A tűzhely a konyhánk alfája és omegája. Éppen ezért fontos, hogy vásárlás előtt alaposan gondoljuk át, melyik a számunkra legmegfelelőbb típus. Tippjeinkkel most segítünk a választásban!
A fő típus meghatározása
Új tűzhely kiválasztásakor gyakorlatilag két új berendezésről is kell döntenünk, hiszen ez a szabadon álló berendezés a főzőlapot és a sütőt is magában foglalja. Méreteiben nincsen túl sok variáció, szélessége általában 50 vagy 60 cm, amelyet legtöbbször a konyhában rendelkezésre álló hely határoz meg, azonban a típusát nagyon alaposan át kell gondoljuk. Ezekből alapvetően háromféle van: kombinált, elektromos és gáztűzhely.
Az elektromos
Elektromos tűzhely esetén mind a főzőlapot, mind pedig a sütőt áram működteti, így ha emellett a típus mellett döntünk, mindig vegyük figyelembe, hogy az otthoni hálózat elbírja-e a terhelést, különben annak bővítését és a villanyóra cseréjét kell kérni a szolgáltatótól. A sütők teljesítményét gyártóik kilowattban (kW) vagy Wattban (W) adják meg, ez az információ nagyon fontos a megengedett csatlakozási érték kiszámításához.
Számos verzió érintővezérléssel rendelkezik, ami több különféle hasznos funkciót is tartalmaz. Ez különösen a sütők esetében hasznos. Pontosabban szabályozhatjuk a hőmérsékletet, van alsó- és felső sütés, ventilátor, légkeverés, hőlégbefúvás, grill és egyéb programok, amik nagy mértékben megkönnyítik, hogy az általunk készített étel jól sikerüljön.
![](https://blog.jofogas.hu/wp-content/uploads/2021/04/tuzhely-jofogas3.jpg)
Főzőlapok tekintetében választhatunk az indukciós, kerámia vagy öntöttvas verziók között. De azt fontos szem előtt tartani, hogy az áram lassabb felmelegedést biztosít, mint a gázrózsás megoldás, így ha gyakrabban főzünk, mint sütünk válasszuk a kombinált tűzhely típust. Azonban ha csak elektromos verzió kialakítására van lehetőség, akkor az indukciós főzőlap gyorsabb és energiahatékonyabb, mint a hagyományos elektromos változat.
Gáztűzhely
A gáztűzhely mellett szól, hogy alacsonyabb a beszerzési ára, az üzemeltetési költsége és mindenekelőtt, azonnal melegít. A tűz szabályozása rendkívül egyszerű és gyors, ráadásul főzés közben minimális a hőveszteség.
Hátránya azonban, hogy beszerelése függ a gázcsatlakozás lehetőségétől, és mivel a sütő rész kevésbé szabályozható, az egyenetlen hőeloszlás miatt különösen azok számára alkalmas, akik többet főznek és kevesebbet sütnek.
![](https://blog.jofogas.hu/wp-content/uploads/2021/04/tuzhely-jofogas2.jpg)
Kombinált
Ha van rá lehetőség, érdemes kombinált készüléket választani. Ezek a típusok manapság a legnépszerűbb és legtöbbet eladott darabok. Ezeknek a tűzhelyeknek elektromos a sütője, a főzőlapja pedig gázos. Ez pedig azért is előnyös, mert számos ételkészítési technika megköveteli a nyílt láng használatát, vagy hirtelen nagy hőváltásokat, amit az olcsóbb gázüzem hatékonyabban tesz lehetővé. Ráadásul a korábban említett árammal működő sütő előnyeivel van ötvözve mindez, így a kombinált sütő talán a legjobb választás. Ám ehhez mérten, az áruk is borsosabb.
Sőt, már kapható ezekből a verziókból egy Trio-nak nevezett hármas kombináció, amely a hagyományos főzőlap és sütő mellett a készülék alsó részén elhelyezett mosogatógépet is magában foglalja.
Fogyasztás
Fontos szempont lehet a fogyasztás is. Ezt a címkéről olvashatjuk le egy A-tól G-ig terjedő skála segítségével, ahol az A kategória a legenergiatakarékosabb. Szintén itt tájékozódhatunk a sütő hasznos térfogatáról literben, a tűzhely méretéről három kategóriában (kicsi-közepes-nagy), valamint a ventilátorral rendelkező tűzhelyek esetében a zajszintről is. A villamos tűzhely energiafogyasztásából 80% a főzőlapokra, 20% pedig a sütőre jut. Ezeket az adatokat mindig ellenőrizzük, mielőtt tűzhelyet választunk, így garantáltan nem ér minket meglepetés sem az üzemeltetés, sem a rezsi befizetése közben.
Érdemes tehát ezeket a szempontokat figyelembe véve körültekintően választani, hiszen egy jó tűzhely kiválasztása nemcsak a konyhában eltöltött pillanatokat teszi kellemesebbé, de a főzést is igazi élménnyé varázsolhatja.
Comments are closed.