4 szívmelengető édesség cukor nélkül, melyekkel felkészülhetünk a téli hónapokra

Minden évben november 14-én ünnepeljük a Cukorbetegek Világnapját, mely során egyszerre mozdul meg a világ. Változatos módokon mindenki megpróbálja felhívni az emberek figyelmét a cukorbetegségre, annak megelőzésére, és hogy miként élhetünk együtt vele.

Az év utolsó hónapjait gyakran nevezzük az édességek időszakának is. Ez ugyanis a tökéletes alkalom arra, hogy olyan finomságoknak hódoljunk, amelyek egyszerre melegítik a szívünket és gyomrunkat. A cukorbetegek számára azonban komoly kihívást jelenthet, hogy figyelmen kívül hagyják az ilyenkor jelentkező természetes cukoréhséget. Ennek következtében sokan azt hiszik, kénytelenek nehéz szívvel lemondani kedvenc téli desszertjeikről. Ha azonban bölcsen készítjük el őket, cukormentesen is élvezhetjük a legfinomabb fogásokat. Összeállítottunk egy listát néhány olyan édességről, amelyek egyszerre finomak és tökéletes téli választások, mégis cukor nélkül is elkészíthetőek.
A teljes recepteket a cikk végén olvashatjátok!

Mini almás piték

Ezek a harapható méretű finomságok a hagyományos almás pite egészségesebb változata. Mivel az egész receptben mellőzzük a hozzáadott cukrot, ezek a mini almás piték bűntudatmentes módja az almáspite utáni sóvárgás kielégítésének. Az alapot datolyapasztából konyhai robotgépben készítjük, egy nagy keverőtálba hozzáadjuk az almát, az ecetet és a fahéjat, és sütőben aranybarnára sütjük.

Áfonyás morzsa

Ideális családi összejövetelekre, mivel az áfonyás sütiket szinte mindenki szereti. Az előre elkészíthető feltét zab, liszt, fahéj és vaj keveréke. Az antioxidánsokban gazdag friss áfonya alkotja desszertünk a szívét, amelyet egy morzsás, fahéjjal átitatott réteggel koronázunk meg.

Halwa

A cukorbetegeknek gyakran tanácsolják, hogy kerüljék a cukros ételeket, ezzel is szabályozva vércukorszintjüket. Ez az indiai puding azonban még a cukorbetegek számára is biztonságos, hiszen az egyszerű halwa recept bizonyos összetevők hozzáadásával könnyen módosítható. Az étel elkészítésekor finomított cukor helyett használjunk természetes édesítőszereket, például datolyát.

Csokis brownie

Ugye mindannyian imádjuk a csokoládét?! De tudtad, hogy télen bizonyítottan megnő a csokoládé iránti vágy? Ideális társunk a borongós, hűvös napokon, amikor rosszkedvűek vagyunk. Egy cukormentes, csokoládés brownie ezért pontosan azt az élvezeti túltengést jelenti, amire szükségünk van az egészséges faláshoz. Tanulmányok kimutatták, hogy a csokoládé csökkentheti a vérnyomást, sőt, az étcsokoládéról az is ismert, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ha cukormentes csokoládés brownie-t készítünk otthon, a cukrot természetes mézzel helyettesíthetjük, emellett gyümölcsöket és dióféléket is adhatunk a brownie-ba, hogy egészségesebbé tegyük.

A téli desszertek többek, mint egyszerű finomságok. A hideg napokon egy édes desszert elfogyasztásának öröme páratlan, a fenti négy desszert is bizonyítja, hogy a téli finomságokat anélkül is élvezhetjük, hogy egészségünket veszélyeztetnénk. Mindegyik desszert egyedi ízvilággal és egészségügyi előnyökkel rendelkezik, így biztosítva, hogy a téli szezon egyszerre legyen élvezetes és tápláló.

Receptek:

Mini almás piték

  • 400 g datolyapaszta
  • 65 g eritrit
  • 100 g vaj/margarin
  • 3 db tojás sárgája és 1 egész tojás
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3-4 db alma
  • cukormentes lekvár

A datolyapasztát konyhai robotgépbe töltjük, hozzáadjuk az eritritet, sót és elmorzsoljuk benne a vajat. Ezután egy nagy tálban hozzáöntünk egy egész tojást és 2 sárgáját, és ha szükséges, akkor 1-2 evőkanál hideg vizet. Tésztát gyúrunk belőle, fóliába tekerjük és 15 percre a hűtőbe rakjuk. Közben elkészítjük az almás tölteléket, az almát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és fahéjjal, valamint 0,5 dl vízzel megpároljuk. Ha túl savanyú, akkor rakhatunk még hozzá édesítőszert.

