Tippek, hogy mit viselj az állásinterjún!

Kisugárzásunk és stílusunk fontos részét képezi öltözékünk. De mi a teendő, ha állásinterjúra készülünk? Ezekkel a tippekkel garantáltan nem nyúlunk mellé!

Mikor végre rábukkanunk álmaink álláslehetőségére, alig várjuk, hogy behívjanak minket egy interjúra és bebizonyíthassuk rátermettségünket. Mivel ezen a napon sok minden múlik, érdemes jó előre átgondolni mit viseljünk. Ehhez gyűjtöttünk most össze nektek néhány tippet!

Alapok
Rövid vagy hosszú? Szoknya vagy nadrág? Színes, esetleg egyszínű? Számtalan kérdés megfogalmazódhat bennünk, már csak azért is, mert ízlésünkről, stílusunkról – egy szó, mint száz – rólunk árulkodik. De mielőtt rátérnénk a ruhadarabokra, kezdjük az alapoknál. Az ápoltság ugyanolyan fontos, mint az öltözék. Tiszta körmök és a frissen mosott, rendezett frizura kötelező, csakúgy, mint a megfelelő test- és szájhigiénia. Lehetőség szerint kevésbé erős illatú kozmetikumokat használjunk, és a parfümmel sem szabad túlzásokba esni.
A smink szempontjából inkább a természetes megjelenést preferáljuk, kerüljük a nagyobb mennyiségű alapozót és szemfestéket. Ilyenkor ildomos lemondani a hegyes, óriási műkörmökről és a nagyon erős rúzsról is. Utóbbi azért sem szerencsés, mert egy óvatlan pillanatban akár a fogunkra is kerülhet belőle.
Férfiak esetében a borotválkozás, szakáll igazítás szintén elengedhetetlen része a megfelelő megjelenésnek.

Fehérnemű
Bár ez a láthatatlan része outfitünknek, mégis rendkívül fontos, hogy olyan fehérneműt válasszunk, ami egyrészt a méretünk, másrészt kényelmes viselet. Gondoljunk csak bele, nincs is annál kényelmetlenebb, mint mikor a folyamatosan lecsúszó melltartó pántot kell igazgatni.
Ing alá feltétlenül vegyünk atlétát, a meleg időben ugyanis az felfogja izzadságunk. Egyrész így a foltokat is jobban elkerülhetjük, másrészt megelőzhetjük, hogy az ing ránk tapadjon.

Öltözködési etikett:
Természetesen a megpályázott állástól függően változhat, hogy mennyire kell elegánsan felöltöznünk az interjúra, vannak ugyanis olyan munkahelyek, ahol egy kosztüm elengedhetetlen, míg más szakmáknál bőven elegendő egy kicsit lezserebb, de csinos öltözék. Azonban vannak olyan alapszabályok, amiket beosztástól, munkakörtől függetlenül is illik betartanunk. Nézzük meg ezeket:

  • Ujjatlant sose viseljünk, ugyanis ez kacér üzenettel bír. Felsőnk minimum rövid ujjú legyen, erre az alkalomra ingek, blúzok viselése a legalkalmasabb. Kivétel ez alól, ha pólónkat esetleg egy elegáns kardigánnal, blézerrel vagy zakóval párosítunk.
  • A szoknya ideális hossza térdközép vagy annál hosszabb. Ez nyílván alkat kérdése is. A lényeg, hogy a miniszoknya ebben a helyzetben tiltólistára kerül! Lehetőleg az egyszínű darabok közül válasszunk és kerüljük a bohókás mintákat.
  • Ha inkább a nadrágot preferáljuk, akkor mindenképp a hosszú fazonok ajánlottak. Térdig érő nadrágban slamposnak, rövidnadrágban pedig hivalkodónak tűnhetünk.
  • Férfiak esetében szintén a hosszú nadrág a javallott. Lehetőleg kissé bővebb szárú, kényelmes viseletet válasszunk.
  • Cipő terén a legjobb döntés egy fekete vagy semleges színű bőrcipő. A sarok magasságát illetően maximum 4-8 cm legyen. A legfontosabb persze a kényelem, éppen ezért érdemes egy jobb minőségű, már betört lábbelit választani. Ne ilyenkor kockáztassunk egy újonnan vásárolt darabbal.
  • Egy kisebb válltáska, ridikül a legjobb választás az alkalomra, amelyben a legfontosabb dolgok elférnek. Lehetőleg ne egy szatyorral vagy hátizsákkal állítsunk be az interjúra, az aznapi bevásárló lista tartalmát cipelve. Férfiak esetében egy jó minőségű, letisztult fekete bőrtáska, nagyon sokat lendíthet a megjelenésen.
  • Az ékszerek tekintetében is legyünk inkább a “kevesebb néha több” elv hívei. Az óra viselése például kifejezetten jó benyomást tehet, és azt üzenheti, fontos számunkra a pontosság.

Az öltözék persze csak egy része a siker kulcsának. A legfontosabb, hogy higgyünk magunkban és legyünk magabiztosak képességeink terén. Sok sikert kívánunk!

Comments are closed.

Navigate