Lakás vagy ház? Így döntsd el!

A megfelelő ingatlan kiválasztása nem egyszerű feladat. Mielőtt szemet vetünk az új otthonunkra, el kell döntenünk, hogy lakásra vagy házra van-e szükségünk.  Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így csak a saját igényeink és körülményeink figyelembevételével dönthetjük el, hogy melyikkel járunk jobban.

#szponzorálttartalom

Nem elég csupán az árat figyelembe venni és az sem biztos, hogy egy lakás mindig olcsóbb, mint egy ház. Inkább az elhelyezkedés és az állapot meghatározó ebben a tekintetben. Érdemes egy listát vezetni a legfontosabb szempontokról és figyelembe venni minden körülményt a választáskor, hiszen a legtöbb esetben sok éves elköteleződésről beszélünk. A BiztosDöntés.hu szakértői segítenek átgondolni a választást.

A lakás előnyei és hátrányai

A lakásvásárlás vagy -bérlés nagyon előnyös választás lehet, ha a városközpont közelében szeretnénk élni és nem akarunk túl sokat bajlódni a fenntartással. Egy lakás általában kisebb, mint egy családi ház, így nem kell annyi időt szánnunk a takarításra és a javítgatásra. Mivel nem tartozik hozzá kert, a fűnyírás vagy a kerítésfestés sem jelent majd gondot. De nem csak emiatt lesz több szabadidőnk! A központi elhelyezkedés miatt az ingázással töltött idő is lerövidülhet.

Az előnyök közé tartozik az olcsóbb fenntartás is. A kisebb méretből adódik, hogy kevesebbet kell például fűteni vagy világítani. Olyan kiadásokra sem kell pénzt áldoznunk, mint mondjuk a tetőcsere.

A biztonság szempontját is érdemes figyelembe vennünk amikor választunk. Egy lakásban sokkal jobban védve vagyunk, mint egy olyan házban, ahol messze vannak a szomszédok. Természetesen mások közelségének a hiányát ellensúlyozhatjuk egy jó biztonsági rendszerrel is.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy el tudunk köteleződni az új otthonunk mellett, akkor érdemes inkább egy lakást választani. Ezt az ingatlantípust sokkal könnyebb lesz eladni vagy kiadni, ha tovább szeretnénk állni. A lakások nagyon sok ember számára jelentenek jó megoldást. Például a diákok, a fiatal párok vagy a kisebb családok valószínűleg szívesen megvásárolják vagy kibérlik majd az otthonunkat.  

Természetesen a lakásoknak akad néhány hátulütőjük is. Sok ember a legjobban azt szereti a saját ingatlanjában, hogy úgy alakítja, ahogyan kedve tartja. Azonban a lakások átalakítása egy kicsit korlátozottabb. Például nem alakítható ki bennük plusz helyiség. A teljes szabadságunkat más tényezők is korlátozhatják: a lépcsőház, a kukák, a biciklitároló vagy az udvar közös lesz a többi lakóval. A problémamentes egymás mellett éléshez szükségünk lesz egy nagy adag türelemre és elfogadásra.

Habár a fenntartásra nem kell külön pénzt költenünk, de a közös költség egy olyan kiadás, ami csak a lakások esetében fizetendő. Ezt akár úgy is fel lehet fogni, hogy ez a fenntartásra fordított összeg, de a házak esetében legalább mi határozhatjuk meg, hogy kit bízunk meg a feladattal és mikor szánjuk rá magunkat egy-egy javításra.

Sok ember számára a kisebb tér miatt sem előnyös a lakás. Ha nagy a család, esetleg több ember is otthonról dolgozik, vagy mindannyian az otthonülős típusba tartozunk akkor nem ideális az összezártság. Fontos, hogy előre kigondoljuk, mennyi térre is lesz szükségünk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat.

A ház előnyei és hátrányai

Habár egy háznak a fenntartása rengeteg munka, mégis sokan választják ezt az opciót. Ez nem véletlen, számos előnye van a házaknak.

A függetlenség sokak számára kiemelten fontos. Ezt az igényünket egy ház biztosan ki tudja elégíteni. Lehet saját kertünk és azt alakítunk át, amihez kedvünk támad. Arra sem kell annyira figyelni, hogy mi hallatszik át a szomszédhoz. Kibontakozhatunk például a kertészkedésben vagy a barkácsolásban. A kutyatartáshoz is sokkal ideálisabb, ha van saját kertünk és nagy belső terünk. Ha vannak kisgyerekeink, akkor ők is sokkal jobban érzik majd magukat, ha ki tudnak szaladni a kertbe játszani és nekünk is egyszerűbb dolgunk lesz, ha a gyerekek lefárasztása a cél.

Ha el akarjuk kerülni a közeli szomszédokkal való folyamatos konfliktust, akkor a házvásárlás jobb választás. Itt jó esetben nincsenek olyan közel a mellettünk lakók és egy magas kerítéssel könnyedén biztosíthatjuk a magánszféránkat. Természetesen itt is előfordulhatnak nézeteltérések, de talán könnyebb elkerülni őket, mint egy társasház esetén.

A ház legnagyobb hátránya az a rengeteg idő és energia, amit a fenntartására kell fordítanunk. Ide tartozik a nagyobb belső tér takarítása, a kerti feladatok és a javítási munkák. A miénk az egész felelősség, ami egyben szabadságot is jelent.

A választáskor vegyünk figyelembe az anyagi helyzetünket, a családtagok számát, a kerttel és a szomszédokkal kapcsolatos preferenciáinkat, illetve a későbbi eladás vagy kiadás lehetőségeit is. Ingatlant választani nem egyszerű. Hagyjunk elég időt a lehetőségeink végigondolására, hiszen hosszú elköteleződésről, rengeteg pénzről és sok esetben hitelfelvételről beszélünk.

Comments are closed.

Navigate