Tippek, hogy a gardróbban rend legyen

Tavasszal nem árt felfrissíteni a környezetünket, otthonunkat, ez pedig együtt jár a szelektálással és a rendrakással. Ezt érdemes a lakás egyik legzsúfoltabb pontjával, a gardróbbal kezdeni. Tippjeinkkel azonban gyorsabb és fenntarthatóbb rendet varázsolhatsz ruháid között!

Ez volt a kedvenc farmerem a gimiben, nagyon tetszik a színe, nagyon drága volt… Sorolhatnánk még a ruhák halmozásának okait. Tény, hogy a gyűjtögetés belénk van kódolva, azonban van egy határ, ami után már egyetlen indok sem elég jó. Ha másért nem is, legalább azért érdemes rászánni egy napot a selejtezésre, hogy megszüntessük a káoszt. A szelektálás után kialakított renddel ráadásul a közérzetünk is sokkal jobb lesz, és így az időnket is hasznosabban tölthetjük otthon. A következő néhány tippel a jutalmunk egy átlátható gardrób lesz, tele olyan ruhákkal, amiket ténylegesen hordunk.

Tiszta lap
Az első lépés legyen az, hogy teljesen kiürítjük a gardróbot. Itt nem csak a ruhákról van szó, hanem a vállfákról, cipőkről és az egyéb, szekrényben kallódó tárgyakról is. Ezután takarítsuk ki alaposan a szekrényt és a fiókokat, hiszen itt ugyanúgy rengeteg por gyűlik össze, mint a lakás bármely pontján. A ruhákat egy helyre halmozzuk fel, és készítsünk elő néhány dobozt, amibe a téli és őszi darabokat rakhatjuk, hiszen ezekre egy darabig nem lesz szükségünk.

Szelektálás
A következő teendőnk, hogy előkészítünk néhány szemeteszsákot vagy dobozt, egy filctollat és egy ragasztószalagot, amire írni is lehet. Ezután ragasszunk fel csíkokat egy-egy zsákra, egyikre írjuk, hogy újrahasznosítható, a másikra, hogy eladható. Tény, hogy ilyenkor összeszorul az ember szíve, hiszen talán a legnehezebb rész elengedni a felesleges darabokat, de egy ilyen szelektálásból csak jól jöhetünk ki. Egyrészt sokkal több helyünk lesz a szekrényben, másrészt pedig attól, hogy mi már meguntuk a kiselejtezett darabokat, azok másnak még jól jöhetnek! Így elajándékozhatjuk, vagy el is adhatjuk őket.
A régi, szakadt, elnyűtt darabokat természetesen rakjuk az újrahasznosítható feliratú zsákba. Ezekből a ruhákból egy kis kreativitással ötletes új dolgokat készíthetünk: párnahuzatokat, fonott rongyszőnyegeket, de akár még egyedi vászontáskákat is. A jó állapotban lévő ruhákat, amelyekre már nem tartunk igényt, fotózzuk be minél jobb minőségben. Ezeket ugyanis érdemes feltenni a Jófogásra. Csak ne felejtsük el a hirdetésfeladás során a házhozszállítás opciót is igénybe venni, hogy a mostani helyzetben se nekünk, se a vevőnknek ne kelljen kimozdulni otthonról.
Ha képtelenek vagyunk dönteni egy ruháról, tegyünk fel magunknak két kérdést: örömöt okoz-e az adott holmi viselése? Úgy érezzük, hogy tökéletesen áll rajtunk? Ha mindkettőre nemleges a válaszunk, hozzuk meg a nehéz döntést és ne tartogassuk tovább.

Rendszerezés
A fiókokat lássuk el rendszerezővel: itt konkrétan arról van szó, hogy akár kartonhasábok segítségével készítsünk elválasztókat. Így a fehérneműket és a zoknikat áttekinthetően tudjuk tárolni. Általában a gardróbszekrényekben kevés a fiók, így a polcokon elhelyezett összehajtogatott ruhákból alkotott tornyok egy-két nap után egymásba borulhatnak, átláthatatlan káoszt képezve. Ezért praktikus, hogy a kevésbé hordott ruhák kerüljenek a hajtogatott kupac aljára. Az is segít, ha típus és szín alapján rendezve helyezzük el őket.

Szerezzünk be különböző méretű dobozokat és jöhetnek ebbe az apróságok, például ékszerek, kalapok és sálak. Végül lássuk el őket címkékkel. Az ilyen típusú tárolás segíti megelőzni, hogy a szekrényben eluralkodjon a káosz, hiszen mindennek megvan a maga helye. Egy kis odafigyeléssel csupán fenn kell tartani ezt a rendet!
Rengeteg olyan tárgyunk van, amihez valamilyen bűntudat társul. Például ez túl drága volt, azt utálom, de ajándékba kaptam… A legnagyobb nehézséget azok okozzák, amik a „majd jó lesz még valamire” kategóriába esnek, mert rengeteg helyet foglalnak, és végül soha nem fogjuk használni azokat. Engedjük el ezt a bűntudatot, és ne hagyjuk, hogy a tárgyaink uralkodjanak felettünk. Egy tiszta, átláthatóbb gardróbbal nem csak könnyebben, de boldogabban is fog indulni a napunk.

Comments are closed.

Navigate