Ünnepi menüsor gyorsan, könnyedén

A karácsony a család legszebb ünnepe, de nem akkor, amikor megérkeztek a vendégek és te még mindig idegesen toporzékolsz a konyhában, mert nem akar megkelni a tészta. A rutinos szakácsoknak egy ünnepi fogás meg sem kottyan, de sajnos nem mindenkinek vannak kulináris tapasztalataik. Ez a cikk azoknak szól, akik a karácsonyi vacsora elkészítésének gondolatától is kiszaladnak a konyhából. A pánik elkerülésére olyan egyszerűen elkészíthető, exkluzív, de könnyű ünnepi ételek receptjeit hoztunk nektek, amiktől garantáltan koppanni fog a család álla. 

A karácsonyi ünnepek nem a könnyű fogásokról híresek, hiszen ilyenkor a halászlé és a töltött káposzta után evett bejgli már garantáltan megedzi a bélbolyhokat. Mi magyarok ehhez hozzá vagyunk szokva, hiszen a bőséges karácsonyi étkezés hagyománya a dédszülőktől ered. A karácsonykor fogyasztott paraszti ételek szokása rengeteg babonához kötődnek, így például a mák, a borsó és a bab, mivel szemekből állnak, a bőséget, míg az alma pedig a termékenységet, bölcsességet és az összetartozást szimbolizálja. Sok évvel ezelőtt december 24.-e még a november 15.-én kezdődő karácsonyi böjt utolsó előtti napja volt, de manapság már sok család nem tartja be ezt a hús és tejtermékektől mentes időszakot. A karácsonyi böjt során a hívőknek megadott étkezési szabályokat kellett követniük, például csak szerdán és pénteken lehetett halat enni. Így nem szükséges bőséges fogásokat feltálalni, bőven elegendő, ha a főételt a desszert követheti. 

Most pedig térjünk rá azokra a könnyű, de laktató fogásokra, amelyekben a gyors elkészítés mellett, hagyományos ízekkel, hozzávalókkal is találkozunk. 

Előétel: Sütőtökkrémleves
Sokunknak a sütőtök gyermekkorunk édessége volt. Azóta a sütőtököt már rengeteg ételbe, sőt italba is használják, hiszen nagyon különleges az édeskés ízvilága. Ha már kicsit unod a halászlevet minden évben, és valami igazán könnyed, selymes levessel szeretnéd meglepni szeretteidet karácsonykor, akkor érdemes húsmentes leveseket választanod. A sütőtökkrémlevessel nem nagyon lehet mellé lőni, szinte mindenki szereti a lágy ízét, a pirított tökmagvakkal pedig abszolút karácsonyi hangulata van. 

Elkészítése nem igényel nagy konyhatapasztalatot, és a vendégek is örülni fognak a nosztalgikus ízeknek, szóval kapd elő a fazekat, és a fakanalat, és irány a konyha!

A recepthez szükséges hozzávalók: 1 kg sütőtök (megsütve), 4 db zsálya, 2 dkg vaj, 1.5 l alaplé, 3 gerezd fokhagyma, 250 ml habtejszín, só és bors, tökmag ízlés szerint.

Elkészítése rendkívül egyszerű: először is a megsült sütőtök húsát kikaparjuk és félrerakjuk. Ezután veszünk egy nagy serpenyőt, majd a vajat megolvasztjuk és hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és zsályát, és kicsit kevergetjük. Kis idő elteltével mehet is rá a kikapart sütőtök, amivel szintén összekeverjük, majd ezt az egészet felöntjük az alaplével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 15 percig kis lángon főzzük. Ha elkészült, botmixerrel pürésítjük, majd beleöntjük a tejszínt, még egyet forralunk rajta és már kész is van. Mindezek után már csak a tálalás van hátra, így vegyünk elő egy szép étkészletet, karácsonyi szalvétát, öntsük ki tetszőleges adagokban a sütőtökkrémlevest, hintsük meg a tetejét egy kis pirított tökmaggal és máris fogyasztható.

