Hogyan segítsünk az ukrán menekülteknek a jelenlegi háborús helyzetben?

Az elmúlt napok hírei után sokunkban megfogalmazódhat a gondolat, hogy segítsünk az ukrán menekülteknek. De ezt milyen módon tegyük? Utaljunk pénzt, üljünk autóba önkéntes fuvart vállalva vagy küldjünk tárgyi adományokat? A magyar-ukrán határnál napról napra változik a helyzet és nem könnyű képben lenni azzal, hogy éppen mire van leginkább szükség. A Jófogás, a Használtautó.hu és az Autónavigátor oldalak célul tűzték ki, hogy összekössék a segíteni vágyó magánembereket a civil szervezetekkel.

Sokan vagyunk akik, figyelemmel kísérjük a szomszédos Ukrajnában zajló háborús történéseket a megszokott napi munkánk mellett. Felmerülhet bennünk, hogy segíteni szeretnénk, de vajon tudjuk-e, mivel tehetjük a legtöbbet? Ilyenkor a legjobb azoknak a jótékonysági szervezeteknek a folyamatosan frissülő oldalát figyelni, akik akár a határ közelében tevékenykednek, akár Ukrajnán belül támogatják a civil lakosságot. Szerencsére egyre hosszabb ez a lista, így a teljesség igénye nélkül bemutatunk pár olyan civil szervezetet, akik rendelkeznek kellő szakmai tudással és szervezettséggel, hogy a segítségünk megfelelően célba érjen.

Néhány szervezet, akik hatékonyan segítik az ukrán menekülteket:

Ezeket a szervezeteket akár anyagilag, akár tárgyi adományokkal, vagy önkéntes munkánkkal támogatjuk, mindenképpen hasznosan segítünk az ukrán menekülteknek. De még mielőtt bármiféle felajánlást teszünk, vagy nekiindulunk egy nagy halom élelmiszerrel, tájékozódjunk az adott szervezet Facebook oldalán, hogy éppen mire, milyen formában van szükség, hiszen ők tudják a legjobban felmérni az igényeket.

  • UNICEF Magyar Bizottság: Az UNICEF 1997 óta aktívan jelen van Ukrajnában, jelenleg is rendelkezik segítségnyújtó készletekkel az országban, további szállítmányok pedig indulásra készen állnak. Az UNICEF és partnerei pszichoszociális segítséget nyújtanak a fegyveres harcok sújtotta területeken élő gyerekeknek. 2021-ben 70.000 gyermeknek biztosítottak mentális támogatást. Felhívásuk a honlapjukon olvasható, illetve a Facebook oldalukon is követhetőek az aktuális hírek.
forrás: UNICEF Magyar Bizottság Facebook oldala
  • Magyar Vöröskereszt: országos adománygyűjtést hirdet az ukrajnai helyzet miatt bajbajutottak megsegítésére. A bejövő felajánlásokat humanitárius tevékenységekre fordítják. Facebook oldalukon láthatjuk a határmenti régióban (Záhony, Beregsurány, Tiszabecs) és a Nyugati pályaudvarnál zajló napi tevékenységeiket.
forrás: Magyar Vöröskereszt Facebook oldala
  • Budapest Bike Maffia és Age of Hope: a két civil szervezet közös tárgyi adománygyűjtést szervezett, hogy segítsék a hazánkba érkező ukrán menekülteket. Az aktuális igényeket egy közös Facebook eseményben koordinálják, ahol követhető, hogy éppen milyen tárgyakra van szükség, és jelentkeznek aktuális információkkal is a határ mentéről.
forrás: Budapest Bike Maffia és Age of Hope adománygyűjtésének Facebook eseménye
  • Baptista Szeretetszolgálat: is az adománygyűjtés mellett meghatározott tárgyi felajánlásokat várnak (pl. készételek, konzervek, tészta, tartós kenyér, tisztálkodási szerek, hálózsák, matrac, gyerta) és telefonos pénzbeli felajánlásokra is van lehetőség a 1355-ös szám hívásával. A Facebook oldalukon napi rendszerességgel mutatják be a felhasználás módját.
forrás: Baptista Szeretetszolgálat Facebook oldala
  • SOS Gyermekfalvak: legfontosabb tevékenységük most az, hogy az Ukrajnában lévő SOS családokat evakuálják a megtámadott ukrán településekről. A Facebook oldalukon folyamatosan hírt adnak a fejleményekről. Erőfeszítéseiket ugyancsak anyagi támogatással tudjuk segíteni.
forrás: SOS Gyermekfalvak Facebook oldala
  • Migration Aid: egy olyan humanitárius segítségnyújtásra specializálódott szervezet, amely kiemelt célja a segítségnyújtás mellett a menekültügyekkel kapcsolatos informálás. Így naponta részletes helyzetjelentést adnak a Facebook oldalukon az ukrán-magyar határhelyzetről. Pénzbeli adomány utalására náluk is van lehetőség.
forrás: Migration Aid Facebook oldala

Comments are closed.

Navigate