Hogyan találd meg álmaid kerékpárját? Mutatjuk!

Ahogy beköszöntött a tavasz, szerencsére egyre többen szeretnének bringára pattanni. Azonban komoly nehézséget okozhat a számunkra legtökéletesebb típus kiválasztása. Tippjeinkkel most segítünk, hogy mindenki megtalálja az igazit!

Egy kerékpár vásárlása sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnának. Ha nem szeretnénk felesleges pénzkidobást és körültekintően választjuk ki a modellt, nagyon sok kényelmetlenségtől kíméljük meg magunkat. Nézzük, melyek a legfontosabb szempontok, amik mentén érdemes kerékpárt választani!

A kategória fontossága:
Ahhoz, hogy szűkítsük a választási lehetőségeket, először a kerékpározási szokásainkat kell alapul venni. Milyen rendszerességgel, és milyen módon akarjuk a kerékpárt használni, milyen terepviszonyokhoz kell majd a leginkább alkalmazkodnia? Ezek után már jó eséllyel be tudjuk sorolni magunkat valamelyik kategóriába.

Alapvetően 4 kerékpár típust különböztetünk meg:

  • Városi
  • Trekking
  • MTB
  • Országúti

Városi:
A városi kerékpárok kialakításánál általában a kényelem az elsődleges szempont, így idősebbeknek sem okoz gondot a használatuk. Ezek a típusok leginkább rövidebb távon történő használatra ideálisak, ráadásul árkategóriában is ezek a modellek képviselik a legalacsonyabb szintet, ezért kezdőknek ideális választás.

Fontos szempont az is, hogy a városi kerékpároknál a kormány, a nyereg, és az így kialakult ülőhelyzet megfelelő kényelmet biztosít azoknak is, akik nem sportra, hanem közlekedésre fogják használni a biciklit.

Azonban arra érdemes figyelni, hogy a legtöbb városi kerékpár váltó nélküli, így ha minden nap emelkedőkre készülünk felkapaszkodni, érdemes olyat választani, ami legalább 3 sebességes.

Trekking:
Akik elsősorban túrázásra szeretnének bringát, azoknak javasolt a trekking kerékpár típus. Mivel kialakításuk azért kényelmesebb a mountain bike-nál, így hosszabb távra is megfelelő választás. Kerekei általában nagyobbak, ezért az aszfalt mellett lazább köves, vagy homokos talajon is remekül használható. Leginkább úgy lehet ezt a verziót jellemezni, hogy a terep és a városi modellek között helyezkedik el. Még egy előnyük, hogy a belépő szint ára sem túl magas ennél a típusnál, így tökéletes kezdő bringa válhat belőlük.

Mountain bike:
Ez a kategória akkor lehet jó választás, ha jellemzően rövidebb távokat és leginkább nehéz terepen szeretnénk bicajozni. Túrázásra, vagy városi közlekedésre kialakításuk révén nem túl ideálisak.

A masszív váz, széles gumik, az alacsony áttétek kialakításának lényege, hogy akár egy hegyre is fel tudjuk vele kapaszkodni. Aszfalton viszont ezek a tulajdonságok egyáltalán nem érvényesülnek, sőt inkább hátrányt jelentenek. 

Országúti:
Ezek a leggyorsabb típusok, viszont a legspeciálisabbak is. A kerékpár vékony gumija, a váz és a kormány kialakítása is a súrlódás és légellenállás minimalizálására lett kifejlesztve. A sebességért cserébe viszont hátránya, hogy kizárólag sima aszfalton funkcionál megfelelően. 

Az ezekre a típusokra jellemző koskormány miatt ráadásul használatuk egyedi testtartást igényel, éppen ezért, és a magas árfekvés miatt is, inkább tapasztalt kerékpárosok számára ideális ez a modell.

Bringa méretek
Ha sikerült kiválasztani a megfelelő kategóriát, a következő amit meg kell vizsgálnunk a vázméret. Ez az adat a vázon vagy a váz nyeregcsövén van feltüntetve. Nagyon fontos szám, mert ez alapján tudjuk magunkra szabni a bringát, ami a megfelelő testtartás és a kényelem miatt is elengedhetetlen tényező. Egy kerékpár mérete az ember testmagasságához kell, hogy passzoljon! 

A női építésű vázak általában egy mérettel készülnek, „W”-woman vagy „L”-lady megnevezés alatt. A férfi építésű váztípusoknál íme az alapméretek:

160cm15″-16″ („S”)
165cm16″
170cm16″-17″
175cm17″
180cm18″-19″ („M”)
185cm19″
190cm20″-21″ („L”)
195cm21″-23″

Ha a típus és a méret is megvan, egy dolgot semmiképpen se felejtsünk el: az pedig a biztonság. Ez a kerékpárvásárlás velejárója kell, hogy legyen. Szerezzünk be magunknak minőségi bukósisakot, valamint első és hátsó világítást is, ezek ugyanis akár az életünket is megmenthetik!

Szerencsére napjainkban reneszánszát éli a kerékpározás, ami nem is csoda, hiszen számos pozitív egészségügyi hatása van a szervezetre, ráadásul a környezetünk megóvásáért, a levegő minőségéért is sokat teszünk, ha a négykerekűt kétkerekűre cseréljük. Jó tekerést mindenkinek! 

Comments are closed.

Navigate