5 különleges tearecept a hideg, őszi estékre

A tea kétségtelenül a világ egyik legnépszerűbb itala. Ez nem csoda, hiszen kellemes aromái mellett számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik: felmelegíthet minket egy hideg nap után, az egészségünket is támogathatja, sőt energiát is nyerhetünk belőle. Most összeválogattuk 5 különleges teareceptet, melyekkel az őszi esték még kellemesebben telhetnek!

Almás teapuncs
Az alma az ősz egyik jelképes gyümölcse. Mivel ilyenkor van szezonja, ezért ebben az időszakban érdemes nagyobb mennyiségben vásárolni. Amellett, hogy nagyon sokoldalúan felhasználható gyümölcs, rendkívül egészséges is, ráadásul isteni teakülönlegesség készülhet belőle.

Hozzávalók: fél liter fekete tea, fél liter almalé, egy citrom leve, 2 fahéjrúd, egy alma, egy narancs héja, méz.
Elkészítés: Miután meghámoztuk az almát, vágjuk vékony gerezdekre, majd a tea kivételével adjuk hozzá a többi hozzávalót és jól forraljuk őket össze. Ezután, kis lángon öt percig hagyjuk rotyogni, majd öntsük fel a fekete teával, és már készen is vagyunk! A felnőtt verziót egy kis rummal is megspékelhetjük!

Gyömbér tea
A gyömbér tea az őszi-téli teák között is igazi klasszikusnak számít. A gyömbér remek immunerősítő, tea formájában pedig igazán élvezetes elfogyasztani. Mivel a gyömbérnek valójában a kemény, fás állagú gyökeréből készül ez a folyadék, nem lehet belőle a szokásos módon, forrázás útján teát varázsolni. Ezzel a recepttel azonban pillanatok alatt elkészítheted a forró italt.

Elkészítés: Öblítsük le folyó víz alatt a körülbelül 30 grammnyi gyömbért, majd reszeljük le, vagy vágjuk apró darabokra. Ezután 1 vagy másfél liter hideg vízben tegyük fel főni. A víz mennyiségétől függ, hogy mennyire lesz erős a teánk íze. Ha kevésbé intenzívre szeretnénk, több vízzel is hígíthatjuk. Adjunk hozzá 1 rúd fahéjat, valamint 2 darab szegfűszeget, ezután forraljuk fel és főzzük körülbelül 20 percig. Akár át is szűrhetjük, de a gyömbér darabokkal együtt is fogyaszthatjuk. Citrommal és mézzel is feldobhatjuk!

Sült tea
A csehek egyik különleges kompót szerű itala a sült tea, ami igazából karamellizált gyümölcsökből készülő gyümölcsös levet takar. Ha egyszer elkészítjük, garantáltan az egyik kedvencünkké válik!

Hozzávalók: 1,5-2 kg alma, 3 evőkanál (mirelit) bogyós gyümölcs, pár szem füge, fahéj, szegfűszeg, 4 db kisebb dunsztos üveg
Elkészítés: Az almát és a fügét mossuk meg alaposan, majd kockázzuk fel és öntsük egy tepsibe. Szórjuk rá fűszereket ízlés szerint, ha pedig édesíteni szeretnénk adjunk hozzá egy kis mézet vagy cukrot. Ezután rakjuk 180 fokon előmelegített sütőbe, majd süssük 45-50 percig.
Miután megsült, még forrón, a levével együtt, kanalazzuk tiszta befőttes üvegekbe, tekerjük rá a tetőket, és fejjel lefelé fordítva gyorsan rakjuk száraz dunsztba, azaz jól bugyoláljuk be ruhákkal.
Ha szép lassan hűl ki, sokáig eláll, az íze pedig mennyei!

Chai latte
A chai latte manapság hatalmas népszerűségnek örvend, sokan akár kávé helyett is fogyasztják. Ezzel a recepttel pedig otthon is elkészíthetjük!

Hozzávalók: 3 filter tea, 2,5 dl víz, 2 dl tej, fél dl tejszín, fél teáskanál őrölt fahéj, barna cukor, kardamom, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, szegfűbors.
Elkészítés: A teát öntsük fel forró vízzel, majd adjuk hozzá a fűszereket, és hagyjuk őket ázni pár percig. Ezután vegyük ki a filtereket, a tejet pedig melegítsük langyosra, és habosítsuk fel egy kicsit. Ha nincs tejhabosítónk, akár botmixerrel is elvégezhetjük ezt a műveletet. Ezután hozzá is önthetjük a teához. Ízesíthetjük barna cukorral, a tetejére pedig extra fűszereket is szórhatunk.

Karamellás tea
A gyerkőcök számára garantáltan ez lesz a befutó! Szuper egyszerű, mégis különleges aromájú ital, amit bármilyen teafűből elkészíthetünk.

Hozzávalók: 4 teafilter, 5 dkg cukor, 1,5 dl tejszín, 2 dkg vaj.
Elkészítés: A teafilterekből főzzünk teát a szokott módon. Míg áznak, a cukrot karamellizáljuk, majd mielőtt lepirulna, adjuk hozzá a vajat. Miután a vaj is megolvadt, keverjük el a tejszínnel. A filtereket vegyük ki a teából, öntsük bögrébe, és ízesítsük a forró karamellszósszal.

Comments are closed.

Navigate