Vinyl kisokos: mennyit ér egy bakelit lemez?

Tudod, hogy a zenehallgatásra nem csak a Spotify és hasonló platformok jelentenek megoldást? Évekkel ezelőtt a CD és kazetta előtt, a lemezekkel érhettünk el olyan különleges zenei élményt, amit talán a mai napig mással sem. Tudod egyáltalán mennyit ér egy bakelit lemez? Hogyan válaszd ki a jó lemezeket? Mi segítünk. Itt a a vinyl kisokos, aminek a segítségével te is közelebb kerülhetsz a lemezek világához.

Manapság számos régiségkereskedésben, antikváriumban lehet találni csodákat a vinyl gyűjtők számára. Legyen szó akár új, akár használt bakelit lemezről, ugyanis igazi klasszikusokra bukkanhatunk az eladásra ítélt, örökölt gyűjtemények között.

Ahogyan a ruházatban, úgy a zenehallgatás tekintetében is világszerte népszerűségnek örvend a régi dolgok használata, főleg a fiatalok körében. Hogy mi is kell a retro hangulathoz? Csupán egy működőképes lemezjátszó és egy kedvenc együttesünktől választott vinyl.

bakelit lemezek használtan

Mennyit is érnek ezek a hanghordozók mai viszonylatban?

Az újonnan vásárolt lemezek piaca rendkívül sokszínű, mind zenei stílusok tekintetében, mind árkategóriákat nézve. Egy vadonatúj bakelit lemez ára terjedhet 6000 forinttól 15-, de akár 30000 forintig is, a lemez népszerűségétől, gyakoriságától, valamint műfajától függően.

Persze a gyűjtői darabok ezek alól kivételek, mivel ott már az eszmei értékét nehezebb meghatározni. Lehet szó dedikált albumról, bontatlan csomagolású, limitált példányszámú kiadásról, amelyek ára meghaladhatja a több százezres határokat is.  Ezek beszerzésére az elhivatott vadászok akár külföldre is elutaznak az aukciós börzékre.
A használt lemezek esetében ez a behatárolás számos tényezőtől függ. 

vinylek

Hogyan válasszunk lemezt?

  • Az aranyszabály: Mindenképp nézzük meg a bakelit felületét! Ne legyenek rajta kisebb-nagyobb karcok, mert rontaná a zene lejátszásának hangulatát, ha megugrik a tű a lemezen. 
  • Vásárlás előtt győződjünk meg, hogy a lemez nem hullámos, különben a lemez furcsa hangot fog kiadni a lejátszáskor vagy rosszabb esetben a kristálytű is károsodhat. 
  • A megjelenés kedvéért érdemes a minél jobb állapotú borítót is figyelembe venni, hisz senki sem venne elő szívesen egy szétszakad, összeragasztott borítót a polcról. 

Érdemes a használt lemezek között szétnézni, mivel rengeteg tökéletes állapotú ritkaságra lelhetnek a gyűjtő felhasználók, bármilyen műfajról legyen szó. Emellett szinte jelképes áron találhat az ember minőségileg szinte kifogástalan állapotban lévő LP-ket. Nem mellesleg pénztárcabarát is, ami sokaknak előnyt jelenthet.

Jó állapotban lévő bakeliteket használtan lehet akár néhány ezer forintért, de ha szerencsések vagyunk, még néhány száz forintért is találni.  A klasszikus zene vagy éppen jazz szerelmeseinek ez kifejezetten jó hír, mivel ez a műfaj kevésbé keresett, így sokkal kedvezőbben hozzá lehet jutni ezekhez a bakelitekhez.

vinyl

Fontos, honnan származik a lemez? 

A gyártás helyét sem árt figyelembe venni. A nyugati vagy távolkeleti nyomású hanghordozók időtállóbbak és kifejezetten jobb hangminőségűek a közép-európai lemezekhez képest. Nem gondolnánk, de az Indiában gyártott vinylek minőségi szépsége szinte megkülönböztethetetlen a nyugaton nyomottakkal szemben. 

„Beakadt a lemez”

Sajnos ez a szálló ige valós. Ha véletlen rosszul választottál a börzén vagy a lemezkereskedésben és van egy nagyobb, mélyebb karc az általad választott lemez felületén, akkor a zene nyugodt élvezetéből kizökkenthet a tudat, hogy ugyanazt a két másodpercet hallgatod újra és újra. Ilyenkor célszerű vagy tovább rakni a tűt a lemezen, hátha nem akad be ismételten vagy a tű épsége miatt, egy jobb állapotú lemezt választani. 

lemezlejátszó

Tudtad?

A jelenlegi toplistás előadók zenéiből is készül bakelitlemez! Így, ha kedveled a fiatalos zenéket, akkor mindenképpen nézz szét, ugyanis Harry Styles, Lana Del Rey és sok magyar zenekar muzsikáit is megtalálhatod bakelit formájában!

Hasznosítsuk újra!

Gondolkodtál már azon, hogy akár dekoráció is lehet a lejátszhatatlan lemezekből? A közösségi média platformokon felkapott alapanyag lett a bakelit az elmúlt években. Designer lámpák, tálak, tányéralátétek, táskák vagy akár polcok is készülhetnek a rosszabb állapotú bakelitekből, de akár egy igazán különleges, retro falióra számlapjának is tökéletesen megfelel. Ne dobd ki a már nem használt vinyleket, inkább hasznosítsd újra!

dekoráció bakelit lemez


Comments are closed.

Navigate