Van valami különleges egy teli üveg, házi készítésű lekvárban télen. Friss kenyeret pirítunk, forró italt kortyolgatunk, és így indulunk neki a napnak. De szintén remek érzés beleharapni egy ropogós savanyúságba, amit a nyáron eltett uborkából készítettünk! Néha pont ez az ízletes kiegészítő az, ami átsegít a fáradtabb napokon. A megfelelő befőzési felszerelésekkel és tudással egész évben megkóstolhatjuk bármelyik évszak ízét. Hogy milyen eszközökkel kezdjünk hozzá? Összeállítunk egy listát a leghasznosabb otthoni kellékekről, a nyári szezonra.
Befőttesüvegek és fedelek
Az otthoni befőttesüvegek a legkülönbözőbb formákban és méretekben hemzsegnek a polcokon. Válasszunk olyan üvegeket, amelyek megfelelnek az eltenni kívánt zöldségnek vagy gyümölcsnek. Ha a kamrában tároljunk majd őket, figyeljünk a helytakarékosságra is, ezért akkor gazdaságos méretű és strapabíró darabokat válasszunk. Ha azonban azt tervezzük, hogy egy részét elajándékozzuk, akkor inkább dekoratívabb modelleket válasszunk.
Egyes befőttesüvegek egyrészes fedéllel, míg mások kétrészes fedéllel rendelkeznek. Vannak újrafelhasználható fedelek is, ügyeljünk arra, hogy a megfelelő méretű fedelet használja az üvegekhez.
Befőző eszközök
Ajánljuk, hogy a befőtt és savanyúság elkészítéséhez az alábbi eszközöket szerezzétek be:
- Egy műanyag vagy rozsdamentes acél tölcsér az üvegekbe való betöltéshez.
- Egy rozsdamentes acélból készült merőkanál, mely az elkészítés során többször is hasznunkra lesz.
- Egy gumibetétes konzervesüveg-emelő, hogy még véletlenül se csússzon ki kezünkből egy jól megpakolt üveg, melynek rosszul mértük fel a súlyát.
- Egy jó minőségű konyhai mérleg, és egy fogó, mellyel az üvegek kupakját tudjuk kellően a helyére szorítani, és egy buborékeltávolító a tartósság biztosításához.
Főzőedény vagy speciális befőző fazék
A konzerválás bármilyen nagy fazékban elvégezhető, de ajánlatosabb egy kifejezetten otthoni befőzéshez készült fazekat használni. Speciális befőző fazekak minden méretben és befőttesüveg-tartóval, vagy nélküle is kaphatóak. Néha az ilyen edények készletként is kaphatóak, amely tartalmazza a befőzéshez szükséges összes eszközt. A vízfürdős befőzők nagyszerűek a kezdőknek, mert nem számítanak túl drága megoldásnak, míg a nyomással működő gépek kiválóak a haladóbb befőtt-készítőknek.
Jó minőségű konyharuhák
Talán meglepő, hogy ezt külön is kihangsúlyozzuk, pedig a megbízható konyharuhák szinte minden konyhai projekthez elengedhetetlenek. De a befőtt készítéshez! Tiszta konyharuhával tegyük a forró üvegeket a pultra, amíg kihűlnek, és szintén egy új, tiszta ruhával töröljük le az üvegek peremét, mielőtt lezárjuk őket.
Ételszűrő
Az ételmalmok és az ételszűrők gyors és kényelmes módjai az élelmiszerek őrlésének vagy pürésítésének. Nem a legszükségesebb elemei a befőzésnek, viszont univerzalitásuk miatt nem árt beszereznünk egyet, hiszen például befőtt készítésnél is hasznosnak találjuk majd. Különösen, ha például házi almaszószt készítünk. A turmixgépek is elvégezhetik persze ugyanezt a munkát, de a nagy nyári befőzés varázsát éppen a kézzel készítés adja.
Az otthoni befőzés remek családi program, kiváló éves hagyomány, melynek köszönhetően egész évben élvezhető, friss élelmiszereket konzerválhatunk. Legyen szó akár egy kosár helyi eperről vagy egy sor saját termesztésű sárgarépáról, a megfelelő technikával eltett zöldségek és gyümölcsök az év bármely pontján felbontva ugyanazt az élményt nyújtják majd. A fenti kellékek segítenek biztonságosan eltenni az elkészült finomságokat, lezárni és helyükre vinni az üvegeket.
Comments are closed.