Miután kivettük a hűtőből, 2 részre vágjuk a datolyatésztát, úgy, hogy az egyik gombóc kicsivel nagyobb legyen, mint a másik. A nagyobbikat lisztezett deszkán kinyújtjuk és egy pohár vagy pogácsaszaggató segítségével kiszaggatjuk. A pitéket ezután kivajazott és kilisztezett muffinformába töltjük. Egy kiskanállal lekvárt kenünk a pite alapjára, és erre tesszük az almás tölteléket. A megmaradt datolyatésztát is kinyújtjuk, felcsíkozzuk, és rácsot, vagy fonatot készítünk belőle, ezekkel fedjük le a kis pitéinket.  Egy tojás sárgáját felverünk, és lekenjük vele a pitéinket. Előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 percig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje.

Áfonyás morzsa

  • 30 dkg áfonya
  • másfék evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál eritrit
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé

Morzsa tészta:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg eritrit
  • 10 dkg zabpehely
  • 3 g sütőpor
  • 5 dkg durvára vágott mandula
  • 1 bő csipet só
  • 12 dkg olvasztott margarin
  • 1 teáskanál vanília aroma

A margarint felolvasztjuk és hagyjuk szoba hőmérsékletűre vissza hűlni. A megmosott, lecsepegtetett áfonyát egy lábasban összenyomkodjuk, összekeverjük az eritrittel. Kézi habverővel csomómentesen elkeverjük benne a keményítőt, majd folyamatos keverés mellett a tűzön (kb. 5 perc) besűrítjük, majd félretesszük hűlni. A lisztet, a sütőport, a sót egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a zabpelyhet, az eritritet, a durvára vágott mandulát, majd hozzá öntjük a vanília aromával elkevert olvasztott margarint és egy villa segítségével morzsásra keverjük. Egy kb. 20 cm-es formát ellátunk sütőpapírral és a morzsa kb. 2/3 részét beleöntjük és egyenletesen elnyomkodjuk benne.

A kissé kihűlt áfonyás tölteléket kenjük az alapra, és szórjuk meg a maradék morzsával. (Ha van mandula hasábunk, szórhatunk a tetejére belőle.) Előmelegített sütőbe téve, 180 fokon sütjük 30-35 percig, amíg a morzsa szép aranyszínű lesz. A sütőből kivéve tegyük formástól rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni. Óvatosan emeljük át egy süteményes tálra, majd tegyük a hűtőbe legalább 2 óra hosszára, hogy a zselénk megdermedjen a tökéletes szeletelés végett.

Halwa

  • 62.5 g mandulaliszt
  • 62.5 g szezámmag
  • 62.5 g Tehina
  • 2 evőkanál datolyaméz
  • 1 teáskanál vanillia aroma
  • ízlés szerint pekan dió, pisztácia csokoládé, dió, juharszirup

A szezámmagot ledaráljuk, majd minden alapanyaggal összekeverjük és tetszőleges formába rakjuk. Akár lehet egybe vagy külön formákba rakni, golyókat készíteni, ezután mélyhűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed teljesen.

Csokis brownie

  • 200 g cukormentes csokoládé (magas kakaótartalmú)
  • 250 g vaj
  • 150 g termelői méz
  • 85 g cukrozatlan kakaópor
  • 65 g teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 1 teáskanál sütőpor

4 db tojás Az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk, és belekeverjük a vajat. Továbbra is gőz fölött hagyjuk, és egymás után hozzáadjuk a hozzávalókat: a mézet, a kakaóport, majd a lisztben elkevert sütőport, ezután levesszük a gőzről. A 4 tojást habosra verjük, majd óvatosan belekeverjük a csokis masszába. Fontos, hogy alaposan elkeverjük, különben nem lesz homogén a süti. Ezután 180 fokon max 25 percig sütjük.

Comments are closed.

Navigate