Ezt érdemes tudni a kockázati életbiztosításról

Mindannyian szeretnénk felkészülni a váratlan eseményekre és gondoskodni szeretteink jóllétéről és biztonságáról. A kockázati életbiztosítás segítségével garantálhatjuk a családunk anyagi védelmét és pénzügyi segítséget kaphatunk egy váratlan haláleset bekövetkeztekor is.

#szponzorálttartalom

Mire való a kockázati életbiztosítás?

A kockázati életbiztosításokat sokféle tévhit lengi körbe. Sok ember úgy gondolja, hogy nem is érdemes szerződést kötni, mert a biztosító úgyis megtalálja a kiskapukat és kibújik a fizetés alól. Mások biztosak abban, hogy a szerencsétlenségek messzire elkerülik őket. Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy az életbiztosítás megkötése rengeteg előnnyel jár.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a váratlan események felett nincs kontrolunk. A balszerencsés fordulatok pedig nemcsak érzelmileg megterhelőek saját magunk és környezetünk számára, hanem anyagi szempontból is. A pénzügyi következmények megelőzése azonban lehetséges!

A kockázati életbiztosítás egy olyan opció, ami támogatást nyújthat a megterhelő helyzetekben. Ne zárjuk ki a lehetőséget az előítéleteink miatt! A kockázati életbiztosításnak is vannak feltételei, és ha ezeknek nem felelünk meg, akkor a biztosító mentesül a fizetési kötelezettsége alól. Azonban, ha tisztában vagyunk a szerződésben foglaltakkal és őszintén válaszolunk a biztosító kérdéseire, akkor nem érhet kellemetlen meglepetés.

A kockázati életbiztosítás a biztosított személy halála után fizet, attól függetlenül, hogy mi okozta ezt az eseményt. Természetesen itt is vannak kizáró tényezők. Ilyen például az öngyilkosság, a bűncselekmény közbeni sérülés vagy halál, az alkohol- vagy kábítószerfogyasztás miatt bekövetkező sérülés vagy halál, illetve az olyan baleset vagy halál, amely extrém sportolás, a közlekedési vagy a munkavédelmi szabályok be nem tartása miatt következett be. Az is kizárást eredményezhet, ha a biztosítási esemény bekövetkeztét nem jelentjük be a biztosító által meghatározott időintervallumban, vagy ha a halál egy olyan betegség miatt következik be, amit már a szerződéskötés előtt diagnosztizáltak.  Természetesen itt is vannak kivételek. Létezik például olyan kockázati életbiztosítás, amely öngyilkosság esetén is fizet, ha a szerződést legalább 2 éve kötötték.

A kockázati életbiztosítás kiegészítéseképpen baleset- és egészségbiztosítás megkötésére is van lehetőségünk.

Léteznek megtakarításos életbiztosítások is. Ezeknél a termékeknél a megtakarításos elemek lényegesebbek, ugyanakkor a biztosított halála esetén is fizetnek egy kisebb összeget.

Fontos, hogy megkülönböztessük egymástól a szerződő, a biztosított és a kedvezményezett fogalmát. A szerződő fél fizeti a biztosítási díjat. Ez a személy lehet akár maga a biztosított, de előfordulhat például, hogy a munkahelyünk fizeti helyettünk az életbiztosítást. A biztosított az a személy, aki után fizet a biztosítás. Kedvezményezettnek azt a személyt nevezzük, aki a biztosítási összeget kapja. Ő lehet például a biztosított egy családtagja, vagy ha a biztosítás baleset, illetve betegség után is fizet, akkor maga a biztosított is.

A biztosításoknak a futamidő szempontjából is különböző fajtáik vannak. A nyílt végű életbiztosításoknak nincsen előre meghatározott lejárati idejük, addig tartjuk fent őket, ameddig jónak látjuk. Fontos, hogy egy minimális futamidőt ebben az esetben is meghatároz a biztosító. A fix tartamos életbiztosítás esetében a futamidő végéről már a szerződéskötéskor megállapodunk. Ha egy ilyen biztosítás csak kockázati elemeket tartalmaz és a lejártakor a biztosított még életben van, akkor a szerződés kifizetés nélkül szűnik meg.

Ne felejtsük el, hogy az életbiztosítások nem egyformák. Rengeteg típus létezik, amelyekkel érdemes alaposan megismerkednünk, mielőtt kiválasztjuk a nekünk való opciót. Vannak például családi életbiztosítások, gyermekekre köthető életbiztosítások, idősek vagy nők részére köthető életbiztosítások, céges csoportos életbiztosítások, hitelfedezeti biztosítások és nyugdíjbiztosítások. A hagyományos kockázati életbiztosítás csak egy formája az életbiztosítások széles skálájának. Alapos utánajárás eredményeképpen biztosan találunk olyan alternatívát, amely illeszkedik az igényeinkhez és az élethelyzetünkhöz.

A jó döntés meghozatalához érdemes egy biztosítási tanácsadóhoz fordulnunk. Egy független alkusz átlátja az összes rendelkezésre álló lehetőséget, és az ügyfél érdekeit szem előtt tartva segít kiválasztani a legjobb alternatívát. Figyeljünk arra, hogy ne a biztosítótársaság szolgálatában álló függő ügynök tanácsaira támaszkodjunk. Egy ilyen típusú tanácsadó a biztosító érdekeit érvényesíti. A független alkuszt nem fűzi anyagi érdek egyik céghez sem. Fontos, hogy egyik szakember szolgálatai sem kerülnek pénzbe, hiszen a jutalékot mindketten a biztosítóktól kapják.

Mennyibe kerül az  életbiztosítás?

Az életbiztosítás a legdrágább biztosítási típusok közé tartozik. Ennek az az oka, hogy mindenféle halálesetre érvényes, így a biztosító nagy kockázatot vállal a szerződéskötéssel. Azonban a biztosítási díjak nagyon különbözőek lehetnek a biztosított személyétől és a szerződésbe foglalt szolgáltatásoktól függően.

Meghatározó például, hogy mennyi idős a biztosított, milyen az egészségi állapota, vannak-e káros szenvedélyei, illetve végez-e valamilyen egészségmegőrzést célzó tevékenységet. A biztosított személy helyzetét és szokásait általában kérdőívek segítségével mérik fel a biztosítók. Az is befolyásoló tényező lehet, hogy milyen foglalkozást űzünk, sőt előfordulhat, hogy a biztosító a veszélyes munkákat kizárja a szerződésből.

Lényeges, hogy milyen biztosítási módozat mellett döntünk, mekkora a biztosítási összeg, illetve milyen hosszú a futamidő.

A biztosítási díjak összehasonlításánál fontos szempont, hogy fix díjazású vagy folyamatosan növekvő díjazású alternatíváról van-e szó. A biztosító által vállalt kockázat az idő múlásával fokozatosan növekszik, ami a biztosítási díjban is megjelenik. Ennek kétféle módja lehet. Előfordulhat, hogy a biztosító az átlagos kockázat alapján olyan biztosítási díjat állapít meg, amely a teljes futamidőre elosztva tartalmazza a későbbi, magasabb kockázat költségeit is. Az is lehetséges, hogy kezdetben alacsonyabb biztosítási díjat fizetünk, amely a későbbi években megemelkedik a kockázat növekedésének megfelelően. Fontos, hogy a fix díjazású és a folyamatosan növekvő díjazású alternatívákat nem lehet a kezdeti költségek alapján összehasonlítani. Számítsuk ki inkább azt, hogy átlagosan mennyibe kerül a biztosítás, és ez alapján válasszuk ki az alacsonyabb költségű verziót.

Comments are closed.

Navigate