Így készíts gyönyörű karácsonyfadíszeket!

Nyakunkon a karácsony! Ha idén szeretnénk egy kicsit környezettudatosabbak lenni, készítsük el mi magunk a karácsonyfa díszeit. Amellett, hogy remek közös családi kikapcsolódásban lesz részünk, pénztárcabarát megoldás, ráadásul egyedi is. Ötleteinkkel a kezdő kézművesek is bátran belekezdhetnek!

Nincs is jobb családépítő elfoglaltság a sötét téli estéken, mint egy közös kézműveskedés. Ráadásul olyan kreatív díszeket gyűjtöttünk most össze, amihez a hozzávalók nagy része garantáltan fellelhető otthon!

Gömbdísz
Hozzávalók:

  • 1 db wc papír-guriga
  • vonalzó
  • festék
  • folyékony ragasztó
  • csillámpor
  • ragasztópisztoly
  • ezüst- vagy arany színű madzag

Lapítsuk le a gurigát és egy centiméter vastag csíkokra vágjuk fel. Az így kapott gyűrűket fessük le és várjuk meg, amíg megszáradnak. Ha azt szeretnénk, hogy csillogjanak, a csíkok éleit mártsuk ragasztóba és szórjunk rá csillámport. Újabb szárítás után fűzzük össze a gyűrűket gömb alakban, és ahol érintkeznek, ragasztópisztollyal rögzítsük. Végül a tetejére bökjünk egy lyukat és fűzzük át rajta a díszmadzagot. 

Hópihe
Hozzávalók:

  • kerámia tányér
  • filctoll
  • pár csepp olaj
  • madzag
  • ragasztópisztoly
  • csillámpor

A tányérra filctollal rajzoljunk egy hópihét kedvünk szerint, majd vékonyan kenjük be olajjal. A minta tetejére egy hurok alakban erősítünk egy madzag darabot. Ezután jön a trükk! A ragasztópisztoly segítségével rajzoljuk át a korábban felvitt hópihét és szórjuk be csillámporral. Várjuk meg míg megszárad és a madzagnál fogva óvatosan távolítsuk el a tányérról. Kész is a gyönyörű hópihe díszünk!

Díszek szódabikarbónából
Tisztában vagyunk vele, hogy a szódabikarbóna sok mindenre jó, azt viszont sokan nem tudják, hogy gyönyörű karácsonyfadíszek is készülhetnek belőle. Persze kell még hozzá néhány dolog:

  • 2 decis pohár (ez lesz a mérőedény) 
  • 1 pohár szódabikarbóna
  • 1/2 pohár étkezési keményítő (búzakeményítő vagy kukoricakeményítő is megfelel)
  • 3/4 pohár víz
  • edény és fakanál
  • madzagok vagy szalagok

A kimért hozzávalókat egy lábasba öntjük és alaposan összekeverjük. Körülbelül tejszín sűrűségű folyadékot kell kapjunk. Folyamatos kevergetés mellett közepes lángon kezdjük el melegíteni. Ne ijedjünk meg, ahogy melegszik, pöfögő hangokat fog adni, ez azonban csak azt jelzi, hogy sűrűsödni kezd. Nagyon figyeljünk, nehogy leégjen! Néhány perc alatt gyurma keménységű, rugalmas masszát kapunk. Ezután levehetjük a gázról.

Borítsuk ki a munkaasztalra és gyúrjunk belőle több kisebb gombócot. Mivel hamar kiszáradhat, tegyük őket fóliába vagy egy zacskóba, és csak azt a darabot hagyjuk elöl, amivel dolgozunk.

Miután kihűlt, kezdjük el jól összedolgozni, és nyújtsuk ki 3-4 mm vékony lappá. Ha nagyon ragadna nyújtás közben, egy kis kukoricaliszttel megszórhatjuk.

Sütikiszúrók segítségével vágjuk ki a leendő díszeinket, a tetejükre pedig fúrjunk lyukakat a madzag számára. Nyomhatunk rájuk mintákat, gyöngyöket, terméseket, határ a csillagos ég! Ha megszáradt, akril festékkel színessé is varázsolhatjuk őket. 

Ha készen vagyunk a formákkal, spatula segítségével szedjük fel őket, helyezzük sütőlapra vagy tepsibe, és hagyjuk a levegőn megszáradni. A teljes száradási idő 3 napot is igénybe vehet, azonban ha a fűtőtestek közelében helyezzük el, az gyorsíthatja a folyamatot. Amíg puhák, óvatosan bánjunk velük!

Ezzel a technikával és mennyiséggel akár 45 darab kisebb díszt is elkészíthetünk. Kellemes kézműveskedést!

Comments are closed.

Navigate