A felújítandó ingatlanok előnyei és hátrányai

Olcsóbban juthatsz hozzá, aztán olyannak álmodhatod meg, amilyennek te szeretnéd. De vajon megéri a felújítással járó rengeteg kiadás és fejfájás? Ingatlanvásárlás előtt mindig érdemes megfontolni, hogy felújított vagy felújítandó otthonba szeretnénk-e fektetni a pénzünket. Az alábbi bejegyzésben összeszedtünk minden prot és kontrát a felújítandó ingatlanok szempontjából. Fusd át, majd nézz körül a Jófogás Ingatlan széles kínálatában!

A felújítandó ingatlanok előnyei

1. Alacsonyabb vételár

Amennyiben a pénztárcánk nyújtotta lehetőségek szűkösebbek, érdemes lehet felújítandó ingatlan vásárlásán gondolkodunk. Ezeknek az ára ugyanis sokkal alacsonyabb, mint a már felújított daraboké. Az alacsony vételár különösen akkor vonzó, ha igazi ezermesterek vagyunk, és a felújítási munkálatok egy részét (pl. mázolás, festés, burkolás, villanyszerelés) magunk is meg tudjuk csinálni.

Festés egy felújítandó ingatlanban
Forrás: Pexels / Cal David

2. Személyre szabhatóság

Nincs annál bosszantóbb, mikor egy gyönyörűen felújított, eladó ingatlanba belépünk, azonban az előző tulaj berendezési terve és ízlésvilága nagyon nem találkozik a mi elképzeléseinkkel. Ilyenkor egy újabb, költséges átalakításba belevágni olyan, mintha a fogunkat húznák.

Egy felújítandó ingatlan esetén azonban a több évtizedes, leromlott állapotú belsőben a fantáziát, a lehetőséget kell meglátni. Ezeket az otthonokat ugyanis tényleg a saját kényünk-kedvünk szerint alakíthatjuk. Ha kell, átrendezhetjük a szobabeosztást – például a régen megszokott konyhafülkék helyett modern, amerikai konyhás elrendezést alakíthatunk ki. Emellett kiválaszthatjuk a padlóburkolatot, a falak színét, a nyílászárók típusát, a csempét, a szanitereket és a konyhabútort is.

3. A fokozatosság lehetősége

Persze nagyban függ az ingatlan tényleges állapotától, de egyes ingatlanok annak a lehetőségét is nyújtják, hogy fokozatosan, a családi kassza aktuális telítettségének függvényében újítsuk fel őket. Ha a pénztárcánk nem teszi lehetővé a teljes kipofozást, de például a konyha még bőven használható állapotban van, akkor kezdjük a többi szoba átalakításával.

Konyha renoválás
Forrás: Pexels / La Miko

4. A felújítandó ingatlan nagyobb profitot ígér

Míg a felújítandó állapotú ingatlanokhoz bőven áron alul juthatunk hozzá, addig egy alapos felújítás jelentősen, a befektetett összegen túl tudja emelni ezen lakások, házak értékét. Amennyiben tehát pénzgyarapítási céllal vásárolunk ingatlant, és nem bánjuk a felújítással járó kellemetlenségeket, érdemes lehet felújítandót választanunk.

A felújítandó ingatlanok hátrányai

1. Plusz költségek

Bár a felújítandó lakások ára valóban alacsonyabb, a felújítási költségek azonban gyakran kiszámíthatatlanok és igencsak magasak. Bármennyire is rutinos lakásvásárló vagy, a falak mögé te sem láthatsz be. Nem tudod, milyen állapotban vannak a vezetékek, a csövek, netán cserére szorul-e a kazán vagy a radiátorok. A felújítás során ráadásul nemcsak a kiszámíthatatlanul dráguló anyagárakkal, de a munkaerő díjával és a tervezési költségekkel is számolnod kell.

Tervek, fúrógép, csavarok
Forrás: Pexels / Jeshootscom

2. Zsákbamacska problémák

Ez a pont igazából egyszerre pro és kontra. Egy már felújított lakás esetén nem tudod, pontosan milyen állapotú vezetékeket fedtek el egy a gyönyörű festéssel vagy tapétával, míg egy felújítandó lakás esetén ezek a rejtett hibák hamar kibukhatnak. Ezek a renoválásra szoruló dolgok azonban tény, hogy további költségeket és fejfájást okoznak az újdonsült tulajdonosnak.

3. A felújítandó ingatlanok és az időfaktor

Aki már felújított valaha életében, annak ismerősen csenghet a Pénznyelő c. vígjáték szállóigévé vált „Még két hét” mondata. Egy renoválásba ugyanis rendszerint optimistán vágunk bele, de aztán sokkal több ideig tart, mint ahogy azt eredetileg elterveztük. Ebben nagy szerepe van a szakemberhiánynak, a váratlan problémák felmerülésének és a kiszámíthatatlan piacnak is. A csúszás persze sok esetben plusz kényelmetlenséget jelent, hiszen amennyiben albérletben lakunk, hosszabb ideig kell fizetnünk a bérleti díjat. Ha pedig kiadásra szánjuk a felújítandó ingatlant, értelemszerűen mindaddig nem termel pénzt, amíg be nem fejezzük.

Felújítandó ingatlan
Forrás: Pexels / Monica Silvestre

4. Kényelmetlenség és fejfájás

Nem véletlenül mondják, hogy „az első házat az ellenségednek építed, a másodikat a barátodnak, a harmadikat pedig magadnak.” Egy felújítás (vagy pláne egy építkezés) soha nem egy leányálom. Rengeteg idegeskedéssel, kényszerű alkalmazkodással, kompromisszummal és szorongással jár. Bírni kell az állandó zajt, a koszt, emellett pedig kezelni a váratlan fordulatokat, az egyeztetést a különböző szakemberek között. Ez a műfaj főként azoknak ajánlott, akik bírják a strapát és legalább acélból vannak az idegeik.

Comments are closed.

Navigate