Készülj fel előre a nyári hőségre!

A nyári forróság megkeserítheti a hétköznapokat, éppen ezért érdemes idejében felkészíteni lakásunkat a meleg elleni védekezésre. Mutatjuk milyen lehetőségek állnak rendelkezésre!

Jellemző ránk, hogy télen a melegre, nyáron pedig a hidegre vágyunk. Ahogy közelednek a nyári hónapok, érdemes időben gondoskodunk lakásunk hűtési lehetőségeiről, ugyanis hamar a pokol hetedik bugyrává válhat a helyiség. Most összegyűjtöttünk olyan tippeket és technikai berendezéseket, melyek segíthetnek legyőzni a kánikulát.

Egyszerű trükkök

Először is, érdemes a lakás átvizsgálásával kezdeni a védekezést. A nyílászárók szigetelésén sok múlik: ha valahol rés van, azon a meleg könnyedén beáramlik, ezért érdemes minden hézagot befedni.
Használjunk minél kevesebb elektronikai kütyüt! A hagyományos izzók és az elektromos készülékek sok hőt termelnek, így ezeket használva gyakorlatilag fűtjük a szobát. Megoldást jelenthet, ha a villany használata helyett hagyunk egy kis rést a sötétítőn, és minél kevesebb elektromos berendezést használunk.
Ideje a konyhatündérkedésnek is visszavonulót fújni. Ahogy a sütő, úgy a párolgó forró víz is csak fűti a lakást. Célszerű, ha a meleg napokban kevesebbet sütünk-főzünk, és hidegen készíthető ételeket fogyasztunk, vagy a hűvösebb esti és hajnali órákban elkészíteni az ételt. Főzés után pedig alaposan szellőztessük ki a lakást.
A vastag szövésű sötétítő függönyök gyakorlatilag leszigetelik a szobákat, ha még azelőtt behúzzuk, hogy oda sütne a nap. Ha erkélyünk van, helyezzünk el rajta egy napernyőt, ami árnyékot tart az ablakra, ugyanis ez is afféle szigetelőként működik, így lassabban juthat el a hő az ablakokig.

Ventilátorok

A ventilátor hatásos, működtetése olcsó, és hatékonyan hasznosítja az energiát. Azonban nem a hőmérsékletet csökkenti, hanem a levegőt keringeti a testünk körül. Így használata közben sokkal jobb a konfortérzetünk, viszont kikapcsolása után, visszatér a hőség. Arra is érdemes figyelni, hogy ne magunkra irányítsuk, mivel könnyen huzatot is kaphatunk tőle.

Két típusa létezik:

  • A hordozható ventilátorok: ebből érdemes olyan típust venni, aminek változtatható a sebessége, és jobbra-balra forog a feje.
  • A helyiségek hűtésére érdemes mennyezetre szerelt ventilátort használni. A ventilátor a csillár, illetve a lámpa felett legyen, hogy elkerüljük a villódzó hatást, és legalább 2,1 méter magasan legyen a padlótól!

Extra tipp:
Tegyünk egy tálba annyi jégkockát vagy jégakkut, amennyit csak tudunk, majd a tálat állítsuk a ventilátor elé. A kiáramló levegő a jeges hideget fogja tovább fújni, így néhány fokkal lecsökkenthetjük a lakás hőmérsékletét.

Légkondicionáló

A légkondicionáló berendezések igen hatékonyan csökkentik a levegő hőmérsékletét és páratartalmát. Az utóbbi években egyre hatékonyabb és olcsóbb modellek jelentek meg, köztük kisméretű, fordított ciklusú készülékek is, amelyek hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmasak. Ráadásul a technika fejlődésének köszönhetően már az esztétikum is egyre nagyobb szerepet tölt be egy klíma kialakítása során, így a lakásunkhoz legjobban illeszkedő színekből és formákból választhatunk.

Ugyanakkor a légkondicionálók továbbra is a legmagasabb árú és üzemi költségű hűtőberendezések. Ha egy energiahatékonyabb megoldást szeretnénk választani, jó opció az inverteres klíma, ami a folyamatos üzem következtében akár 40-50%-kal kevesebb energiát igényel a hagyományos klímákhoz képest, illetve egy esetlegesen gyengébb hálózat is elbírja ezeknek a készülékeknek az áramfelvételét.

A mobilklíma

Sok esetben nem nyúlhatunk hozzá az otthonunk épületszerkezetéhez, tehát le kell mondanunk a mennyezetre szerelhető vagy oldalfali split klímaberendezésekről, ellenben a kellemes, komfortos közegről mégsem. A mobil klíma csak helyet és némi ügyességet igényel. Ha a meleg levegőt elvezető csövet ablakon vagy nyílászárón keresztül is kilógathatjuk, még szakemberre sincs szükségünk ahhoz, hogy működésbe hozzuk. Ilyenkor azonban fontos arra figyelni, hogy az így keletkezett rést lefedjük. Ehhez már kaphatók speciálisan a nyílászárók szigetelésére kialakított kiegészítők is. Kisebb irodákhoz, otthoni használatra praktikus, a kerekeknek köszönhetően pedig könnyű egyik szobából a másikba áttolni.

A nyár az egyik legszebb évszak, nem kell, hogy a kibírhatatlan hőség megpecsételje a napjainkat. Készülj fel még időben és szerezd be a számodra legmegfelelőbb eszközöket, és élvezd lakásod hűsítő védelmét.

Comments are closed.

Navigate