Így használhatod szelektálásra az otthon töltött időt!

A következő időszakban egyre többen, és lehet, hogy hosszabb időre ragadunk otthon. Azonban a szabadidőt hasznosan is tölthetjük. Kezdjük a tavaszt a dolgaink átválogatásával, szelektáljuk ki a feleslegessé vált tárgyainkat és töltsünk fel minden nap egyet a Jófogásra! Mutatunk néhány tippet, amik segíthetnek a szortírozásban!

„Kedves emlék”, „hátha divatba jön még egyszer”, „valamire még úgyis jó lesz”, „egy csomó pénzbe került”. Az indokok felsorolását még lehetne folytatni, de talán ezek a leggyakoribbak a felesleges dolgok gyűjtögetésére. Szép lassan aztán csak azt vesszük észre, hogy már levegőt se kapunk a felhalmozott tárgyainktól.
Az emberiség fele szinte állandóan rendetlenséggel küzd az otthonában, sőt, időnként még azok is zsúfolva érzik magukat a tárgyaiktól, akik amúgy minden idegszálukkal a rendben tartáson fáradoznak. Mikor sokkal több időt töltünk a négy fal között, akkor realizáljuk igazán, hogy megúszhatatlan a tavaszi nagytakarítás. De hol kezdjük el, és hogyan lehet fenntartani az ideális állapotot?

Motiváció
Az első és legfontosabb talán az, hogy a válogatásnál nem azt a kérdést kell feltennünk magunknak, hogy miért ne szortírozzunk ki valamit, hanem azt, hogy milyen nyomós indokunk van megtartani egy tárgyat? Mennyire gyakran használjuk? Szuper motiváló erő lehet például, ha gyűjtünk valamire: egy nagyobb szelektálás végeredményeként még akár pénzt is kereshetünk! Számos olyan holmi lapulhat a szekrényünkben, ami számunkra értéktelen, de másnak igazi kincs lehet. Éppen ezért ne sajnáljuk az időt ezen tárgyak befotózására, és szabad perceinkben pillanatok alatt fel is tehetünk apróhirdetést eladni kívánt tárgyainkról a Jófogásra. Emellett az is segíthet, hogy erőt vegyünk magunkon, ha elképzeljük a megtisztított lakást, és hogy az így felszabadult terekkel mit kezdhetünk.

Rendszerezés
A legegyszerűbb, ha a legelején három részre osztjuk a szortírozásra szánt zsákok és dobozok sokaságát: adomány, eldobható és eladásra szánt. Ezután helységről helységre haladva, kezdjük el kipakolni egyesével a szekrényekből a dolgainkat, és tegyük őket a megfelelő címkével ellátott zsákba!
Miután megtörtént a szelektálás, egyenként készítsünk fotót az eladni kívánt tárgyakról. Lehetőleg több oldalról és minél élesebb képeket próbáljunk kattintani. Ezután a Jófogáson már fel is adhatjuk a hirdetést a megfelelő kategóriákba. Sőt, attól függően, hogy melyik kategóriába és milyen összeggel hirdeted meg, eladásra szánt termékeidet Háztól-Házig, vagy Foxpost szolgáltatással is feladhatod. Így a vevő gyorsan megkapja a kiválasztott terméket!

Szortírozás helységre lebontva

Fürdőszoba
: Ideje leszoknunk arról, hogy több fajta krém, sampon és balzsam porosodik a fürdőnkben, mint egy kozmetikai szalonban. Ami a lejárati dátuma alapján már nem használható, annak egyértelműen mennie kell. Termékkategóriától függ, hogy mi mennyi ideig bírja, a testápolókat például a felbontás után egy évig nyugodtan használhatjuk, de a rúzsokkal, szempillaspirálokkal már más a helyzet, a kórokozók ugyanis rendkívül szeretik a dekorkozmetikumokat. Ha van elég hely a fürdőszobában, akkor mindenképpen szerezzünk egy kisebb vagy nagyobb szekrényt, akár falra szerelve is, így tehermentesíteni tudjuk a kád és a mosdó szélét.


Konyha:
 Egy szuper kísérlet betartásával könnyen kideríthetjük, mire van feltétlenük szükségünk a konyhában. Néhány dobozba pakoljuk bele az összes konyhai eszközt. Egy hónapon át mindent, amit használunk, rakjunk vissza a szekrénybe. Ami azonban a dobozban maradt érdemes átválogatni. Új kávéfőzőt vettél és időközben a régi is rajtad maradt? Esetleg két fajta turmixgéped is van? A már nem használt konyhai gépeket mindenképpen érdemes meghirdetni, hiszen lehet valakinek épp erre lesz szüksége.


Nappali: A könyvek közül biztosan akadnak olyan példányok, amik annyira nem tetszettek, illetve valószínűleg soha többé nem állunk neki az újraolvasásuknak. Ezeket el is ajándékozhatjuk, de eladásra is kínálhatjuk. A disztárgyakat is érdemes átválogatni. Miért van szükséged például öt gyertyatartóra? Itt bukkanhatunk szintén számos olyan tárgyra, amiket érdemes meghirdetnünk.


Garázs, fészer, beépített szekrény: Ahelyett, hogy csak behajigáljuk a dolgokat, rendszerezzük ezeket tevékenység vagy évszak szerint: a legbelső zugokba tegyük a télen használatos dolgokat, és ez alapján haladjunk kifelé. Ez az a helység, ahol nagyon hasznosak lehetnek a címkével ellátott tárolódoboz.

Egy nagyobb lomtalanítás egyrészt javít az életminőségünkön, másrészt olyan kincseket találhatunk, amelyeket átalakíthatunk valami hasznossá, harmadrészt a felesleges holminktól megszabadulva segíthetünk másokon, sőt, akár pénzt is kereshetünk velük. Sokat számít az is, hogy milyennek szeretnénk majd látni az otthonunkat, egy kitűzött célnál ugyanis nincs jobb motiváló erő.

Comments are closed.

Navigate