Főétel: Roston sült lazac párolt zöldségekkel
A selymes krémleves elfogyasztása után egy olyan folytatást ajánlunk, ami kötődik a hagyományos karácsonyi ételekhez és rendkívül egészséges, omlós, könnyen elkészíthető.

Hozzávalók: 20 dkg lazac, olívaolaj, só, bors, 1 evőkanál citromlé, répa, cukkini, spenót

Fontos, hogy a sütéshez-főzéshez elengedhetetlen kellékeket még az alapanyagok vásárlásakor szerezzük be: kések, vágódeszka, esetleg aprító, serpenyő.

Elkészítésének első lépése, hogy a halról papírtörlővel itassuk fel a nedvességet, majd dörzsöljük be olívaolajjal. Ezek után melegítsünk fel egy serpenyőt, csepegtessünk bele kevés olívaolajat, helyezzük bele a lazacot, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg citromlével. Süssük hozzávetőlegesen 4-5 percig, amíg a szelet a közepéig kivilágosodik, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük 4-5 percig. 

A répát hámozzuk meg, a cukkinit mossuk meg, majd vágjuk őket karikára, a spenótot pedig alaposan mossuk át. A zöldségeket tegyük egy serpenyőbe, és tetszőleg pároljuk az olívaolajon. Tálaláshoz egy nagyobb tányért vegyünk elő, hiszen azon mutat jól a szétterített zöldségágyás, amire helyezzük rá a lazacot, és végül esetleg egy kis házi tartármártással, vagy ízlés szerint majonézzel fogyasztható is.

A kimaradhatatlan desszert: Zserbógolyó
Sok családban a bejgli mellett a zserbó is elengedhetetlen kelléke a karácsonynak. Ez a réteges diós sütemény főleg a nagymamák konyhájából származik, de mi most egy olyan receptet hoztunk nektek, amelyet sokkal könnyebb elkészíteni, mint az eredetit.

Hozzávalói: 25 dkg háztartási keksz, 25 dkg dió, 20 dkg barack, vagy ízlés szerint kiválasztott lekvár, kevés porcukor, díszítőelemek, 15 dkg étcsokoládé/tejcsokoládé és 1 evőkanál étolaj. 

Elkészítésének első lépése, hogy egy tálban összekeverjük a zserbógolyó hozzávalóit: a kekszet, a diót és a lekvárt (a lekvárból nem kell mindet felhasználni, a lekvár típusától függően kevesebb is elég lehet). Ízlés szerint édesítjük a porcukorral. Amikor már nem ragadós a massza és jól formázható, akkor közepes méretű (kb. 3 cm átmérőjű) golyókat készítünk belőle, majd fél órára a hűtőbe tesszük.

A csokoládét és az olajat vízgőz felett összeolvasztjuk, majd a golyókat az olvasztott csokoládéba mártjuk, és hagyjuk, hogy teljesen megdermedjenek. Választhatunk többféle díszítőelemet, hogy színesebbek legyenek. Miután megszáradtak, többféle módon tálalhatók: legjobb módszer, ha hurkapálcikákra szúrjuk a golyókat és egy kis vázába tesszük, de vehetünk egy karácsonyi fémdobozt és karácsonyi szalvétákkal kibélelve szépen belefektethetjük őket. A zserbógolyó méretéttől függően egy falatnyi édes élményt biztosít.

A klasszikus karácsonyi fogások elkészítése rengeteg energiát és odafigyelést igényel. De olyan alternatív megoldásokkal, mint amilyen recepteket mi is elhoztunk nektek, gyorsan és könnyen elkészültök, és az ízletes és különleges ételekkel biztos örömöt okoztok a családtagoknak. Ha mégis másfajta ételekre vágytok, akkor érdemes karácsonyi szakácskönyv címszóval rákeresni a Jófogáson, ahol a sok találat közül kiválaszthatjátok a nektek szimpatikus könyvet!

Comments are closed.

Navigate