Hogyan válasszunk tűzhelyet?

A tűzhely a konyhánk alfája és omegája. Éppen ezért fontos, hogy vásárlás előtt alaposan gondoljuk át, melyik a számunkra legmegfelelőbb típus. Tippjeinkkel most segítünk a választásban!

A fő típus meghatározása
Új tűzhely kiválasztásakor gyakorlatilag két új berendezésről is kell döntenünk, hiszen ez a szabadon álló berendezés a főzőlapot és a sütőt is magában foglalja. Méreteiben nincsen túl sok variáció, szélessége általában 50 vagy 60 cm, amelyet legtöbbször a konyhában rendelkezésre álló hely határoz meg, azonban a típusát nagyon alaposan át kell gondoljuk. Ezekből alapvetően háromféle van: kombinált, elektromos és gáztűzhely.

Az elektromos
Elektromos tűzhely esetén mind a főzőlapot, mind pedig a sütőt áram működteti, így ha emellett a típus mellett döntünk, mindig vegyük figyelembe, hogy az otthoni hálózat elbírja-e a terhelést, különben annak bővítését és a villanyóra cseréjét kell kérni a szolgáltatótól. A sütők teljesítményét gyártóik kilowattban (kW) vagy Wattban (W) adják meg, ez az információ nagyon fontos a megengedett csatlakozási érték kiszámításához.

Számos verzió érintővezérléssel rendelkezik, ami több különféle hasznos funkciót is tartalmaz. Ez különösen a sütők esetében hasznos. Pontosabban szabályozhatjuk a hőmérsékletet, van alsó- és felső sütés, ventilátor, légkeverés, hőlégbefúvás, grill és egyéb programok, amik nagy mértékben megkönnyítik, hogy az általunk készített étel jól sikerüljön.

Főzőlapok tekintetében választhatunk az indukciós, kerámia vagy öntöttvas verziók között. De azt fontos szem előtt tartani, hogy az áram lassabb felmelegedést biztosít, mint a gázrózsás megoldás, így ha gyakrabban főzünk, mint sütünk válasszuk a kombinált tűzhely típust. Azonban ha csak elektromos verzió kialakítására van lehetőség, akkor az indukciós főzőlap gyorsabb és energiahatékonyabb, mint a hagyományos elektromos változat.

Gáztűzhely
A gáztűzhely mellett szól, hogy alacsonyabb a beszerzési ára, az üzemeltetési költsége és mindenekelőtt, azonnal melegít. A tűz szabályozása rendkívül egyszerű és gyors, ráadásul főzés közben minimális a hőveszteség. 

Hátránya azonban, hogy beszerelése függ a gázcsatlakozás lehetőségétől, és mivel a sütő rész kevésbé szabályozható, az egyenetlen hőeloszlás miatt különösen azok számára alkalmas, akik többet főznek és kevesebbet sütnek.

Kombinált
Ha van rá lehetőség, érdemes kombinált készüléket választani. Ezek a típusok manapság a legnépszerűbb és legtöbbet eladott darabok. Ezeknek a tűzhelyeknek elektromos a sütője, a főzőlapja pedig gázos. Ez pedig azért is előnyös, mert számos ételkészítési technika megköveteli a nyílt láng használatát, vagy hirtelen nagy hőváltásokat, amit az olcsóbb gázüzem hatékonyabban tesz lehetővé. Ráadásul a korábban említett árammal működő sütő előnyeivel van ötvözve mindez, így a kombinált sütő talán a legjobb választás. Ám ehhez mérten, az áruk is borsosabb. 

Sőt, már kapható ezekből a verziókból egy Trio-nak nevezett hármas kombináció, amely a hagyományos főzőlap és sütő mellett a készülék alsó részén elhelyezett mosogatógépet is magában foglalja.

Fogyasztás
Fontos szempont lehet a fogyasztás is. Ezt a címkéről olvashatjuk le egy A-tól G-ig terjedő skála segítségével, ahol az A kategória a legenergiatakarékosabb. Szintén itt tájékozódhatunk a sütő hasznos térfogatáról literben, a tűzhely méretéről három kategóriában (kicsi-közepes-nagy), valamint a ventilátorral rendelkező tűzhelyek esetében a zajszintről is. A villamos tűzhely energiafogyasztásából 80% a főzőlapokra, 20% pedig a sütőre jut. Ezeket az adatokat mindig ellenőrizzük, mielőtt tűzhelyet választunk, így garantáltan nem ér minket meglepetés sem az üzemeltetés, sem a rezsi befizetése közben.

Érdemes tehát ezeket a szempontokat figyelembe véve körültekintően választani, hiszen egy jó tűzhely kiválasztása nemcsak a konyhában eltöltött pillanatokat teszi kellemesebbé, de a főzést is igazi élménnyé varázsolhatja.

Comments are closed.

Navigate