Így építs balkonkertet!

A tavasz egyik fontos velejárója, hogy a kertben is megkezdődnek a munkálatok. Ám mi van akkor, ha lakásban élünk? Ha rendelkezünk erkéllyel vagy loggiával, semmi akadálya, hogy belekóstoljunk a kerti munkák szépségeibe. Most összegyűjtöttünk néhány tanácsot, hogyan kezdjünk neki egy balkonkert kialakításába. 

Sajnos sok esetben az erkély a lakás mostohagyermeke, ami egy plusz tárolóhelyként, lomtárként vagy éppen teregető helyként funkcionál. Sokunk bele sem gondol, hogy a város kellős közepén mekkora szerencse, ha rendelkezünk egy ilyen helyiséggel, abba meg pláne nem, hogy mennyi lehetőséget rejt magába ez a pár négyzetméter. Többek között egy komplett balkonkert kialakítására is alkalmas lehet ez a terület, így ha érdekel minket a kertészkedés, bátran vágjunk bele. Tippjeinkkel most ebben segítünk!

A megfelelő szerszámok
A balkonkertészeti eszközök közül az egyik első lépés, hogy beszerezzük a megfelelő szerszámokat. Kezünk védelme érdekében szükségünk lesz néhány pár kesztyűre, egy-két kislapátra, hogy hatékonyan tudjuk a földet a cserepekbe lapátolni, illetve egy metszőolló is kötelező darab, hogy ritkíthassuk, formára nyírhassuk a növényeket. Egy locsoló beszerzése is elengedhetetlen, ebből érdemes az 5 literes verziót választani, hogy ne kelljen állandóan visszaszaladni a konyhába. Jó kiegészítő lehet még egy spriccelő is, hogy a nyári kánikulába benedvesíthessük a növények leveleit friss vízzel.

Ültetőláda
Mivel egy erkélyen nem áll rendelkezésre semmilyen talaj, szükség van egy alapra amire “felépíthetjük”. Erre tökéletes megoldás egy ültetőláda beszerzése. Ha a hely mérete engedi, érdemes olyat választani, ami legalább 40 centiméter mély, 50-60 centiméter széles, és legalább 80-100 centiméter hosszú. Ha kisebb terület áll rendelkezésre, kaspókat, kisebb faládákat is használhatunk erre a feladatra. 

Ezek feltöltéséhez a legjobb választás az általános virágföld, de akár kerti talaj is kerülhet bele. A lényeg, hogy egy kis trágyával keverjük át, hogy a növények biztosan elég tápanyaghoz jussanak.

Növények
Először is el kell döntenünk, milyen típusú kertet tudnánk elképzelni a balkonon. Ha szeretnénk, hogy ne csak dekoratív, de hasznos is  legyen ez a terület, válogassunk a balkonzöldségek közül. Itt nem szimplán cserepekbe ültetett zöldségekről van szó. Ezek kifejezetten olyan típusú növények, amik ilyen közegben is remekül érzik magukat, így gazdagon teremnek majd akkor is, ha kis méretű alapterület áll rendelkezésükre. Ültethetünk balkon chilipaprikát, piros és sárga koktél paradicsomot, paprikát sőt akár kígyóuborkát is, de saját kis eperültetvényt is létrehozhatunk.

Nemcsak hasznos, de rendkívül dekoratív megoldás a fűszernövények ültetése is. Amellett, hogy a friss fűszerrel készült ételeknek nincs párja, erkélyünkre is fantasztikus illatot varázsolnak ezek a növények.

Egy balkonkert kialakítása és fenntartása nem nagy ördöngösség, akkor sem, ha nincs tapasztalatunk. Ha odafigyelünk növényeink igényeire, és ellátjuk őket megfelelő mennyiségű vízzel, csodás kiskert születhet, ami igazi oázissá válhat a városi betondzsungel közepén.

Comments are closed.

Navigate