Nyaral a család, de mi legyen a házikedvenccel? Tippek és tanácsok cicatartóknak!

Ha nyaralni készülünk, számtalan kérdés felmerül kedvencünkkel kapcsolatban.  Magunkkal tudjuk-e vinni, találunk-e állatbarát szállást és nyaralóhelyet. De talán mind közül a legfontosabb: jót tesz-e az utazás az állatunknak? 

Nem is olyan régen még egyértelmű volt, hogy a házikedvencet rá kell bízni valakire, amíg a család nyaral. Azonban ma már nagyon lehetőséges a kedvencünkkel együtt utazni. Tény, hogy némi utánajárással és gyakran szükséges átszervezésekkel jár együtt, azonban mielőtt a közös nyaralás mellett döntenénk, fontos megvizsgálni mindezt kisállatunk szemszögéből is, egy utazás ugyanis más hatással van a kutyusokra és a cicákra.
A kutyák számára a legfontosabb, hogy gazdájuk mellett legyenek, a legtöbb kutyus imád utazni, szeret fürdeni és nagyon élvezi a közös játékot a szabadban. A cicák, ellentétben az ebekkel, sokkal jobban ragaszkodnak megszokott környezetükhöz, így az abból való kiszakítás komoly stresszfaktor lehet számukra. Emellett az utazásból adódó körülmények – idegen szagok és zajok – szintén komoly hatással lehetnek a macskák lelkivilágára.
De mégis mit tehet ilyenkor a gazdi? Szerencsére manapság már rengeteg megoldás létezik, össze is gyűjtöttünk néhány hasznos tippet a cictartók számára!

1-2 napos utazás
A lakásban tartott cicákat kevésbé viseli meg a gazdi távolléte, mint a megszokott környezetéből való kiszakítás, így ebben az esetben talán jobb, ha nem visszük magunkkal a kiskedvencet. Elegendő mennyiségű szárazeledellel, és több tálka vízzel, ilyen rövid időre nyugodtan magára hagyhatjuk a macskát. Lepjük meg egy új macska bútorral, játékokkal, hogy elfoglalhassa magát. A bútort, kaparófát lehetőleg helyezzük az egyik ablak elé, hogy kedvencünk figyelhesse a madarakat és az utcán zajló mozgást. Ez egyfajta cicatévéként fog működni, és hosszan lekötheti a macska figyelmét.

Több napos utazás
Ha hosszabb nyaralásra utazunk, el kell gondolkodnunk, mi is a legjobb kedvencünknek. Hagyjuk otthon és egy közeli ismerős etesse, látogassa és foglalkozzon vele, esetleg vigyük át az ő lakásába? Beadhatjuk panzióba is, illetve amellett is dönthetünk, hogy magunkkal visszük. Azonban hiába a hosszú idő a gazdi nélkül, továbbra az a legjobb a macska számára, hogy nem tesszük ki az utazással járó stressznek. Kérjük meg ismerősünket, aki vállalja a felügyeletet, hogy az etetés mellett simogassa, becézgesse és játsszon kedvencünkkel, így jobban viseli majd a távollétünket.
Az ideiglenes befogadó otthonába való szállítás sem akkora stresszfaktor egy benti cicának, mint egy hosszabb utazással járó nyaralás. Azt azonban nagyon fontos betartani, hogy a szőrmók ebben az esetben nem járhat ki az udvarra, ugyanis az ismeretlen terep hatására stresszessé válhat, elszökhet. Mielőtt átköltöztetjük az állatot, hívjuk át leendő ideiglenes gondozóját, hogy megismerjék és szokják egymást.

Van olyan gazdi, aki nem tudja kire rábízni macskáját. Ilyenkor merül fel a cicapanzió gondolata. Manapság már találhatunk olyan állathoteleket, amik garantáltan biztonságos környezetet nyújthatnak a kisállatnak. Játékokkal, ágyakkal és alommal felszerelt külön szobákban „szállásolják” el őket. Fontos azt is figyelembe venni a panzió kiválasztásánál, hogy csak olyat keressünk, ahol a kötelező oltásokat igazoló papírokat bekérik, így a betegségektől is megóvhatjuk a cicát. Ha egy ilyen megoldás mellett kell döntenünk, az is segítheti az állat beilleszkedését, ha otthoni kedvenc tárgyait is a panzióba, a cica szálláshelyére visszük, az ismerős szagok ugyanis megnyugtathatják.

Bármelyik variáció mellett kell is döntenünk, utazás előtt fontos, hogy a macskát egy általános állatorvosi ellenőrzésre elvigyük, így nyugodtabban hagyhatjuk magára, illetve vihetjük idegen közegbe. Szeretett állatunktól bizony nehéz távol lenni, és még nehezebb idegen kezekre bízni a gondoskodást, de ebben az esetben is fontos, hogy ne az érzéseink, hanem a cica biztonsága legyen a legfontosabb.

Comments are closed.

Navigate