Tértágító trükkök kis lakásban

Egy kis lakás berendezése igazán kreatív feladat. Ugyanakkor sokkal több problémával is szembesülhetünk, mint amikor bőven rendelkezésre állnak a tágas helyiségek. Egyszerre több funkciónak is eleget kell tenni igencsak korlátozott körülmények között. Azonban, ha ismerjük a megfelelő trükköket, nagyszerű lakberendezési projektnek lehetünk részesei. Íme néhány tipp a biztos sikerhez!

A legfontosabb minden esetben a tervezés. Egyáltalán nem mindegy, hogy hol kezdjük el a megvalósítást, és hogyan haladunk tovább. Ezért mielőtt nekiindulunk bútorokat vásárolni vagy galériát építeni az íróasztalunk fölé, jobb átgondolni, hogy a kész lakásba egyáltalán mire van szükségünk, és álmainkban hogyan festett a végeredmény. A legjobb, ha felállítunk egy sorrendet, valahogy így:

  1. Elképzelés
  2. Megtervezés
  3. Feltérképezés
  4. Megvalósítás

Nem kellenek a kacatok!
Azt be kell ismerni, hogy egy aprócska garzonban, vagy mini lakásban nincs helye fölösleges holmiknak. Törekedjünk arra, hogy mindennek legyen funkciója. A legkisebb kínálkozó területet is a leghatékonyabban kell kihasználnunk! Így tehát a legfontosabbak az alapbútorok és háztartási eszközök. Ezek elhelyezéséről is gondosan kell döntenünk. Az viszont tagadhatatlan, hogy egy lakás attól lesz hívogató és otthonos, ha személyessé tesszük. Egy képkeretnek, növényeknek, egy-egy ajándékba kapott tárgynak, vagy minimális dekorációnak minden lakásban marad hely!

Ilyenkor is számít az életmód
Ha munka után már csak arra vágyunk, hogy sorozatokat nézhessünk az ágyból, természetesen a háló részre kell fektetni a hangsúlyt. Ha sok időt töltünk sütéssel-főzéssel, akkor pedig a konyhára. Ez persze egy minigarzon esetében nagyon sokféle megvalósítást takarhat. De szerencsére a bútorgyártók is meglátták a potenciált az apró terekben. Manapság már választhatunk falra felcsukható, összecsúsztatható, görgethető vagy felfújható ágyak közül is. Percek alatt nappalit tudunk csinálni a hálóból, vagy dolgozó szobát az étkezőből. A szobarészletek átalakítása kulcsfontosságú lehet, ha nincs elég hely, hogy külön zugot alakítsunk ki valamelyik tevékenységnek.

Térelválasztók és tükrök
Egy kis lakásban sem kell lemondani a vendégvárás élményéről. Ha van elég hely, vásárolhatunk szétnyitható székeket, vagy bővíthető asztalt. Ha pedig nem a szépen terített asztal számít, csak szeretnénk elszállásolni valakit, akkor nyugodtan használhatunk térelválasztókat. Akár egy összecsukható paraván, vagy elhúzható függöny is remekül funkcionál. Így saját magunknak is találékonyan kialakíthatunk különböző zónákat. Ezek elkülönítéséhez használhatunk különböző padlóburkolatokat, vagy dekortapétákat is. A tükrös megoldások pedig minden esetben optikailag nagyítják a teret. Ha a falra felakasztunk egy nagyobb ovális vagy téglalap alakút, válasszunk hozzá dizájnos keretet. Ettől nemcsak tágasabbnak tűnik majd a tér, de sokkal otthonosabbá is varázsolja azt.

A határ a csillagos ég!
Vagy legalábbis a plafon. Merjünk térben is gondolkodni, ne csak faltól falig, hanem padlótól a plafonig. Ha nagy belmagasságú lakásról van szó, a galéria izgalmas megoldást nyújt, hogy új tereket alakítsunk ki magunknak. A leginkább közkedvelt megoldás a hálórész galériára telepítése. Így az ágyat rögtön eltüntettük a nappaliból. Alatta lehet étkező, egy kis dolgozó sarok, vagy egy kihúzható kanapé. Ha valaki tériszonya miatt nem szeretne a magasban aludni, építhetünk faliszekrényeket, tárolókat, esetleg ajtó fölé szerelt polcokat is a galériaszintre. Ezzel a trükkel sokkal kevésbé tűnik majd zsúfoltnak a lakás, és rengeteg holmit elrejthetünk, amit alkalmanként vagy ritkábban használunk.

Biztos, hogy kell az ajtó?
Kellemetlen napi tízszer egyik helyiségből a másikba lavírozni, miközben szűk helyen próbáljuk kikerülni az ajtókat. Merész elgondolás, de egyet-kettőt akár ki is dobhatunk. (Na persze nem ott, ahová a király is gyalog jár.) A sok kicsi, elválasztott helyiség egyébként is a labirintus és a bezártság érzetét keltheti. Két szoba között, vagy a konyha és a nappali között egy elegáns boltíves átjáró levegősebbé és tágasabbá varázsolja a lakást. Ahol fontos a privát szféra, ott pedig használjunk tolóajtót!

Attól, hogy egy lakás pici, még lehet végtelenül otthonos, kuckós és ízléses. Ráadásul sokkal kevesebb időbe telik kitakarítani, és a rezsije is alacsonyabb, mint egy kacsalábon forgó palotáé. A lakberendezési lehetőségek száma még úgy is végtelen, ha kevesebb szoba áll rendelkezésre. Ennek csak kreativitásunk és pénztárcánk szabhat határt. Játszhatunk a fényekkel, világítással, a színekkel és a funkcionális bútorok kombinálásával. Azonban talán a legfontosabb a praktikum és a vizuális élmény mellett, hogy otthon érezzük magunkat benne.

Comments are closed.

Navigate