A tökéletes piknikezés titka

A piknikezés a nyár egyik legjobb időtöltése, ami lehet romantikus, családi, vagy akár barátokkal közös program. Most összegyűjtöttünk olyan tippeket, amikkel tökéletesen felkészülhetünk egy ilyen eseményre!

Nincs is jobb időtöltés annál, mint amikor kiszabadulhatunk a természetbe, és egy terebélyes fa árnyékában leterített pokrócunkra kipakoljuk a sok-sok finomságot. Ám ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen menjen, fontos követni néhány alapszabályt.

A tökéletes helyszín
Hogy milyen egy tökéletes piknik helyszín? Igazából bárhol megtalálhatjuk ezt, a lényeg, hogy legyen füves placc, fák, zöldterület, ami kicsit elzár minket az autók és az urbánus környezet forgatagától. Akár a legközelebbi park is megteszi. Ügyeljünk arra, hogy legyen árnyék, lehetőség szerint víz a közelben, sőt, ha tehetjük olyan helyre menjünk, ahol van kirándulási, túrázási lehetőség. Összekapcsolhatjuk sétával, nemzeti park látogatásával, fürdőzéssel, biciklitúrával is. A fővárosiaknak tökéletes erre például a Normafa, a Városliget, a Margit-sziget, a Gellért-hegy lankái, de ha kicsit messzebb mennénk, nagyszerű választás lehet Etyek környéke vagy a Velencei-tó is.

A szemét kérdése
Bár alap dolognak tűnhet, az egyik legfontosabb szabály, hogy piknikezés után nem hagyunk szemetet a területen. Éppen ezért legyen nálunk mindig szemeteszsák, amibe összegyűjthetjük a piknik után megmaradt szemetet. Érdemes már úgy felkészülni a piknikre, hogy minél kevesebb csomagolóanyagot vigyünk magunkkal, ezért lehetőség szerint a legtöbb ételünket ételtárolóban magunkkal vinni. Természetesen az összegyűjtött szemetet se hagyjuk csak úgy ott: keressük meg a leközelebbi tárolót és oda dobjuk ki az összegyűjtött szemetet.

Mibe pakoljunk?
Az igazán profi piknikesek alapfelszerelése egy piknikkosár, amiből manapság már számtalan verzió létezik. Mindezek közül a legpraktikusabb talán, aminek több rekesze van, így belepakolhatjuk az ételek mellett az evőeszközöket, tányérokat és a poharakat. Ma már kaphatóak olyan dekoratív kosarak is, amikben megtalálható minden szükséges kellék a szalvétákon keresztül a tányéralátéteken át az étkészletig.
Fontos azonban, hogy ha túrázással kötöd össze a piknikezést, okosabb megoldás kosár helyett hátizsákba, túrazsákba pakolni. Ebben az esetben érdemes lemondanunk az eleganciáról, és papírtányérokat, műanyag evőeszközöket használni, hiszen sokkal könnyebb ezt cipelni, mint az üvegpoharakat és a fémkanalakat.

Mit vigyünk?
A menü esetében a legfontosabb szabály, hogy jól, biztonságosan tárolható ételeket készítsünk. Emellett, ha melegebb az idő, esetleg sokat utazunk az ételek fogyasztása előtt, kerüljük a romlandó dolgokat. Ilyen például a nyers tojásos, majonézes, halas ételek. Persze ezekre megoldás lehet egy jó hűtőtáska, de azzal kalkuláljunk, hogy ennek súlya sokkal nehezebb.
A folyékony állagú ételek sem a legjobbak. Ki akarná a pikniket bosszankodással és táska takarítással indítani? Ha feltétlenül szeretnénk levest vinni magunkkal, egy jól záródó termoszba, üvegbe tegyük. Olyan ételeket keressünk, amik alkalmasak a bedobozolásra, ugyanis ebben a helyzetben a műanyag tárolók használata a legcélszerűbb.

Piknikbarát ételek:

  • péksütemények
  • kenyérre/péksüteményre kenhető édes és sós krémek
  • szendvicsek
  • fasírtok, húsgombócok, vagy akár falafel
  • saláták – a zöldsaláták öntetét érdemes egy jól zárható üvegben, befőttesüvegben vinni, és a helyszínen összekeverni, így nem szottyad meg az egész az állásban, és a kifolyásnak is kisebb a kockázata.
  • friss zöldségek – csíkokra vághatjuk mártogatósnak
  • pogácsák, grissini, pizzagolyók és pizzacsigák
  • gyümölcsök – lehetőleg fogyasztás készen, hogy ne ott kelljen bíbelődni a hámozással, szeleteléssel.

Amiket semmiképp se hagyj otthon!
Végül pedig jöjjön egy lista, amit elég átfutni készülődés közben, hogy biztosan mindenre felkészültek legyünk.

  • Kis műanyag tálak, tálcák, vágódeszka
  • Terítő, éles kés, fogpiszkáló, sör- és bornyitó
  • Hűtőtáska, hűtőtasakok
  • Termosz, ami a hideg és meleg italok hőmérsékletét egyaránt megőrzi
  • Papírzsebkendő, konyharuha, szalvéta
  • Szemetes zacskó, víz (mosogatáshoz)
  • Elsősegély doboz: olló, sebtapasz, szúnyog- és kullancsriasztó, naptej

Piknikezésre fel!

Comments are closed.

Navigate