Nemrégiben a decemberi lelassulás, a slow karácsony eléréséről írtunk. A év végén felgyülemlő stressz egyik forrása ugyanis az ünnepek körüli készülődés, sok esetben a főzés. Ilyenkor érdemes a sokfős családi összejöveteleknél összebeszélni, hogy ki mit visz, így nem a házigazdára hárul az este teljes fáradalma és költsége. Az alábbi egyszerű, de kiadós karácsonyi menüt pedig kifejezetten ajánljuk, ha le szeretnétek lassulni egy kicsit.
Lofoteni halleves
A magyar karácsonyi menü kötelező eleme a hal. Az ünnep keresztény gyökerei miatt ez egyrészt a Jézushoz megtért embereket, másrészt a hitet szimbolizálja. Míg a folklore szerint a gyorsmozgású hal az új esztendőben hasonló haladásra serkenti az ünnepi asztalt körülülő családot, míg a halpikkelyek bőséget ígérnek a ház népének. Az egyszerű karácsonyi menü első fogásaként így egy norvég lazacos finomságot ajánlunk.
Hozzávalók kb. 8 főre:
- 400 g lazac
- 4 db krumpli
- 4 szál sárgarépa
- 2 köteg újhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 ml tejszín
- 1 ek vaj
- só
- bors
- 1 ek étkezési keményítő
- Opcionális: 1 citrom kifacsart leve
Elkészítés:
A zöldségeket meghámozzuk és egy éles késsel karikákra, kockákra vágjuk. Egy nagyobb lábosban felhevítjük a vajat, majd a feldarabolt újhagymát üvegesre pirítjuk rajta, hozzáadjuk a répát, majd némi vízzel felhúzva, alacsony lángon, fedél alatt pároljuk. Körülbelül 10 perc múlva húzzuk fel a levest vízzel vagy halcsontból, fehérborból és gyökérzöldségekből készült hal alaplével. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, adjuk hozzá a felkockázott krumplit, a lazacot és az összepasszírozott fokhagymát is. Ezután a keményítőt egyenletesre keverjük a tejszínnel, majd besűrítjük vele a lágyan zubogó levest. Amikor a hal megfőtt, húzzuk le a tűzhelyről. Díszítésként készíthetünk hozzá vajban, fokhagymában és zöldfűszerekben pirított, serpenyős garnélát, vagy facsarhatunk rá citromlevet is.
A karácsonyi menü kötelező darabja: a székelykáposzta
A téli időszakban, az immunerősítés jegyében a friss idénygyümölcsök hiányát érdemes vitaminkészítményekkel is pótolni. Jó hír viszont, hogy a savanyú káposzta bőven tartalmaz C-vitamint, ezt a receptet pedig könnyű elkészíteni. Egy jó kovászos kenyérrel igazán finom fogása lehet egy magyar karácsonyi menünek.
Hozzávalók:
- 130 dkg savanyú káposzta
- 30 dkg füstölt szalonna
- 70 dkg sertéscomb
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- só
- frissen őrölt feketebors
- majoránna
- 25 dkg tejföl
Elkészítés:
A magyar karácsonyi menü eme eleméhez először felkockázzuk a szalonnát, majd egy nagyobb lábosban kipirítjuk a zsírját. Hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát és az átpasszírozott fokhagymát is. Amikor üvegesre pirult, ráöntünk egy kis vizet, hozzáadjuk a fűszereket, majd többszöri vízpótlással főzzük az alapot legalább fél órát. Ezt követően mehet rá a kockákra vágott sertéscomb, majd a savanyú káposzta is. Amennyiben nem kedveled annyira a savanyú ízvilágot, bátran mosd át néhányszor a káposztát. Aztán öntsd fel annyi vízzel, amennyi kellemesen ellepi, és főzd addig, amíg a hús meg nem puhul. Melegen, tejföllel – és ízlés szerint némi csípőssel – tálaljuk!
Svéd almatorta
A karácsonyi menü részeként elfogyasztott alma szintén a keresztény gyökerekhez vezet vissza. A bibliai hagyomány szerint ugyanis ez a tudás fájának termése. Belőle sarjad azonban az élet fája is, amelynek gyümölcse maga a kis Jézus. Szenteste emellett jellemző népszokás, hogy a családfő felszel egy almát annyi szeletre, ahányan vannak, majd együtt elfogyasztják, hogy a család az újévben is összetartson. Az alábbi ínycsiklandó északi finomsághoz kicsit többet kell feldarabolni, viszont határozottan megéri!
Hozzávalók:
A piskótához:
- 12,5 dkg vaj
- 17,5 dkg cukor
- 4 db tojás
- 20 dkg finomliszt
- 1 tk sütőpor
Az alma előkészítéséhez:
- 8 db savanykásabb alma
- 1 citromból nyert citromlé
- 2 ek barnacukor
- 1-2 tk fahéj
A „mázhoz”:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg barnacukor
- 10 dkg aprított dió
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 ek zabtej
Elkészítés:
Az egyszerű karácsonyi menü záróakkordjaként elkészülő almatortához először a vajat habosra verjük a cukorral, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat, végül pedig a lisztet és a sütőport is. Egy kör alakú, lecsatolható szélű tortaformát kikenünk vajjal, lisztezzük, majd ebbe beletöltjük a tésztát.
Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, majd a kifacsart citrom levében megforgatjuk. Egy mélytányérban összekeverjük egymással a barnacukrot és a fahéjat, majd az almaszeleteket ebben megforgatjuk, és spirális alakban a tészta tetejére helyezzük. 180 °C-ra előmelegített sütőben sütjük a tortát körülbelül 35-40 percig, de nem készre.
Közben egy kisebb lábosban felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és az aprított diót. Körülbelül 1 percig, alacsony lángon főzzük, majd a tűzről levéve hígítjuk 1-2 ek növényi tejjel.
Amikor a piskóta még nem sült meg teljesen, kivesszük a sütőből, majd a cukros-diós szirupot egyenletesen eloszlatjuk a tetején. 15 percre visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük. A karácsonyi menü utolsó darabját még melegen, gőzölögve tálaljuk.
Comments are closed.