Fenntarthatóság karácsony idején – Tippek Barbarától

Ha a karácsony szót halljuk, akkor általában a „fehér karácsony” kifejezés jut eszünkbe, de most adunk pár tippet ahhoz, hogy miként lehetne zöld a karácsony. A fenntartható tippeket Földesi Barbara tolmácsolásában hozzuk idén a fa alá!

„Ha fenntarthatóságról beszélünk, akkor először is olyan anyagok használatára kell hagyatkoznunk, amik már használatban voltak egyszer. Karácsonykor ez főleg az ajándékozáshoz kapcsolódik. A papír- és cellulózfelhasználás a meglepetések becsomagolásakor világszerte megnő, majd a kicsomagolás öröme után általában a szemétben végzi a legtöbb rénszarvasmintás csomagolóanyag. Jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőben, még jobb esetben pedig jövő karácsonykor is fel tudjuk majd használni, ha szépen bontottuk az ajándékokat!”
fenntartható ajándékok

Csomagold textilbe

A csomagolás nem csak úgy lehet fenntartható, hogy újságpapírba csomagoljuk az ajándékunkat. Barbara egy nagyszerű ötlettel azt is bemutatta, hogy miként lehet egy később funkcióval bíró ruha- vagy textildarabba csomagolni a meglepetésünket úgy, hogy az szintén az ajándék részét képezze. Ez a textil lehet egy új konyharuha vagy egy meleg sál is akár. A csomag díszítéshez pedig bátran használhatunk tobozokat, fenyőágakat vagy más természetben talált dekorációs alapanyagokat!

Fenntartható ajándékozás

De mi a helyzet magukkal az ajándékokkal? A novembert követő időszak sok családnál a fejvesztett ajándékvásárlás napjait jelenti. A last-minute bevásárlásokat, amikor a blokkon szereplő összeg szeret jóval nagyobbra rúgni annál, mint amit eredetileg terveztünk… Barbaráék ezt ügyesen megoldották:

„Nagyon büszke vagyok, hogy évek óta már az a hagyomány nálunk szélesebb családi körben is, hogy kihúzzuk egymást karácsony előtt, így nincs egy grandiózus ajándékeső, mert mindenki csak egy embernek ad ajándékot. Sőt, hogy adjunk egy kis kihívást is a feladathoz, azt is kikötöttük, hogy ezeknek az ajándékoknak használtnak kell lenniük, ergo vagy a Jófogáson szerezzük be őket, vagy pedig saját, már nem használt tárgyainkat ajándékozzuk tovább.”

fenntartható karácsony

A használt ajándék nem ciki

A tévhittel ellentétben egyáltalán nem ciki használt cikket ajándékozni. Barbara véleménye szerint egyenesen azt mutatja, hogy igenis sok energiát fektettük a keresésbe és a vásárlásba, hiszen nem olyan egyszerű használt tárgyat venni, mintha bemennék egy tetszőleges plázába az elénk pakolt kínálatból válogatni!

Amikor valakinek használtan keresek ajándékot, úgy érzem, az extra törődést is beleteszem a csomagba, hiszen néha egyenesen kihívás a megfelelő ajándékot másodkézből megtalálni!

Barbara tippjei

Barbara misszióként tekint a fenntarthatóságra és a zöldebb életvitelre. Célja az, hogy a tárgyakat minél tovább a körfogásban tartsa, akár úgy is, hogy már más funkciót látnak el, mint amire eredetileg hivatottak voltak.

Másodkézből venni ajándékot azért is jó, mert ezzel az ajándékozottat is érzékenyíthetjük. Sokszor olyan tárgyakat ununk meg és dobunk ki vagy felejtünk el, amik mások számára kifejezetten hasznosak lehetnek. Ha erre sikerül akár csak egy ember szemét is felnyitni, máris sokat tettünk közvetlen környezetünk zöldebbé változtatásért!

Legyen szó egy varrógépről anya vagy a nagyi számára, vagy apának egy fúrógépről, a Jófogásról garantáltan be tudtok szerezni ötletes ajándékokat. Rendeljétek akár az otthonotokba futárszolgálattal, vagy Foxpost automatából átvéve! A Jófogás applikációt megtaláljátok Androidra itt, iOS rendszerre pedig erről a linkről tölthetitek le!

Comments are closed.

Navigate