Még mindig léteznek ingyenes havidíjú bankszámlák

A bankszámlák havidíja általában megfelelő havi jóváírással nullázható le, de azért léteznek más feltételekre épülő kedvezmények is. Néha a bankok kombinálják ezeket a feltételeket az ingyenességért. A számlacsomag kiválasztásakor az alábbiakat érdemes tudni.

#szponzorálttartalom

Egyik jellemző példa lehet a CIB Bank ECO és ECO Plusz bankszámla konstrukciója, melynél a havi számlavezetési díj mindkét bankszámlánál elég drága, több mint 2 500, illetve 5 000 forint. Ezek azonban lenullázhatók a jövedelem átutalásával. Az olcsóbb csomagnál a minimálbér összege, a drágábbnál havi 450 000 forintos jóváírás szükséges a nullás havi számlavezetési díjhoz, a folyamatos ingyenességhez ezeknek azonban minden hónapban teljesülniük kell.

A CIB számlacsomagok további kedvezménye, hogy a mobilalkalmazással vagy az internetbankon át küldött átutalásoknál egy 2022. december 31-ig tartó akció keretében 20 000 forintig nem kell fizetni semmilyen díjat az átutalásért. Tehát ha 100 000 forintot szeretnél teljesen ingyen átküldeni, akkor küldj át 5 alkalommal 20 000 forintot és így nem kell érte egyetlen fillért sem fizetned. Az akciót valószínűleg meg fogják hosszabbítani 2023-ban is, mivel a pénzügyi tranzakciós illeték kedvezményét adja tovább, így azt a banknak sem kell befizetnie. Ezt egyébként nem csak a CIB Bank, hanem sok más bank is továbbadja az ügyfeleknek.

Mindkét bankszámlához kapcsolható a CIB Bank Visa Inspire bankkártyája, mellyel külföldön több országban is, ahol a CIB bankcsoportja jelen van, ingyenes a készpénzfelvétel az ottani bankcsoportos ATM-ekből, mely a nyaralások során jöhet jól. Ezek az országok Albánia, Bosznia-Hercegovina, Egyiptom, Horvátország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna. Magyarországon csak a törvényi ingyenes készpénzfelvétel kérhető, mely bármely hazai ATM-ből havi két alkalommal, legfeljebb összesen 150 000 forint erejéig vehető igénybe. Ez a kedvezmény azonban nem csak a CIB-nél, hanem minden banknál igénybe vehető.

Szintén ingyenes a bankkártyával lebonyolított vásárlás, akár boltban fizetsz vele, akár az interneten, így érdemes ezt választani mindenhol, ahol lehetséges. Természetesen a Jófogáson is tudsz bankkártyával fizetni.

A kártyás vásárlás egyébként szintén egy olyan tranzakció, mely szinte minden bank minden számlacsomagjában ingyenes, egy néhány kivétel létezik csak.

Egy másik példát véve, a K&H Banknál három bankszámlacsomag létezik. A K&H minimum plusz számlacsomag, a K&H bővített plusz számlacsomag és a K&H kényelmi plusz számlacsomag a kedvezményekben és a számlavezetési díjban különbözik egymástól. A nagyobb kedvezményhez és az olcsóbb számlavezetési díjhoz egyre növekvő jóváírási és megtakarítási feltételek tartoznak.

A mindenkori nettó minimálbér számlára érkezése és a legalább 500 000 forintos megtakarítási állomány együtt lenullázza a havi számlavezetési díjat, ha pedig az egyik feltétel teljesül csak a kettőből, akkor a számlavezetési díj a felére csökken.

A K&H bővített plusz számlacsomagnál a számlára már havi 150 000 forintnak kell érkeznie, hogy elérje a kedvezményt biztosító határt, a megtakarítási állománynak pedig 2 000 000 forintnak kell lennie. Ha mindkét feltétel teljesül, akkor ingyenes a számlavezetés az adott hónapban, ha csak az egyik, akkor a felére csökken.

A K&H kényelmi plusz számlacsomag 300 000 forintos havi jövedelem jóváírást kíván meg a kedvezményért cserébe, a megtakarítási állomány minimális összege pedig 3 000 000 forint. A havi számlavezetési díj egyik feltétel teljesítésével a felére, mindkét feltétel teljesítésével pedig ingyenesre csökken.

