Macskák ivartalanítása – tények és tévhitek

Az ivartalanításról a mai napig vegyesen vélekednek a gazdik. Sokan érvelnek mellette és ellene is, és nagyon sok a tévhit is ebben a témában. Most megpróbáltunk összegyűjteni nektek néhány fontos dolgot a beavatkozással kapcsolatban, és hogy mindez milyen hatással lehet az állatokra!

Ha úgy döntünk, hogy örökbe fogadunk, esetleg tenyésztőtől vásárolunk egy kutyát vagy cicát, mára ezt a legtöbb esetben csak ivartalanítási kötelezettséggel tehetjük meg. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ivartalanítás számos előnnyel jár a kisállatok életminőségét illetően.
Hazánkban mind a két állatfajból nagy a túlszaporulat, és sajnos nagyon sok nemkívánatos alom születik, ezzel együtt pedig nő a kidobott állatok száma. S míg a kutya ivartalanításának elfogadása pozitívabb irányba kezd változni, a macskák szempontjából még mindig rossz a helyzet, és ezt a kóbor állatok mennyisége is mutatja. A Magyarországon élő macskák számát szinte lehetetlen megbecsülni, hiszen rengeteg állat él az utcán, ráadásul a mai napig a macskatartók egy része hordja csak oltásra kedvencét, az ivartalanított macskák száma pedig csekély más európai országokhoz képest. Ennek okai legtöbbször a gazdi félelmei, illetve tájékozatlansága. Pedig ez a beavatkozás manapság már rutin műtétnek számít és a cica is hamar túl lesz rajta.

Az ivartalanítás hatásai
Az ivartalanításnak számos előnye lehet a nemkívánatos szaporulatok megszűntetése mellett, ami a macska életminőségére és viselkedésére van hatással, és amik már a műtét utáni néhány hétben jelentkezhetnek. Ezeket külön összegyűjtöttük a fiú- és lánycicák esetében, ugyanis lehetnek eltérések:

Nőstények esetében:

  • megszűnik az ivarzás közbeni hangos, kandúrokat hívogató sírásszerű nyávogás
  • megszűnik az ivarzási időszak alatti ideges, mindenki előtt lefekvő magatartás
  • megszűnik a folyamatos kijárás, kóborlás így sokkal kevesebb az esélye, hogy baleset éri, illetve nullára csökken annak az esélye, hogy vemhesen jön haza
  • csökken, vagy megszűnik az időszakos vadság
  • a macska megnyugszik
  • ragaszkodóbb lesz
  • viselkedése kiegyensúlyozott lesz

Kandúrok esetében:

  • megszűnik a bűzös szagú spriccelés
  • megszűnik a kóborlás, így csökken az esélye annak is, hogy baleset éri, illetve, hogy összeverekedik más állatokkal
  • csökken, vagy megszűnik az időszakos vadság
  • megnyugszik
  • ragaszkodóbb lesz
  • viselkedése kiegyensúlyozott lesz

Egyéb előnyök és hátrányok
A viselkedést befolyásoló tényezőkön kívül további más előnyökkel is jár az ivartalanítás: számos felesleges stressztől kíméljük meg kedvencünket, ilyen például a szaporodási kényszer is, de egyes daganatos megbetegedéseknek is csökkenhet a kockázata.
Természetesen hátrány, hogy a műtéttel járó néhány napos gyógyulási időszak a gazdi számára sem egy leányálom, hiszen szeretett állatunknak lehetnek az elején fájdalmai, de gondoljunk arra, hogy ez a néhány napig tartó felépülési időszak még mindig sokkal kevesebb fájdalommal járhat, mintha például rendszeresen tüzelne, és évente többször lefialna.
Emellett még egy dologra kell figyelnünk, ha cicánk átesik a beavatkozáson. Szintén a hátrányok között szokták emlegetni, hogy a megváltozott életritmus és a hormonok miatt macskánk étvágya megnövekedhet, és a kevesebb mozgás miatt, hízékonyabbá válhat. Azonban már erre is lehet megoldás, például az olyan eledelek, amik speciálisan az ivartalanított cicák számára lettek kifejlesztve, és az ajánlott napi adagolással az állat súlygyarapodása is teljesen kiküszöbölhető.

Gazdifélelmek
A gazdikban is számos tévhit él a mai napig, amit tisztázni kellene. Az egyik ilyen, hogy az ivartalanítással megfosztjuk a macskákat a szülői lét örömeitől és a szerelemtől. Tudnunk kell azonban, hogy a macskáknál a szaporodás és az utódnemzés nem egy boldog végkifejlet, vagy örömforrás. Náluk ez mondhatni kényszeres állapot, ami rengeteg veszélyt és fájdalmat tartogat az állat számára. Erre az is jó bizonyíték, hogy a tüzelési időszakot leszámítva a hím és a nőstény állat egyáltalán nem érdeklődik egymás iránt.
A másik téves elképzelés, hogy ivartalanítás után eltűnik az állat személyisége, kalandvágya. Ez szintén nem igaz. Bár az agresszió csillapodhat, a cica természete ugyanaz marad. Ráadásul kedvesebb, ragaszkodóbb lesz és az együttélés is könnyebb lesz vele.
A macskatartás nemcsak a cukiságokról és saját igényeinkről szól, hanem kedvencünk egészségének megóvásáról, a megfelelő táplálásról és a felesleges szaporulatok elkerüléséről is. Éppen ezért az ivartalanítással kapcsolatban is átgondoltan és felelősségteljesen hozzunk döntést: mindenképp beszéljük át szakemberrel a beavatkozás előnyeit és hátrányait, és azt, hogy a mi macskánk kora, egészségi állapota szempontjából mi lenne a legelőnyösebb választás, és csak ezután döntsünk a beavatkozás mellett vagy ellen.

Comments are closed.

Navigate