5 kihagyhatatlan nyári leves, amit ki kell próbálnod!

Van, aki “leveses” és van, aki kevésbé. Az viszont biztos, hogy a nyári melegben egy könnyed krémleves igazán jól tud esni, és ilyenkor az alapanyag-kínálat is tökéletesen megfelel arra, hogy jobban belemélyedjünk a leveskészítés rejtelmeibe. Ehhez gyűjtöttünk most nektek össze 5 ínycsiklandozó receptet!

A nyári kánikulában általában nem esnek olyan jól a nehezebb ételek, ráadásul ilyenkor az alakunkra is jobban figyelünk, hiszen itt a bikiniszezon. Ebben az iőszakban tökéletes lehet egy könnyű nyári leves, ami nemcsak az ízlelőbimbóinknak kedvez, de a gyomrunkat sem terheli le nagyon. Elő tehát a lábasokkal és irány a konyha!

Sárgarépa krémleves gyömbérrel
Hozzávalók: 60 dkg sárgarépa, 20 dkg krumpli, egy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, reszelt gyömbér ízlés szerint, 1,5 dl főzőtejszín. Fűszerként chiliport, római köményt, curryt is használhatunk, a díszítéshez pedig friss petrezselymet és snidlinget.
Hámozzuk meg a zöldségeket, majd szeleteljük fel őket kisebb kockákra. A hagymát aprítsuk fel, és az összetört fokhagymával, valamint a reszelt gyömbérrel futtassuk meg egy kevés olívaolajon. Pár perc után adjuk hozzá a burgonyát és a répát is, és egy kicsit pirítsuk meg őket. Sózzunk, borsozzunk, fűszerezzünk ízlés szerint, és öntsük fel a lábast 1,2 liter vízzel. Fedjük le félig, és közepes lángon főzzük bő fél óráig. Ha letelt, botmixer segítségével pürésítsük, adjunk hozzá egy kis cukrot és a tejszínt, majd forrásig még tegyük vissza tűzre. Végül fűszerezzük, ha még szükséges, tálaláskor pedig szórjuk meg friss petrezselyemmel, apróra vágott snidlinggel.

Mentás borsókrémleves
Hozzávalók: 40 dkg zöldborsó, 1 póréhagyma, 2 dl főzőtejszín, 3 evőkanál aprított menta, 2 gerezd fokhagyma, 1 húsleveskocka, só, bors, olívaolaj.
Karikázzuk fel a póréhagymát, majd kevés olívaolajon pirítsuk üvegesre. Rakjuk hozzá a zúzott fokhagymát és pirítsuk tovább egy kicsit. Amikor elszíneződik, adjuk hozzá a borsót, és pároljuk pár percig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd öntsük fel egy liter vízzel, és morzsoljuk bele a húsleveskockát.
Kis lángon főzzük körülbelül tíz percig. Ha a borsó már puha, rakjuk hozzá a mentaleveleket, és botmixerrel pürésítsük. Ezután rakjuk vissza a tűzre, és folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a tejszínt, egészen a forráspontig. Készen is van!

Fűszeres nyári paradicsomleves
Hozzávalók: 2 nagy db paradicsom, 200 g darabos konzerv paradicsom, 1 csokor bazsalikom, 3 szál rozmaring, 3 gerezd fokhagyma, 2 db leveskocka, borsmentalevél, tengeri só, őrölt fekete bors ízlés szerint, 5 dl tisztított víz, 3 ek ketchup.
Vágjuk be a paradicsom héját, majd egy pillanatra dobjuk bele forró vízbe, hogy könnyen meghámozható legyen. Miután lehúztuk a héját, mehet a mixergépbe, hozzáadva a konzervparadicsomot, fokhagymát, rozmaringot, bazsalikomot, mentalevelet, sót, borsot, és jól összeturmixoljuk.
Közben a vízzel feltesszük a húsleveskockákat, és a paradicsomos mixet beleöntjük.
Pár perc alatt átfőzzük, majd, ha már rotyog, lekapcsoljuk a tűzhelyet, és legvégül adjuk hozzá a ketchupot. Magas hőmérsékleten a ketchup megkeseredik, ezért érdemes csak a végén belerakni!

Tejszínes sárgadinnye krémleves
Hozzávalók: 1 db nagy sárgadinnye, 7 dl tej, 2 dl tejszín, 2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál citromlé, fahéj, szegfűszeg.
A dinnyét vágjuk ketté és kaparjuk ki a magját.
Ezután a dinnye belsejét kanalazzuk ki -, ha van otthon karalábévájónk, esetleg fagylalt kanalunk azzal mutatós, apró gömböket is formázhatunk, és a díszítéshez ebből néhányat félretehetünk.
A többit rakjuk egy turmixgépbe, adjuk hozzá a tejet, kétféle cukrot, ízesítsünk fahéjjal, szegfűszeggel és citromlével. Ha elég sima és krémes, keverjük hozzá a tejszínt.
Ezután tegyük a hűtőbe egy-két órára, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálalhatjuk a levest a dinnye héjában vagy poharakban, tálkákban. A tetejére rakjunk dinnyegömböket, tejszínhabot, díszítsük mentalevéllel.

Sültpaprika krémleves
Hozzávalók: 80 dkg kápia paprika, 6,5 dl zöldségleves alaplé, 2 dl natúr joghurt, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, egy kevés füstölt paprika, kakukkfű, petrezselyem és egy kis balzsamecet.

Mossuk meg, majd csepegtessük le a paprikákat, és helyezzük őket a sütőpapírral kibélelt tepsire. Ezek már mehetnek is a sütőbe 20 percre, 180 fokon, de közben folyamatosan forgassuk őket, hogy egyenletesen süljenek át az oldalak. Ha készen vannak, hámozzuk meg és magozzuk ki őket, az ereket se felejtsük bennük, hiszen főzés közben keserű ízük lesz. Szeleteljük apróra a vöröshagymát és a fokhagymát, és kevés olajon kezdjük el pirítani. Adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott kápiát, sózzuk és borsozzuk, majd öntsük fel az alaplével. Némi forralás után egy botmixer segítségével pürésítsük a levest, majd keverjük hozzá a joghurtot, és adjuk hozzá a többi fűszert, egy evőkanál füstölt paprikát, valamint két evőkanál balzsamecetet is.

A krémlevesek bár az ősz beköszöntével a legnépszerűbbek, tökéletes részei lehetnek egy-egy nyári ebédnek vagy vacsorának. Az ilyenkor érő zöldségek, gyümölcsök friss ízharmóniái egyszerre hűsítenek és ráznak fel minket a fülledt nyári napokon. Ezek a receptek ráadásul nagyon egyszerűek, így bátran vágjunk bele a kísérletezésbe. További szuper receptekkel a linkre kattintva találkozhatsz!

Comments are closed.

Navigate