Tippek az otthoni iroda kialakításához

Amellett, hogy egyre több munkahely ad lehetőséget az otthoni munkavégzésre, előfordulhat, hogy a körülmények miatt kell a home office-t választanod. Ám ahhoz, hogy otthonról is hatékonyan tudj dolgozni, nem árt, ha kialakítod a megfelelő környezetet magad számára. Íme néhány szuper ötlet az otthoni iroda kialakításához.

A home office hatalmas kiváltság, így aki azok közé tartozik, akiknek a munkahelye megengedi ezt a lehetőséget, nem csak amiatt szerencsés mert otthoni kényelemből munkálkodhat, hanem amiatt is, mert személyes „irodáját” úgy rendezi be, ahogyan csak szeretné.
Jellemző, hogy nemhogy dolgozószoba, de nagyobb hely sincs a lakásban erre a célra. Éppen ezért fontos átgondolnunk, hogy mire lenne leginkább szükségünk egy dolgozósarok kialakításánál, hogy a lehető leghelytakarékosabban tudjuk kialakítani.

Asztal
Az első és legfontosabb egy asztal beszerzése. Szerencsére manapság hatalmas a kínálat, így saját stílusunknak megfelelően válogathatunk. Fontos azonban már az elején eldöntenünk, hogy számítógépasztalra vagy íróasztalra van-e szükségünk. Előbbi úgy van kialakítva, hogy a számítógép tartozékokat megfelelően el tudjuk helyezni, így, ha asztali géppel dolgozunk, célszerűbb ezt a típust választani. Nagyon fontos szempont az asztal mérete is, egy alacsony darabon ugyanis kényelmetlen lehet, dolgozni, ráadásul egészségügyi szempontból sem túl jó a felette való görnyedés. A legjobb, ha állítható magasságú asztalt választasz, esetleg beruházol egy ülő-álló munkaállomásra. Utóbbi egy szuper találmány, ugyanis a folyamatos ülés kényszerétől szabadít meg minket.
Szintén előnyös, ha leendő asztalunk rendelkezik tárolókkal, polcokkal, fiókokkal. Ezzel ugyanis jelentős helyet spórolhatunk.

Szék
Egy megfelelő szék beszerzése legalább olyan fontos, mint az asztalé. Hatással van ugyanis koncentrációs képességünkre és a közérzetünkre, így a megfelelő darab kiválasztásával akár a fáradtságot is elűzhetjük.
A leglényegesebb szempont talán az, hogy olyan széket találjunk, ami testünk formájához igazodik, ezáltal elkerülhetjük a gerinc- és mozgásszervi panaszokat. Hiszen gondoljunk csak bele, akár heti negyven órát is ücsöröghetünk a székben, így fontos, hogy ezt hosszútávon is kényelmesen tegyük. Ebben segít az ergonomikus kialakítású szék, mivel tökéletesen igazodik a test fiziológiai sajátosságaihoz. Ennél a bútordarabnál nem szabad spórolni és a jó minőségű, jó kialakítású székek bőven megérik az árukat. 

Asztali lámpa 
A megfelelő világítás szintén olyan feltétel, amit biztosítanunk kell. A szűrt fények a szemünkre és a teljesítményünkre sincsenek jó hatással. Lehetőség szerint persze a legjobb, ha ablak közelébe helyezzük az asztalt, de egy asztali lámpára is mindenképpen szükségünk lesz.
Az erős fények álmosítanak, a halvány fények ellehetetlenítik az olvasást, éppen ezért figyelembe kell vennünk a világítás típusát is. Általában a céges irodákban is használatos hideg fény a leghatékonyabb, de a színhőmérséklet értékét is át kell gondolnunk. A 4000 kelvin színhőmérsékletű izzók tökéletesen működnek egy funkcionális irodai megvilágításban, de ennél magasabb értékűeket nem javasolt kipróbálni. Hosszabb tevékenységekhez a semleges fényt részesítjük előnyben 3000 és 4000 kelvin színhőmérséklettel, de ha sokszor dolgozunk éjszaka, a meleg fény is megfelelő, körülbelül 2500 és 2700 Kelvin-fok között.

Az otthoni irodánk persze sok változáson fog átesni az idő során, ám az itt felsorolt alapvető eszközöket érdemes jól átgondoltan kiválasztani. Később pedig kitapasztalhatjuk milyen módszerek azok, amelyektől hatékonyabbak leszünk, esetleg mik azok az újdonságok, amik egész munkafolyamatokat befolyásolnak. Egy azonban biztos, elsősorban próbáljunk meg rugalmasan dönteni és a valódi szükségleteinket szem előtt tartani, mintsem az épp aktuális lakberendezési trendeket követni.

Comments are closed.

Navigate