Tippek a tökéletes sátor kiválasztásához

Egy jó sátornak számos funkciót kell betöltenie egy túrázás során. Többek között menedékünk kell, hogy legyen a vadregényes tájon, meg kell védenie minket az időjárás viszontagságaitól, sőt az élősködő rovaroktól is! Ahhoz azonban, hogy megbízható, igényeinknek megfelelő modellt válasszunk, rengeteg más dologra is figyelnünk kell. Ehhez gyűjtöttünk most össze néhány tanácsot!

Számos sátortípus közül válogathatunk, azonban vannak olyan szempontok, melyeket minden esetben érdemes megvizsgálnunk.
A legfontosabb tényezők a sátor mérete, vagyis alapterülete, a súlya és az ára. Ezek mellett megkönnyítheti még a választásunkat, hogy milyen időjárási feltételek várhatók, milyen a külalak, és hogy mennyire egyszerű összeszerelni.

Súly
Az elsődleges szempontok – a méret, az ár és a súly – jellemzően összefüggnek egymással. A sátrak súlyát nagyban befolyásolja, hogy hány személyes sátrat választunk, illetve, hogy milyen anyagból készült. Az anyag minősége pedig növelni fogja az adott sátor árát is. A választásnál mindenképpen figyeljünk arra, hogy hogyan fogjuk szállítani a sátrat: gyalogos vagy kerékpáros túrát tervezünk, esetleg autóval közelítjük meg a kiválasztott helyszínt.  

Időjárás:
Nagyon fontos, hogy vásárlás előtt, mérjük fel úticélunk várható időjárását. Például, hogy mennyire szélsőséges a hőmérséklet ingadozás, várható-e csapadék, milyen klíma uralkodik a területen. Ha már tájékozódtunk, legyenek bármennyire is pozitívak az előjelzések, mindig egy kicsit rosszabbal számoljunk és ennek megfelelően válasszunk sátrat, bármennyire is kecsegtető egy kevésbé strapabíróbb modell súlya vagy ára.

Vízállóság
Hogy mennyire vízálló egy sátor, azt az úgynevezett víznyomásállóság megadott értéke mutatja. Egy sátor esetében akkor nevezhetjük vízállónak az anyagát, ha az ellenál legalább egy 1000 mm magas vízoszlop nyomásának.
Íme néhány érték, ami irányadó lehet:

  • Kemping sátrak: 800-2000 mm
  • Túrasátrak: 1000-3000 mm
  • Hegymászó sátrak: 2000-5000 mm
  • Expedíciós sátrak: 3000-7000 mm

Azt persze fontos tudni, hogy ezek az értékek a sátor tetejére vonatkoznak, a legtöbb típus esetében az alja sokkal strapabíróbb, így sokkal magasabb értékekkel rendelkezik, számítva arra az eshetőségre, hogy egy nagyobb zivatar esetén akár a vízben állás lehetősége is felmerül.

Egyéb szempontok:
Van még néhány tétel, amit érdemes szem előtt tartanunk. Ilyenek például a bejáratok. A legegyszerűbb és legkönnyebb sátrak általában egyetlen bejárattal rendelkeznek, azonban a nagyobb verziók már két bejárattal vannak felszerelve. Ez nemcsak megkönnyíti a közlekedést, de a gyors szellőztetés szempontjából is hasznos. Az úgynevezett előteres sátrakban a hálórész le van választva az előtértől, ami aranyat érhet, ha hálótársunk már az igazak álmát aludná, mi viszont még a csillagok bámulásával töltenénk az időt.
Egy ilyen előtér nem csak az imént említett szempontból hasznos. A plusz sátor résznek hála fedett helyen tárolhatjuk a cipőket vagy egyéb felszereléseket.

Legyünk nagyon körültekintőek, mikor kiválasztjuk a sátor felállításának helyszínét. A kényelmünk szempontjából fontos, hogy ne lejtsen a talaj és ne legyen göröngyös. Ha fák közelében sátrazunk, mindenképpen ellenőrizzük, hogy nem korhadt-e a fatörzs és hogy nincsenek száraz ágai, amelyek egy erősebb szél hatására a sátrunkra eshetnének.

Bármelyik típust is válasszuk, a gondos előkészületek nagyon fontosak. Bármikor történhet váratlan baleset a természetben, ami károsíthatja ideiglenes otthonunkat, éppen ezért mindig legyünk felkészülve az esetleges javításokra és legyen nálunk például ragasztószalag, illetve pót sátortartozékok. Ezáltal gondtalanul élvezhetjük a szabadban töltött perceket.

Comments are closed.

Navigate