázsban, folyosókon a villanyok.

Így soha nem fordulhat elő, hogy elfelejtjük lekapcsolni a lámpákat. Az automatikusra beállított sötétítés és világítás sokat segíthet egy kiegyensúlyozott és rendszeres alvási rutin kialakításában. Sokunkra jellemző, hogy a halogatás vagy rengeteg feladat miatt egyszer-egyszer túl későn kerülünk az ágyba, esetleg csak nem vesszük észre, hogy mennyire elszaladt az idő. Ha a világítás jelzi nekünk, hogy ideje nyugovóra térni, akkor egy kicsit könnyebb lesz tartani magunkat a tervhez.

A legtöbb rendszerben azt is be lehet állítani, hogy a mozgásértékelők által felkapcsolt fények is például este 10 után sokkal gyengébbek legyenek, mint nappal.

3.     Távoli ellenőrzés

Rengeteg ember számára jelentenek stresszt a bekapcsolva hagyott vasaló és bezáratlanul maradt ajtó ijesztő képei. Ezek a gondolatok általában akkor jutnak eszünkbe, amikor elindultunk otthonról.

Persze ilyenkor már késő visszafordulni és választhatunk, hogy elkésünk a munkából vagy reménykedünk benne, hogy az emlékeink csalnak. Nyaralás esetén sem jó érzés, ha 30 km megtétele után kell visszatérnünk még egyszer ellenőrizni a lakást.

Szerencsére az okosotthonok megoldást nyújtanak erre a problémára is. A zár okosításával, illetve okos konnektorok használatával a telefonunkon keresztül bárhonnan ellenőrizhetjük és kikapcsolhatjuk az elektromos eszközeinket vagy bezárhatjuk az ajtót akár a világ másik feléről is.

4.     Védelem a betörők ellen

A potenciális betörőket sok módszerrel tarthatjuk távol az otthonunktól. A nagy kerítések, biztonságos ajtók vagy egy nagyobb testű kutya is jó védelmet biztosíthatnak, de az okosotthonok még ennél is többet tudnak.

Egy jól felszerelt okosotthon nemcsak abban tud segíteni, hogy távol tartsa az idegeneket, de még ahhoz is hozzájárul, hogy a tettes ne ússza meg büntetés nélkül. Kiegészíti a mechanikus védelmet azzal, hogy behatolás esetén azonnal rögzíti az eseményeket és értesítést küld a telefonunkra.

Olyan extrém megoldás is lehetséges, hogy betörés esetén a rendszer lezárja a ház összes ablakát és ajtaját, így akadályozva meg, hogy a betörő idő előtt elmeneküljön. Ha az okosotthont választjuk, akkor nem azon fog múlni a megfelelő védelem, hogy aznap este eszünkbe jutott-e bekapcsolni a riasztót.

Az okos rendszertől függetlenül mindenképpen érdemes kamerákat is felszerelni, ez ma már több kamerás rendszer esetén is megúszható pár százezer forintból. A kamerák képét élőben bármikor lehet ellenőrizni akár mobilról és bárhonnan, illetve vissza is lehet nézni. A legtöbb rendszer a felhőbe feltölti a felvételt, tehát ha a betörő tönkreteszi az egész rendszert, akkor sem tudja letörölni a felvételeket.

5.     Öntözés

Sok ember számára a kert öntözése nagy fejtörést jelent. Régóta telepíthetünk már olyan automata öntözőrendszereket, amikben hajnalra be lehet programozni az automata öntözést. Sőt ezeken esőérzékelő is van, így ha előző nap nagy eső volt, akkor másnap nem fogja a locsolást bekapcsolni.

Az okosotthonos rendszerekbe mindezt be lehet integrálni és távolról vezérelni. Ha például elmegyünk nyaralni, de odahaza olyan nagy kánikula van, hogy még délután vagy este is locsolnánk, akkor mobilról egy perc alatt hozzá lehet adni a rendszerhez az este locsolási programokat.

Úri huncutságnak tűnik, de ez ma már nem nagy dolog, és ha minden egy appról irányítható, az nagyon kényelmes, hamar megszeretjük majd.

5 + 1. Reggeli kávéfőzés

Van, aki szerint a reggel nem indulhat kávé nélkül. De milyen jó lenne, ha a kedvenc forró italunk már készen lenne, amikor belépünk a konyhába. Az okosotthonok segítségével ez is lehetséges. Azok számára, akik nincsenek oda a kávéért, megoldható az automatikus teafőzés is.

Fontos, hogy különbséget tegyünk abban, hogy csak néhány okoseszközt telepítünk a lakásba, vagy teljes átalakítást végzünk. Ha építkezünk, akkor jó ötlet egy vezetékes, átfogó rendszert kiépíteni, de egy kész lakás esetében ez talán túlzás. Szerencsére rengeteg eszköz és rendszer közül válogathatunk, úgyhogy biztosan megtaláljuk azt a megoldást, ami a legjobban passzol az otthonunkhoz.

Comments are closed.

Navigate