Ma, vagyis február 22-én kezdetét veszi a nagyböjt. A lakomázós farsangi időszakot követő, húsvétig tartó 40 napban a keresztény hagyomány szerint tilos a húsfogyasztás. A vallásos eredetű étrendváltozás azonban azoknak is remek apropót nyújthat a megtisztulásra, akik „csupán” fenntarthatósági okokból kóstolnának bele a húsmentes életbe. Ennek apropóján mutatunk hármat az isteni húsmentes ételek közül!
1. Vegyes hagymakrémleves
Március beköszöntével a különböző hagymafajták szezonja is ránk rúgja az ajtót. Ennek alkalmából, a böjthöz igazodva erősen ajánlott egy gazdag hagymakrémleves elkészítése. Az alábbi ínycsiklandó recept ráadásul kifejezetten az egyszerű és gyors húsmentes ételek közé tartozik.
Hozzávalók:
- 1 szál póréhagyma
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 nagyobb fej lilahagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- Opcionális: 1 marék medvehagyma
- 2 közepes db krumpli
- 3 ek olívaolaj
- 1,5 l zöldség alaplé VAGY
- 2 db zöldségleveskocka
- 2 dl fehérbor
- só
- frissen őrölt feketebors
- fehérbors
- Feltétnek: reszelt sajt, zsemlekocka vagy levesgyöngy
Elkészítés:
Egy éles késsel távolítsd el a hagymák külső rétegét, majd aprítsd fel őket. Pucold meg a fokhagymagerezdeket is. A krumplikat egy hámozó segítségével hámozd meg, majd vágd apró kockákra. A felaprított hagymákat olívaolajon dinszteld meg, amikor pedig már üvegesek, öntsd fel a fehérborral. Kicsit forrald össze őket, hogy a borból elillanjon az alkohol, aztán húzd fel az egészet a zöldség alaplével, és gyöngyöztesd alacsony lángon. Amennyiben ez nem áll rendelkezésedre, forralj fel 1,5-2 l vizet, dobj bele két leveskockát, és öntsd ezt a fazékba. Ízlés szerint sózd, borsozd, majd mehet bele a kockákra vágott krumpli és a fokhagymanyomóval átpasszírozott fokhagyma is. Várd meg, amíg a krumpli megpuhul, majd vedd le a levest a tűzről, és botmixer segítségével varázsold krémessé. Ezeket a kiváló és egyszerű húsmentes ételeket tálalhatod fokhagymás pirítóssal, vagy feltétként szórhatsz rá reszelt sajtot, zsemlekockát, levesgyöngyöt is.
2. Gyors húsmentes ételek: spenótos gnocchi
A krumplialapú, olasz tésztagombócoknak hála ez a recept nemcsak nagyon laktató, de a kifejezetten egyszerű húsmentes ételek közé sorolható. Már amennyiben előkészített, csomagolt gnocchit vásárolunk. Az igazán bevállalós konyhaművészek persze a házi változat elkészítésébe is belevághatnak!
Hozzávalók:
- 500 g gnocchi
- 450 g aprított paraj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 ml főzőtejszín
- 100 g Grana Padano sajt
- 1 ek olívaolaj
- só
- frissen őrölt feketebors
- fehérbors
- őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A gnocchit kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben főzd készre és szűrd le. A hagymát aprítsd fel, majd olívaolajon dinszteld meg. Amikor üveges, dobd rá a fagyasztott, aprított parajt és némi vízzel összeöntve, alacsony lángon, fedő alatt párolva olvaszd fel a lábosban. Ha már folyós állagú, ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal és szerecsendióval, valamint passzírozd hozzá a fokhagymagerezdeket is. Egy kicsit melegítsd össze, majd húzd fel a szobahőmérsékletű főzőtejszínnel, és reszeld bele a Grana Padano sajtot is. Pár percig forrald össze a szószt, majd öntsd a leszűrt gnocchira. Tálald forrón ezt az isteni és gyors húsmentes ételt, és bátran szórj a tetejére reszelt sajtot is.
3. Céklás rizottó kecskesajttal
Az egyszerű húsmentes ételek után most következzen valami igazi ínyencség a haladóbb konyhaművészeknek. Persze a rizottó készítés sem hatalmas ördöngösség, de az arányok eltalálása és az állandó kevergetés elengedhetetlen a tökéletes, krémes állaghoz. A nagyböjt jegyében ezúttal a késő tél-kora tavasz szezonális sztárjával, a céklával egészül ki.
Hozzávalók:
- 2 db közepes cékla
- 2 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 100 g vaj
- 160 g Grana Padano sajt
- 300 g rizottó rizs
- 2 szál rozmaring
- kakukkfű
- só
- frissen őrölt feketebors
- 2 dl fehérbor
- 1 l zöldség alaplé
- VAGY 2 db zöldségleveskocka
- 500 g kecskesajt
Elkészítés:
Hámozd meg a céklákat és vágd apró kockákra. A hagymát aprítsd fel, és egy kevés olívaolajon dinszteld meg. Add hozzá a cékladarabokat és némi víz felöntésével, alacsony lángon, fedő alatt párold legalább 15 percig. Ezt követően szórd rá a rizottó rizst, pirítsd üvegesre, majd öntsd nyakon a fehérborral. Amikor a nagyja elpárolgott, fokozatosan adagold hozzá a zöldség alaplét is (vagy a forró vízzel felhúzott, leveskockás keveréket). Ne felejtsd el folyamatosan kevergetni! A rizottót ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal, rozmaringgal és kakukkfűvel, majd a legvégén passzírozd bele a fokhagymagerezdeket is. Utolsó simításként reszeld rá a Grana Padano sajtot, és a forró masszába keverd bele a vajat. A kész rizottót tálald kontakt grillben sült kecskesajttal, vagy egyszerűen csak tépkedd rá a kecskesajtdarabokat a tetejére.
Comments are closed.