Az őszi napéjegyenlőség hagyományai a világ minden tájáról

Ősszel a legtöbb üzlet szerint már majdnem karácsony van, de szerencsére bőven van mit ünnepelnünk még december előtt is. Itt van például rögtön szeptemberben az őszi napéjegyenlőség, melyet számos kultúra az idők során fesztiválok és egyéb ünnepségek révén tett emlékezetessé, egyes hagyományok pedig máig velünk élnek.

Mi is pontosan a szeptemberi napéjegyenlőség?

A szeptemberi napéjegyenlőség akkor következik be, amikor a Nap helyzete az égen dél felé kezd mozogni, a Föld pályájának síkján. Ez az egyike annak a két napnak, mikor közel azonos hosszúságú a nappal és éjszaka, és mivel bolygónk szárazföldi tömegének több mint kétharmada az Egyenlítő felett fekszik, a szeptemberi napéjegyenlőséget bátran nevezhetjük a globális ősz közeledtének.

Forrás: Freepik

Kulturális fesztiválok és rituálék szerte a világon

Az elsősorban az Egyesült Államokban és Kanadában ünnepelt hálaadás régi angol hagyományokból ered, amelyek egészen a 16. századig, VIII. Henrik uralkodásáig nyúlnak vissza. A reformáció idején a puritánok azért kampányoltak, hogy a hagyományos egyházi ünnepeket, például a karácsonyt és a húsvétot eltöröljék, és számukra értelmesebb eseményekkel, például a hálaadás napjaival helyettesítsék azokat.

Ezek az ünnepek Isten gondviselésének különleges ajándékait jelezték, és magukban foglalták az őszi betakarítás ünneplését is, melyet akkor még a tényleges napéjegyenlőség után tartottak. Bár a Hálaadás ma már későbbre tolódott, az ünnepek hasonló témákra összpontosítanak, azaz a családok összegyűlnek és például kerti grillezéssel, vagy egy közös kirándulással töltik a napot.

Forrás: Freepik

Európában hasonlóan vegyes szokásokkal találkozhatunk a napéjegyenlőségi és aratási ünnepeket tekintve, ráadásul még némi modern csavar is kiegészíti ezeket. Az Egyesült Királyságban például keresztény szokás szerint aratási fesztivált tartanak, a szeptemberi napéjegyenlőséghez legközelebb eső telihold idején.

A hagyományok meglehetősen változatosak, a kulináris finomságoktól kezdve a gabona vetésének és betakarításának jellegzetes mozdulatait utánzó táncig. Az étkezések régebben hatalmas lakomák voltak, ma már leginkább egy kiadós vacsorát tartanak szeretteikkel vagy egy fűszeres sütőtökös tejeskávét isznak a  barátokkal.

A mulatság mellett a kevésbé szerencsés sorsúakra is gondolnak, és a kisebb falvakban konzerveket osztanak a rászorulóknak. Emellett pogány szertartások során hálát adnak az anyaistennőnek a gyümölcsök és zöldségek bőségéért, továbbá megköszönik a nappal és az éjszaka egyensúlyát. Népszerűek ilyenkor a közös túrázások, ahol bogyókat, kökényt és vadszilvát gyűjtenek, de gyakran ültetnek fákat is, a természet körforgását ünnepelve.

Lengyelországban a városlakók felvonulása indítja el az ünneplést, akik egy nagy, feldíszített koszorút vagy füzért visznek, amely a betakarított termést jelképezi. Az ünnepélyes menetet sok zene, tánc és lakoma követi. Lettországban az őszi vásárokon még mindig hagyományos zenék és versek hangzanak el, a fiatalabb pedig kreatív műhelyekben tudhatnak meg többet a régi szokásokról. A magyar ünnepségek középpontjában pedig általában a szőlő szüretelése áll, a jól ismert szüreti mulatságok ihletője ugyanis ezeknél az alkalmaknál is eredetileg a napéjegyenlőség eljövetele volt. 

Comments are closed.

Navigate