Gombaszedés kisokos: ezt tudnod kell!

Javában dübörög a gombaszezon! A szabadban eltöltött aktív, minőségi idő mellett ez a hobbi a gyűjtögetés és a rátalálás örömét is kínálja, miközben értékes tápanyagokkal lát el minket, gyakorlatilag ingyen. Nem árt azonban a gombaszedés néhány fontos alapszabályával tisztában lennünk. Például mennyit és hol szedhetünk? Hogyan érdemes szortírozni? Illetve kinél tudjuk bevizsgáltatni a zsákmányunkat? A Magyar Természet Napja alkalmából összeszedtük a gombaszedés legfontosabb tudnivalóit.

Felkészülés a gombaszedésre

A gombászás egy környezettudatos, elmélyülést igénylő hobbi, ugyanakkor nem árt rá alaposan és tudatosan felkészülni. Ez nem csupán a megfelelő időpont, lelőhely és felszerelés kiválasztását jelenti, hanem azt is, hogy a szakirodalom bújásával és egy gombaszakértő előzetes felkeresésével vágunk neki a gombaszedésnek.

Gombák egy fatörzsön
Forrás: Pexels / Marek Piwnicki

Ne spórold el a szakirodalom elolvasását!

Bár a különböző gombafelismerő applikációk is jó útitársai lehetnek annak, aki az erdőt járva gyűjtögetésre adja a fejét, az igazság az, hogy az átfogó szakirodalom ismeretét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Egy véletlenül leszedett és elfogyasztott légyölő galóca termőtestében található méreganyag ugyanis egy négytagú család tragédiájához is elegendő. Így tehát érdemes alaposan tisztában lenni azzal, hogy pontosan milyen gombafajokat kell keresnünk, melyeket pedig elkerülnünk erdei kiruccanásaink alkalmával.

A hazai lelőhelyek fajainak komplex áttekintését nyújtja például az Erdők-mezők gombái, vagy ennek rövidített változata, a Gyűjtsünk gombát erdőn-mezőn! Akit pedig átfogóbban érdekel a téma, nyugodtan belevetheti magát a gombaszedés „bibliájába”, Ewald Gerhardt Gombászok kézikönyve című terepi határozójába.

Legyen saját gomba-szakellenőröd!

Bármennyire is magabiztos vagy a gyűjtött gombák besorolását illetően, semmiképp ne hagyd ki a szakértői véleményt! Ezért már a gombaszedés előtt érdemes megkeresned azt a gombavizsgálót, akinél hivatalosan jóváhagyathatod a zsákmányodat. A NÉBIH oldalán települések és rendelkezésre állás szerint megtalálod a hivatalos minősítéssel bíró, Magyarországon gyakorló gomba-szakellenőröket. Keresd meg azt, aki a lelőhelyhez vagy az otthonodhoz legközelebb lakik, és vedd fel vele a kapcsolatot!

Gombaszedés eredménye
Forrás: Pexels / Paula

Ilyen a megfelelő felszerelés a gombaszedéshez

Öltözet tekintetében érdemes úgy készülnöd, mintha egy könnyed erdei túrára mennél. A cipőd legyen vízálló és kényelmes, tartsa megfelelően a bokádat, a talpa pedig semmiképp se csússzon. Hiszen a gombaszedés gyakran nagy esőzések után esedékes, ilyenkor pedig nedves, saras tud lenni az erdők talaja. Érdemes könnyed, természetes anyagokból készült ruházattal, zsebes technikai öltözékkel készülnöd, mert bár a gombászás nem jár kardioszerű izzadással, de a gyakori hajlongás az ilyen típusú darabokban kényelmesebb.

Ami viszont a legfontosabb, az egy megfelelő kosár beszerzése. A legjobb, ha egy hosszú és mély, de lefele nem szűkülő, fonott kosarat választunk, ebben ugyanis kevésbé tudnak összenyomódni a gombák. Előnyös, ha a füle hosszanti irányban fut, így ugyanis nem fog elfáradni a csuklód a gyűjtögetés során. A kosarat szükségtelen kibélelni, időnként lenolajjal kezelgetni ugyanakkor nem árt.

Gombaszedés kosárba
Forrás: Unsplash / Gryffyn M

Emellett jó útitárs lehet a gombák kiszedésénél egy kés. Fontos, hogy gyorsan elő tudjuk venni, ne akassza meg a gombaszedés élményét az állandó macerálás a pengével. Ehhez remek választás lehet egy fix pengés túrakés szoruló tokkal vagy egy hüvelykujjal nyitható, egykezes bicska.

Mikor és hova induljunk?

A gombászás szezonja tavasztól késő őszig tart, de gombaszedésre mindig a tartós esőket követő meleg időben kell elindulni. A lelőhelyeket jelentősen meghatározza, hogy milyen fajokat szeretnénk gyűjteni: egyesek réteken, legelőkön bújnak meg, míg mások hazánk fáival élnek szimbiózisban. A megfelelő lelőhelyek felkutatására érdemes belépni az internetes gombász fórumokra, ahol a hobbi-gyűjtögetők időnként élménybeszámolókkal és tippekkel látják el az újonnan érkezőket.

Emellett nem árt tudnunk, hogy védett, állami erdőkből vagy magántulajdonban lévő területekről csak engedéllyel gyűjthetünk. Állami, nem védett erdőkből ugyanakkor fejenként napi 2 kg, nem kereskedelmi céllal gyűjtött gombát szedhetünk.

Gyilkos galóca
Forrás: Pexels / Janusz Walczak

A gombaszedés szabályai

A gombászásra azért sem árt alaposan felkészülni, mert ha tudjuk, milyen fajokat keresünk, akkor a lehető legkevesebb gombát szedjük le feleslegesen. A gombaszedés szabályai közt meg kell említeni, hogy Magyarországon 58 kiemelten védett gombafaj él, amiknek a leszedése törvénybe ütközik.

A gombákat érdemes egészben kicsavarni a talajból (vagy a késünk segítségével kiásni), a szárakat elvágni nem ajánlatos. Már csak azért sem, mert a szakellenőr számára megnehezíti a fajok beazonosítását, ha nem látja egészben a gombát. Emellett kerüljük a penészes, kukacos, fagyott vagy nagyon öreg példányokat.

A gombaszedés szabályai közül nagyon fontos, hogy amennyiben különböző fajokat szedünk, akkor ezeket semmiképp se gyűjtsük egyben. Amennyiben ugyanis a gombavizsgáló mérgező darabot talál a zsákmányban, mindent ki fog dobatni, ami érintkezhetett vele.

Comments are closed.

Navigate