Jótett Csomaggal segíthetsz rászoruló egyszülős családoknak

A Jófogás országos adománygyűjtő akciót hirdetett a szegénységben élők támogatására.

Anyák napjától a szülők világnapjáig, azaz május 2-tól egészen június 1-ig segíthetsz egyszülős családokon annak a jótékonysági akciónak a keretében, amely a Jófogás és a Foxpost összefogásából jött létre. A Jótett Csomagokat országszerte, ingyenesen és érintésmentesen adhatod fel 173 Foxpost csomagautomata egyikében, a rászoruló családokhoz pedig a Tündérpakk Alapítvány juttatja majd el az adományokat.

Reméljük, a lent összegyűjtött jótanácsok megszívelésével sokatoktól számíthatunk majd Jótett Csomagokra. 😊 A jótékonysági akció menetéről, a bevont influencerekről és az adományok sorsáról a Jófogás Facebook-oldalán is tájékozódhattok majd április végétől június közepéig. 

Ebben a blogbejegyzésben először az egyhónapos akció menetét részletezzük, azután pedig kitérünk arra is, hogy például a szappan miért jobb adomány a tusfürdőnél, illetve, hogy tartós élelmiszereknél miért érdemes akár egyszerűbb, de komplett receptben is gondolkozni. 

HOGYAN, KINEK ÉS MIT ADOMÁNYOZZ? SEGÍTSÉGKÉNT ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK NEKTEK AZ ADOMÁNYOZÁS ARANYSZABÁLYAIT!

  • Mindig csak olyan leellenőrizhető, transzparens szervezeteken keresztül adományozz, akik garantálják, hogy az adományok valóban el is jutnak a rászorulókhoz! Ilyen szervezet például a Tündérpakk Alapítvány, akivel a Jófogás az egyhónapos jótékonysági akció során együttműködik.
  • Akkor vagy tudatos adományozó, ha érdeklődsz az adott szervezetnél, hogy éppen mire van szükségük. A Jótett Csomagok esetén megkönnyítettük a dolgod, és összegyűjtöttük, milyen termékekre van szükségük a rászoruló egyszülős családoknak.
  • Mindig gondolj bele, hogy kinek adományozol (pl. nő vagy férfi, gyerek vagy felnőtt), és olyan dolgokat adományozz, amiket még te magad is jó szívvel használnál!
  • A rászorulókat és a jótékonysági szervezeteket se a saját szemétlerakódként kezeld! Soha ne selejtezésként, lomtalanításként tekints az adományozásra, hiszen komoly költségekkel jár és erőforrásokat igényel a hulladékszámba menő adományok kezelése, adminisztrációja! Tudatos és felelős adományozással sokak életét tudnánk megkönnyíteni, egy szakadt kabát, 15 darab monitor asztali gép nélkül, netán egy bontott (vagy még rosszabb: rég lejárt) tápszer azonban sokkal inkább árt, mint használ.

MIT TEGYÉL A JÓTETT CSOMAGBA? ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK AZOKAT A TERMÉKEKET, AMELYEKRE A TÜNDÉRPAKK ALAPÍTVÁNY TAPASZTALATAI SZERINT A LEGNAGYOBB SZÜKSÉG VAN.

  • bontatlan tisztasági és higiéniai cikkek (pl. szappan, intimbetét, fogkefe, fogkrém, női és férfi dezodor, nedves törlőkendő)
  • bontatlan baba tápszer és tartós élelmiszer (pl. konzerv, rizs, tészta, liszt, olaj) 
  • új vagy használt, de jó állapotban lévő tavaszi/nyári ruhanemű babáknak, kisgyereknek és nagyobb gyermeknek, 0-15 évig (pl. pelenka, rugdalózó, body, szandál, sportcipő, rövidnadrág, blúz, póló, zokni, baseball sapka)

