Kreatív újrahasznosítás az otthonodban – a PET palack

Kartondobozok, PET palackok, kozmetikai tégelyek használat után gyakran kerülnek a szemétbe ahelyett, hogy megpróbálnánk felhasználni valami másra. Szerencsére sok ötlet van szerte az interneten arra, hogyan is lehet az otthonunkban kreatív újrahasznosítással új életet adni a tárgyainknak. Most mutatunk pár tippet, hogyan készíts konyha kiegészítőket, de akár fürdőszobai tárolót vagy ékszertartót műanyag flakonból.

A rengeteg fellelhető DIY videó közül nehéz kiszűrni azokat, hogy miket lehet könnyen és egyszerűen elkészíteni otthon használt tárgyak újrahasznosításával. Segítségül most átveszünk néhány otthonunkban is kivitelezhető példát, amivel a nehezen vagy esetleg megszámlálhatatlan év múlva lebomló és nehezen újrahasznosítható műanyagoknak tudunk új életet adni.

dekupázs technika

Ásványvizes palack második élete

Gondolkoztál már azon, hogy egy ásványvizes flakon alkalmas lehet növénycserepének, vázának vagy akár hajtatónak, csíráztatónak is?

Csíráztató gyártásához szükségünk lesz átlátszó PET palackra, sniccerre vagy éles késre és csíráztatásra szánt kezeletlen vetőmagra. Az üveget jó alaposan kitisztítjuk, ha szeretnénk leszedjük róla a címkét, majd a sniccer segítségével lyukakat készítünk, ahol majd „öntözni” fogjuk a magokat. Ezentúl már csak a csíráztatásnak megfelelően kell eljárnunk a magokkal, majd ha kifejlődött a csíra, akkor szintén a sniccerrel kivágjuk a palackot.

Ha virágtartót készítenénk, akkor is készítsük elő palackot és sniccert, valamint a virágföldet és a növényt. Válasszunk kisméretű virágot, ami biztosan bele fog férni a tartóba. A palack dekorálását illetően lehetünk nagyon kreatívak: festhetjük, horgolhatunk neki borítást, ragaszthatjuk különböző díszítő elemekkel vagy akár makramé függőkaspót készíthetünk. A lehetőségeink határtalanok, ha a PET virágtartóról van szó.

Újrahasznosítás még mindig palackkal

Konyhai tárolót is létrehozhatunk a palackból. Mivel megannyi apró élelmiszer van, ami tartós és a nyitott zacskóból csak szerteszét szóródik, egyszerűbb üvegben vagy akár palackban tárolni. Ugyanolyan fél literes palackokban tárolhatunk különböző alapanyagokat, mint rizs, sárgaborsó, gríz, valamint nagyobb szájú üvegben akár babot is.

Sok-sok palackból készíthetünk kerti kiülőt vagy bentre puffot is. Ezekre is biztosan láttunk már DIY videót, amikor a tárgyak újrahasznosításáról keresgéltünk. Kell egy ragasztópisztoly, ragasztópisztoly betét, egy kartonlap, sniccer, textil, olló, valamint PET palackok. Itt csupán össze kell ragasztanunk a talpukon álló üvegeket a ragasztópisztoly segítségével, majd a választott alap formájának megfelelően vágjunk ki a lapot. A karton ülőlap felületére tehetünk bélés anyagot is vagy egyszerűen csak fedjük le a lap területénél nagyobbra szabott anyaggal. A túllógó részeket alul ragasztópisztollyal rögzítsük a felületre, majd az ülőkét helyezzük az üvegekre, amit szintén ragasztóval rögzítsünk a talpukon álló palackokra.

újrahasznosított tárgyak

Egyéb műanyagok felhasználása

Bevásárláskor több műanyag flakont, dobozt vihetünk haza, amit használat után általában a szelektív hulladékgyűjtőbe helyezünk megtisztítva, de ezeket használhatjuk másra is. Az újrahasznosítás jegyében ma már a nagy szupermarketek is igyekeznek fenntartható csomagolásba tenni termékeiket, de ez még csak hellyel-közzel vált népszerűvé és sikeressé. Addig is a kevesebb műanyag-felhasználás miatt, némely termék már kisebb vagy újrahasznosítható köntöst kap, így azokat nyugodtan dobhatjuk a szelektív szemetesbe.

Amit viszont lehet, tartsuk meg és kreáljunk belőlük újrahasznosított tárgyakat. A legegyszerűbb példák az arcápolási rutinunkat képző krémeink tégelyei, vagy testápolós dobozok, amiket egyszerűen használhatunk a kiürülés után másra is. A kis dobozok ékszertartónak, fűszertartónak, de akár a gyerekek gyöngyeinek tárolására is alkalmasak. Egy kis díszítés után a kicsik fogják a legjobban várni, ha kiürül egy a piperéink közül. A nagyobb méretűeket akár a vattapamacsok vagy fültisztító pálcikák tárolására is befoghatjuk az újrahasznosítás jegyében. Természetesen ezeket is mielőtt bármit is készítünk belőlük, alaposan tisztítsuk meg kívül és belül is.

újrahasznosítható fa eszközök

Út a fenntarthatóság felé

Amikor előre gondolkodunk és már újrahasznosított csomagolású termékeket, ruhákat vagy használati tárgyakat vásárolunk, akkor már közelebb vagyunk a zöld, fenntartható életmód felé. Ha tudjuk, akkor vásároljuk meg a termékeket csomagolásmentes üzletekből, ezzel is visszaszorítva a műanyagok használatát. Ilyen esetekben használjunk vászontáskákat, befőttes üvegeket az áruk beszerzésére.

Még egy lehetőség, hogy igyekezzünk használtan vásárolni vagy keressük az újrahasznosítható, fenntartható termékeket. Az üzletekben tegyük az élelmiszereket vászontáskába a nejlon helyett, vegyünk bambusz fogkefét a műanyag helyett. Sok-sok lehetőségünk van tenni a környezetünkért, ezért ne halogassuk a változtatást.

Amit mi már nem használunk, adjuk tovább, hogy más még használhassa. A használt tárgyak eladására már sokszor hoztunk fel hasznos ötleteket, hogy miként könnyíthetjük meg eladásunkat, így érdemes a korábbi blogcikkeket visszanézni. A nálunk porosodó kincsek, másoknál még új értelmet nyerhet.

Comments are closed.

Navigate