A kedvezmények a fenti számlacsomagokban a havidíj mellett a bankkártyákra és a tranzakciókra vonatkoznak. Ezek a kedvezmények azonban már nem függnek a havi jóváírástól vagy megtakarítási állománytól, hanem feltétel nélkül járnak. A K&H Mastercard érintőkártyáért az első évben nem kell fizetni, így egyből több ezer forint spórolható meg mindhárom számlacsomagban. A magasabb havidíjú számlacsomagokban a K&H Mastercard hitelkártya, illetve a K&H World Mastercard hitelkártya vagy K&H Mastercard hitelkártya első éves díja is ingyenes.

Csak a 0,6 százalékos pénzügyi tranzakciós illetéket kell kifizetni a havi első 2, első 3 vagy első 5 olyan bankkártyás készpénzfelvételért, amely a K&H Bank automatáiból történik sorrendben a K&H minimum plusz, a K&H bővített plusz és a K&H kényelmi plusz számlacsomagokban. Ez nem adódik hozzá a törvényi ingyenes készpénzfelvételhez, hanem a havi első kettő helyettesíti a bank saját kedvezményeit, így ha kéred a törvényi ingyenes pénzfelvételt, akkor 0, 1 vagy 3 készpénzfelvételre jár a kedvezményes díj.

Ugyanígy a számlacsomagtól függően havi 2, 3 vagy 5 olyan átutalás esetében csak a 0,3 százalékos pénzügyi tranzakciós illetéket kell megfizetni, amely az elektronikus csatornán, tehát mobilalkalmazáson vagy internetbankon keresztül lett beküldve a bankba.

Ez igaz a csoportos beszedési megbízásokra is, melyekre egy külön 2, 3 vagy 5 tranzakciós kedvezménycsomag vonatkozik.

A kedvezmények után a standard díjcsomag díjai érvényesek.

Mint látható, a K&H csomagokban rendszeresen, minden hónapban sokat lehet spórolni a standard számlavezetés díjaihoz képest.

Egy harmadik példa lehet ingyenes számlavezetésre a MagNet Banké. Náluk eléggé egyedi az ingyenes számlavezetés, náluk ugyanis becsületkassza üzemel. Az ügyfél 0 és 1 000 forint közötti összeget választhat havidíjként, a bank alapesetben – szerződéskötéskor – az ingyenest állítja be. A csak interneten keresztül nyitható Házhozszámla nevű konstrukcióban havonta csak a bankkártyáért kell fizetni (a legolcsóbb választás jelenleg havi 260 forint), cserébe nincs éves kártyadíj.

De az ingyenesség nem merül ki a számlavezetésben. Díjmentesek az átutalások havi két alkalommal bankon belül összesen legfeljebb 100 000 forintig, bankon kívül pedig szintén havi két alkalommal egy másik 100 000 forintos keretig, sőt, havi 2 alkalommal egy harmadik, 50 000 forintos keretből a rendszeres átutalások is díjmentesek. A díjmentesség közös feltétele, hogy az átutalást az ügyfél az internetbankon keresztül küldje be a bankba.

Itt még mindig nem érnek véget az ingyenes bankszolgáltatások, hiszen nem kell fizetni a bankkártyás vásárlásért, a készpénzfelvételre pedig egészen különálló megoldása született a MagNet Banknak. Náluk nyilatkozat nélkül is elérhető a törvényi ingyenes készpénzfelvétel által biztosított kedvezmény, így ha szemfüles vagy és másik magyar banknál is van bankszámlád, akkor meg tudod duplázni az ingyenes készpénzfelvétel havi 150 000 forintos keretét, hiszen a másik banknál kéred a törvényi lehetőséget, a MagNetnál pedig anélkül is megkapod. Ez egyébként a Revolut havi 75 000 forintra rúgó ingyenes készpénzfelvételével még havi 375 000 forintra is feltornázható. A három banknál tehát ennyi pénzt vehetsz fel összesen ingyen, minden egyes hónapban.

Comments are closed.

Navigate