5 +1 nyári hűsítő finomság, amit muszáj kipróbálnod!

Bár a kánikula még várat magára, azért jó, ha betárazol néhány szuper fagyirecepttel. Ezek a könnyű finomságok nemcsak frissítenek a melegben, de vendégvárónak is tökéletesek!

Első két finomságunkkal talán leginkább a gyerekeknek kedvezünk, de azért a felnőttek is biztosan szívesen kipróbálják! A fagylaltgép nyáron az egyik mentsvárunk, de ha esetleg nem rendelkeznénk vele, íme két isteni fagyi recept!

Pálcás málnafagyi
Hozzávalók: 25 dkg málna, 8 dkg cukor, 25 dkg vaníliás joghurt

Az átválogatott és megmosott málnát óvatosan elkeverjük a cukorral, öntünk hozzá 3/4 dl vizet, és mérsékelt tűzön pároljuk kb. 2 percig. Ezután hűlni hagyjuk, majd szitán átpasszírozzuk, de turmix segítségével is pépesíthetjük.
Miután teljesen kihűlt, lazán összeforgatjuk a vaníliás joghurttal. Nem baj, ha márványos a kinézete, annál mutatósabb lesz a fagyi. A masszát 6 db fagyikészítő formába töltjük, majd jégkrémes fapálcikákat dugunk bele, és a mélyhűtőben fagyasztjuk kb. 8 órát.

Szeder sorbet
Hozzávalók: 30-40 dkg fagyasztott szeder, 1 db tojásfehérje, 2 dl víz, 2-3 tk méz, 1 csomag bourbon vaníliás cukor, 1/2 db citrom leve, 1-2 levél menta (elhagyható)

A vizet felmelegítjük, hozzáadjuk a mentát, majd beletesszük a mézet és a vaníliás cukrot, majd kihűtjük.
A fagyos gyümölcsöt turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a kihűlt vizet, a tojásfehérjét és a citromlevet és addig turmixoljuk, amíg kicsit kivilágosodik. Ezután a fagyasztóba tesszük. 2-3 óra múlva fogyaszthatjuk is!
Ezt a desszertet egyébként bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük, az eredmény ellenállhatatlan!

Étvágygerjesztők
A következő receptek meghozhatják az étvágyat egy finom kerti partin a nehezebb grilles ételek előtt, de akár hűsítőként, a főmenü után is tökéletesen helytállnak.

Gyümölcsös-túrós pohárkrém
Hozzávalók:45 dkg túró, 1-2 evőkanál mézzel, néhány csepp citromlé, és 3-4 evőkanál joghurt, nyári gyümölcs

A pohárkrémek egyik nagy előnye, hogy nem kell a sütő közelébe mennünk miattuk, és persze isteni finomak.
A túrót krémesre keverjük 1-2 evőkanál mézzel, néhány csepp citromlével és 3-4 evőkanál joghurttal. Ezután előkészítjük a poharakat vagy desszertes tálakat, és az aljukra néhány szelet gyümölcsöt teszünk. Lehet az kivi, felszeletelt eper, barack, vagy bármi, ami szeletelhető.
Jöhet egy adag túró, majd ismét egy gyümölcsréteg – ide jöhetnek akár a bogyós gyümölcsök.
Ismételjük meg a túró- és a gyümölcsréteget mindaddig, míg meg nem telik a poharunk, majd tegyük hűtőbe a desszertet minimum 1 órára fogyasztás előtt.

Sárgadinnyés cukkinisaláta
A nyár két slágere találkozik ebben a lehengerlően egyszerű és frissítő receptben, amely különleges ízharmóniát ígér.

Hozzávalók: 1 db cukkini, 1 db sárgadinnye,1 db alma, dió, gránátalma

Ízlés szerint sót és borsot is használhatunk, attól függ, mennyire szeretnénk, hogy az édesebb ízek domináljanak.
Fogjuk a cukkinit és mossuk meg, majd szeleteljük hajszálvékony, hosszú és széles szeletekre. A sárgadinnyét is hasonlóképpen vágjuk fel, valamint az almát is. Forgassuk össze a hozzávalókat, szórjuk meg dióval és gránátalmával, és már készen is vagyunk. A sárgadinnye és a cukkini remekül kiegészíti egymást, de kísérletezésképp – ha szeretjük a különleges ízeket – adhatunk hozzá egy kis fetasajtot és balzsamecetet is!

Málnás-bazsalikomos nyári harapnivaló
Hozzávalók: Friss és ropogós baguette, juhtúró vagy krémsajt, néhány szem édes málna és pár levél zöld bazsalikom. Só és bors az ízesítéshez.

A legjobb ebben a receptben, hogy mindössze pár percet igényel az elkészítése, az ízélmény azonban annyira fenomenális, hogy újra és újra el akarjuk majd készíteni. A szeletekre vágott baguette-t bőségesen megkenjük juhtúróval vagy krémsajttal, amelyiket jobban szeretjük. Ezek után az alaposan megmosott málnaszemekkel és frissen tépett bazsalikomlevelekkel csinosítjuk a szendvicskéket, majd sóval és borssal ízesítjük őket. Ízlés szerint egy kis olívaolajjal vagy balzsamecettel is gyengéden megöntözhetjük a végeredményt.

+1 Klasszikus koktél nőies csavarral: pink mojito
Az utolsó finomság szigorúan csak felnőtt fogyasztásra alkalmas, ott is valószínűleg a hölgyek körében lesz igazán népszerű.

Hozzávalók: 5 cl fehér rum, friss mentalevél, lime, cukorszirup, áfonyalé, szódavíz. Díszítés gyanánt friss bogyós gyümölcsökkel, eperrel is megbolondíthatjuk.

A poharunk aljába óvatosan törjünk össze 8-10 zsenge mentalevelet, hogy illóolajat engedjenek magukból. Ezután töltsük fel poharunkat jégkockával, és facsarjuk rá egy fél lime levét. Ezután jöhet bele a cukorszirup és a rum majd az egészet keverjük össze kanállal. Ha ez megvan, hűtött szódavízzel töltsük fel a poharat, a tetejére pedig hagyjunk helyet egy kis zúzott jégnek, melyen a díszítő célt szolgáló gyümölcsök és mentalevelek is megpihenhetnek. Végezetül locsoljuk meg az egészet egy kis áfonyalével, hogy megkapja gyönyörű rózsaszín színét a koktélunk.

A nyári hőséget könnyedén ellensúlyozhatjuk ezekkel a frissítő finomságokkal, amik a baráti összejövetelek és a könnyed vacsorák tökéletes kísérői lehetnek. Kerti partira fel!

Comments are closed.

Navigate