Így nyaralj a kutyusoddal!

A legtöbb háztartásban a kutya ma már családtagnak számít. Ez pedig együtt jár azzal, hogy a gazdik szívesen viszik magukkal kedvencüket a nyaralásra. Most összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni, ha közösen szeretnénk üdülni a kutyusunkkal.

Egy korábbi cikkünkben már körüljártuk, hogy a cicákat miért nem érdemes elvinni egy nyaralásra. A kutyákkal azonban más a helyzet. A szőrmókoknak igazi rémálom, ha a gazdi akár csak pár napra is, de magára hagyja. Szerencsére egyre többen döntenek amellett, hogy kutyával utaznak el nyaralni, az erre való igény növekedése miatt pedig már számos kutyabarát szálláshellyel, étteremmel és szabadidőközponttal találkozhatunk. Azonban számos dologra kell figyelnünk mind a saját, mind a kutyánk érdekében, hogy felhőtlenül élvezhessük az együtt a töltött pillanatokat.

Előkészületek
Egy ilyen utat fontos jó előre megtervezni. Már csak azért is, mert az eb-barát szálláshelyek száma még a mai napig korlátozott, emiatt pedig hamar be is telhetnek az ilyen üdülőhelyek. Bár akadnak már szállodák, akik örömmel várják négylábú társainkat, talán még jobb választás egy apartman, ahol kevesebb inger és nagyobb tér áll rendelkezésre a kutya számára, sőt akár még saját kis udvara is lehet.

Az útra kelés előtt érdemes megejteni egy állatorvosi látogatást is, hogy teljes biztonsággal indulhassunk, illetve néhány nappal korábban érdemes összepakolni kutyusunk számára, hogy véletlenül se maradjon otthon semmi.
Mondanunk sem kell, hogy az első, ami a táskába kerüljön az ennivaló, innivaló és a jutifalat. Praktikus megoldás lehet az utazás során egy ivóvíz adagoló. Ez egy olyan kulacs, aminek lehajtható részébe töltjük a vizet a palackból.
Vigyük a kutyus alvós plédjét, játékait, hogy legyenek számára ismerősebb szagok is az idegen helyen és komfortosabban érezze magát.
A kutyacsomagban helyet kell kapjon a szájkosár, póráz, nyakörv, kutyahám és természetesen sok-sok zacskó is. Tudjuk, hogy miért.
És ami talán a legfontosabb: legyen nálunk a kutya oltási könyve, külföldi út esetén pedig kötelező az útlevél!

Az utazás
Kocsival: A KRESZ rakományként tekint az állatra, ennek megfelelően kell gondoskodni a szállításáról. A legbiztonságosabb módja a közös autózásnak, ha a kisebb testű kutyát hordozóban, nagyobb kutyát pedig kutyaszállító boxban vagy kombi autó csomagtartójában, ráccsal elválasztva utaztatunk. Hogy kedvencünk a legnagyobb biztonságban legyen, érdemes kutya biztonsági övet használni, amivel a kutyahámot rögzítjük.

Busszal: Távolsági buszon már egy kicsit bonyolultabb a helyzet. Utasként csak egy kutyát szállíthatunk kézipoggyász méretű zárt szállítóban. Viszont, ha nagyobb az ebünk, csak szájkosárral és pórázzal utazhat, ráadásul egy buszon csak egyetlen állat szállítható. Utóbbi esetben díjat is kell fizetnünk, ami a jegy árának megfelelő összeg.
Vonattal: Itt szintén boxban vagy pórázon, szájkosárral szállítható a szőrmók, azonban mennyiségi kikötés nincs. Viszont minden esetben kötelező élőállat jegyet vásárolnunk. Illetve azt is fontos tudni, hogy I. osztályon és étkezőkocsiban nem utazhat kedvencünk.

Repülőn: Légitársaságonként változhat az előírás, ezért érdemes a jegy megvásárlása előtt megérdeklődni, hogyan utazhat kutya az adott járaton. A négylábúak számára ez a legstresszesebb típus mind közül, itt ugyanis nem maradhatnak mellettünk, hanem a repülő rakterében helyezik el az állatokat.

Ha a közös nyaralás mellett döntünk, fontos szem előtt tartani, hogy kedvencünk viselkedése nem zavarhatja a többi utazó-, szálló- vagy étteremvendég kikapcsolódását. Ha tudjuk, hogy kiszámíthatatlan, adott esetben akár támadhat is, ha szófogadatlan és nem vagyunk rá hatással, jól gondoljuk át, hogy elvigyük-e magunkkal, hiszen a megváltozott környezet és az utazási procedúra csak még feszültebbé teheti.

Comments are closed.

Navigate