Szuper receptek kerti sütögetéshez!

Ahogy közeledik a nyári meleg, egyre inkább érezhető a levegőben a kertekben, vagy éppen az erkélyeken felállított grillezőkből áradó fantasztikus illat, így nem meglepő, hogy kedvet kapunk hozzá. Ha te is kipróbálnád, akkor cikkünkben mutatunk neked néhány tippet a grillsütő kiválasztásához, és pár szuper receptet is a sütögetéshez!

Ahogy egyre magasabbra szökik a hőmérő higanyszála, úgy többen veszik elő a grillfelszerelésüket. Nincs is jobb időtöltés, mint a szabad levegőn sütögetni, majd együtt elfogyasztani munkánk gyümölcsét. A kerti grillparti remek lehetőség arra, hogy együtt legyen a család, ráadásul a finom ételek és frissítő italok mellett egy kicsit a hétköznapok problémáiról is elfeledkezhetünk. Ehhez nincs is másra szükségünk, mint néhány szuper receptre, és persze egy grillező felszerelésre. Na de milyet érdemes beszerezni?

Grillsütők
Alapvetően három grillsütő kategóriát különböztetünk meg. Elsősorban az alapján osztjuk fel őket, hogy honnan nyerik a hőt. Használhatunk elektromos grillsütőt, persze ehhez aljzat szükséges, vagy gáz grillsütőt, ami kezdők számára is alkalmas. Az elektromos verzió előnye, hogy akár erkélyünkön is használhatjuk, ráadásul, ha a rossz idő áthúzza a számításainkat, akkor sem kell lemondanunk a grillezett ételek fantasztikus ízvilágáról.

Ha már van egy kis tapasztalatunk, akkor érdemes egy rendes faszenes grillsütőt beszereznünk, ugyanis az így megpirult ételek íze semmihez sem hasonlítható. Itt azonban gondos előkészítésre van szükség. Grillgyújtó folyadékot és jó minőségű fanszenet is érdemes beszerezni. Ha pedig sikerült begyújtani, folyamatosan “őriznünk” is kell a tüzet. Ha az eszközök készen állnak, már csak néhány szuper receptre van szükségünk ahhoz, hogy elkápráztassuk szeretteinket. Íme néhány tipp:

Zöldséges, csirkés nyársak

Hozzávalók:
70 dkg csirkemellfilé, 2 cukkini, 3 paradicsom, 3 lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 1 teáskanál bazsalikom, só, bors
Elkészítés:

A csirkemellet mossuk meg, és vágjuk nagyobb kockákra. Az olajat keverjük össze a sóval, a borssal, a bazsalikommal és a zúzott fokhagymával, majd forgassuk bele a húst. Fedjük le, és hagyjuk állni legalább egy-két órán át, de még finomabb lesz, ha egy éjszakán keresztül a fűszeres keverékben pácoljuk. Sütés előtt a cukkinit karikázzuk fel, a lilahagymát és a paradicsomot szeljük fel tetszés szerint.
Húzzuk felváltva a nyársra a csirkét, és a zöldségeket, majd süssük meg grillrácson körülbelül 15-20 perc alatt. Közben persze érdemes megforgatni, hogy egyformán piruljon.

Grillezett cukkini dióval és mentalevéllel

Hozzávalók:
4-5 darab cukkini meghámozva és felszeletelve, olívaolaj, dió, parmezán sajt, balzsamecet, mentalevél, só és bors ízlés szerint
Elkészítés
:
A cukkiniszeleteket locsoljuk meg olajjal, majd sózzuk és borsozzuk. Tegyük a már meleg grillrácsra és süssük mindkét oldalát körülbelül 2 percig. Amikor megsültek, tegyük tálcára az összeset, majd szórjuk meg dióval, esetleg megszórhatjuk reszelt sajttal is, majd tálaljuk vékonyra szeletelt parmezánnal. Ha szükséges, még egyszer sózhatjuk, borsozhatjuk. A tetejére tegyünk mentalevelet.

Caprese saláta

Hozzávalók:

koktélparadicsom, mozzarella golyók, szárított bazsalikom, oregánó, balzsamecet, olívaolaj.
Elkészítés:
Mossuk meg alaposan a koktélparadicsomokat, vágjuk félbe őket, majd öntsük egybe a mozzarellagolyókkal. Öntözzük meg olívaolajjal és balzsamecettel ízlés szerint, majd fűszerezzük bazsalikommal, oregánóval, sóval és borssal. Semmiképp se hagyjuk ki a friss bazsalikomleveleket, hiszen ezek alkotják a salátánk lelkét.
Jó alaposan forgassuk át és tálalhatjuk is! Ezt a salátát szuper köret lehet grillhúsok mellé, de fogyaszthatjuk önmagában, vagy akár ropogós kenyérre kanalazva is.

Bogyós gyümölcsös muffin

A sok sós finomság mellé, érdemes egy kis édeset is a menüre tűzni. Ez a klasszikus sütemény, garantáltan az egész család kedvence lesz! Villámgyorsan elkészíthető, laktató finomság, ami tökéletesen passzol a kerti partik friss ízvilágához.

Hozzávalók:

30 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2-2 teáskanál sütőpor és vaníliás cukor, 15 dkg szobahőmérsékletű vaj, 3 db tojás, két maroknyi bogyós gyümölcs.
Elkészítés:
Mossuk meg a gyümölcsöket, majd hempergessük meg őket egy kis lisztben, így nem fognak a sütemények aljára süllyedni. Közben állítsuk a sütőnket légkeveréses üzemmódba, 175 fokra, és béleljük ki a formákat muffin papírral. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, adjunk hozzá néhány csipet sót is. Egy másik edényben keverjük habosra a cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat, majd egyesével adagoljuk hozzá a tojásokat is. Ezek után a nedves és száraz összetevőket óvatosan dolgozzuk össze egy fakanállal, adjuk hozzá az áfonyákat is, majd a masszával töltsük háromnegyedéig a muffin papírokat. 20-25 perc elég hozzá, hogy aranybarnára süljenek.

Comments are closed.

Navigate