HOGYAN ADD FEL JÓTETT CSOMAGODAT? INGYENES ÉS ÉRINTÉSMENTES CSOMAGFELADÁS AZ ORSZÁG 173 PONTJÁN

  • Állítsd össze Jótett Csomagodat jó minőségű használt baba- és gyerekruhákból, tartós élelmiszerekből és/vagy női és férfi higiéniai cikkekből!
  • A Jótett Csomagot ezután csomagold be szállításra alkalmas módon – akár egy dobozba, akár egy jól lezárt zacskóba!
  • A csomagra írd fel, hogy Jótett Csomag vagy rajzolj rá egy szívecskét, hogy a Foxpost sofőr könnyedén be tudja azonosítani az adományokat!
  • Bevásárlás vagy épp ügyintézés közben menj el a hozzád legközelebb eső Foxpost automatához!
  • Az automatához érve hívd a +36 1 443 3231-es (normál díjas) adományvonalat!
  • A Foxpost kollégái rögtön kinyitnak neked egy erre a célra fenntartott rekeszt 
    • A Foxpost ügyfélszolgálata hétfőtől péntekig 8 és 20 óra, hétvégén pedig 9 és 18 óra között fogadja a hívásokat (ünnepnapokon nem elérhetők)
  • A Jótett Csomagokat az akció lezárultával a Jófogás és a Foxpost a Tündérpakk Alapítványhoz juttatja el, akik gondoskodnak arról, hogy minden felajánlás a megfelelő helyre kerüljön.

MILYEN A JÓ ADOMÁNY?

  1. RUHANEMŰK
  • Szakadt, lukas vagy koszos ruhaneműt soha ne adományozz! Akinek nincs pénze kabátra, annak cipzárra sem lesz, akinek nem telik cipőre, annak talpbetétre sem fog, aki pedig nem engedheti meg magának, hogy új ruhát vegyen, az a javításra, átszabásra sem tud majd áldozni.
  • Az otthoni minőségellenőrzés során azt is tartsd észben, hogy a rászorulók sem szeretnének első ránézésre szegénynek látszani! Hagyatékruhák esetén pl. egy 50-60 éves, ódivatú ruhadarabot ők sem fognak jó szívvel hordani.
  • Az adományozásra szánt ruhákat életkor, méret és nem szerint is szortírozd, mert ezzel is segítheted a jótékonysági szervezet és az önkéntes segítők munkáját!
  • Fontos, hogy a ruhának legyen használati értéke a rászoruló számára, azaz valóban segítséget nyújtson neki a mindennapokban! Egy gyermekünk jelmezeként szolgáló farsangi cilinder például nem felel meg ennek a kritériumnak. 
  • Adományozz szezonálisan! Mivel egy jótékonysági szervezetnek korlátozott tárolási kapacitása van, télen téli holmit, nyáron pedig nyári holmit adományozz, hogy ne kelljen hónapokig tárolniuk az egyes ruhaneműket.
  • Használt fehérneműt soha ne adományozz!
  1. ÉTKEZÉS ÉS HIGIÉNIA
  • Kibontott terméket (pl. tisztálkodási szert, tápszert) soha ne adományozz! Még akkor sem, ha „csupán egy kanállal” vettél belőle.
  • Minden esetben ellenőrizd az élelmiszerek szavatossági idejét, még tartós élelmiszerek (pl. konzervek, liszt, cukor, rizs, tészta, olaj) esetén is!
  • Olyan tartós élelmiszereket vásárolj, olyan élelmiszercsomagot állíts össze adományként, amiből akár komplett recepteket is el lehet készíteni! Ha egy család például csak olajat kap adományként, az önmagában nem lesz segítségükre a mindennapi étkezések szervezésénél. Juttass el nekik például vitaminokban is gazdag zöldségkonzerveket rizzsel vagy tésztával!
  • Sokan nem gondolnák, de hatalmas szükség van tisztálkodási és higiéniai eszközökre (pl. intimbetét, nedves törlőkendő, dezodor, szappan, fogkrém és fogkefe), hiszen ezek sokak számára sajnos ma is luxuscikknek számítanak.
  • Tusfürdő helyett azonban mindig szappant adományozz, mert azt kevesebb víz felhasználásával, akár dézsában, lavórban történő fürdés során is könnyebben lehet lemosni! A modern zuhanykabinokból nehéz elképzelni, hogy mások mennyire örülnének, ha ilyen különleges fényűzés mellett végezhetnék el a napi tisztálkodást.

Kövessétek ezeket a tippeket a Jótett csomagok összeállításánál, így biztosan öröm lesz adni és kapni is. 🙂

Comments are closed.

Navigate