3 ötletes, saját készítésű ajándék apák napjára

Az apai szerep és minta fontosságát számos gyermekpszichológiai tanulmány igazolja. Nem véletlen hát, hogy az anyák napja párjaként a 20. század kezdetétől ünnepeljük az apák napját. Ez Magyarországon minden évben június utolsó vasárnapjára, idén 26-ára esik. Addig pedig még bőven van idő, hogy a gyerekekkel közösen elkészítsétek az alábbi apák napi ajándék ötleteket.

1. Só-liszt gyurma kép

A só-liszt gyurmából készült alkotás egy kevés és egyszerű alapanyagot igénylő, de mégis személyes darab az apák napi ajándék ötletek közül. A kézzel matatás, gyúrás, formázás pedig ráadásként még a kicsik kreativitását, a finom motorikát és a kéz apró izmocskáit is fejleszti, így kifejezetten ajánlott elfoglaltság az iskoláskor és az írás elsajátítása előtt álló gyerekeknek.

Mire lesz szükségetek hozzá?

  • 1 nagy keverőtál
  • 20 dkg búza finomliszt
  • 20 dkg apró szemű só
  • 125 ml, langyos víz
  • 1 ek étolaj
  • 1 nagy nyújtódeszka
  • Sodrófa
  • Szívószál
  • 20-30 cm hosszú, vékony szalag
Miért ne készülhetne az apák napi ajándék só-liszt gyurmából?
Forrás: Pexels / Kate Romeo

A gyerekeket bátran vond be a só-liszt gyurma előkészítésébe is: mérjétek ki és gyúrjátok össze együtt az alapanyagokat! Amennyiben szeretnétek különböző színű gyurmákból készíteni a képet, akkor a gyurmát porciózzátok kisebb adagokra, majd színezzétek meg 1-1 kávéskanálnyi, folyékony ételfestékkel. Fontos azonban, hogy ilyenkor a gyurmához szükséges víz mennyiségét csökkentsétek le, különben túlságosan nyúlós lesz a végeredmény.

Ha kész a só-liszt gyurma, készülhet is a saját készítésű ajándék apák napjára! A gyurma egy részét nyújtsátok ki sodrófával. Majd a kép alapját egy kés segítségével metszd négyzet vagy ovális alakúra. Ebbe kisebb gyerekek esetén készítsetek tenyér- vagy talplenyomatot, de használhattok a természetben gyűjtött terméseket vagy leveleket is. Igazán kreatív gyerkőcök különböző színű gyurmákból domborművet is alkothatnak. A szárítás előtti utolsó lépésként a kép tetején fúrjatok két lyukat a szívószállal.

A só-liszt gyurma képet néhány napig, vízszintes felületen hagyjátok megszáradni. Ha már kemény, megfesthetitek vízfestékkel vagy temperával is, de a natúr színű alkotások is nagyon mutatósak. Utolsó simításként fűzzétek át a szalagot a két lyukon, majd masnival kössétek össze a két végét. Az ünnepelt ennél fogva tudja majd felakasztani a falra az apák napi ajándékát.

2. Saját készítésű étkészlet

Ki ne örülne egy olyan kávéscsészének, tányérszettnek vagy bögrének, amit a szerettei kifejezetten neki készítettek? A személyre szabott étkészlet egy könnyen megalkotható, de mégis egyedi és kreatív darab az apák napi ajándék ötletek közül. Jó hír, hogy a só-liszt gyurmához hasonlóan ez is kevés eszközt és előkészületet igényel, és a legkisebb korosztálytól a kamaszokig bárki élvezheti az apák napi ajándék megalkotását.

Mire lesz szükségetek hozzá?

  • Fehér porcelán vagy kerámia edények (pl. kávéscsésze, csészealj, bögre, tányérok)
  • Porcelán filctoll készlet
  • Egy nedves rongy az esetleges hibák javításához
  • Sütő és tepsi a festés fixálásához
A kreatívan festett bögre egy remek apák napi ajándék
Forrás: Unsplash / Allison Christine

A kavicsfestéshez hasonlóan a porcelán és kerámia eszközök dekorálásánál is bátran szabadon ereszthetitek a fantáziátokat. A kisebb gyerekek akár színes krikszkrakszokkal is díszíthetik az apák napi ajándékot, míg a nagyobbak bonyolultabb képek, vagy személyes jellegű, motivációs feliratok festésébe is belefoghatnak.

Az apák napi ajándék megalkotásánál figyeljetek oda, hogy az étellel, itallal érintkező felületekre ne kerüljön festék. Tehát a bögréknek és a csészéknek kizárólag a külsejét, míg a tányéroknak a peremét díszítsétek. A porcelánfestés utolsó fázisa a fixálás: ehhez elég a kidíszített edényeket 25 percre betolni egy 160 °C-ra előmelegített sütőbe. Az így elkészült apák napi ajándék pedig kímélő programon akár mosogatógépben is tisztítható.

3. Az Apa-album

Bár ennek az apák napi ajándéknak az elkészítése több időt és energiát igényel, az garantált, hogy alaposan meg fogja melengetni az ünnepelt szívét. Arról nem is beszélve, hogy az Apa-albumot később is elővehetitek, szeretettel átlapozhatjátok, sőt, a következő években újabb oldalakkal bővíthetitek is.

Mire lesz szükségetek hozzá?

  • Egy nagyalapú fotóalbum
  • Előhívatott családi képek
  • A gyerekek régi és új, papír alapú alkotásai
  • Szöveges emlékek, listák, motivációs feliratok színes papírokon, kézírással
Saját készítésű ajándék apák napjára: az Apa-album
Forrás: Freepik

Az apák napi ajándék ötletek közül ez is jócskán mozgósítja a család kreatív energiáit. Az Apa-album különböző oldalainak elkészítésébe vond be bátran a gyerekeket: rajzolhatnak, festhetnek, kollázsozhatnak, leírhatják a kedvenc közös emlékeiket apával, vagy csak azt a listát, hogy mit szeretnek benne, mennyi mindent köszönhetnek neki. Ezeket aztán közösen fűzzétek be a fotóalbumba. A lényeg, hogy a saját készítésű ajándék apák napjára minél személyesebb és sokszínűbb legyen!

Comments are closed.

Navigate