Amikor a főzés a hobbid lesz, egyre szélesebb körben mélyülhetsz el a gasztronómia rejtelmeiben. Ahhoz, hogy sikerélményt okozhass magadnak és „művészeted” fogyasztóinak, sok kiegészítő eszközre lehet szükséged a konyhában. Nézz szét most, mit lehet még érdemes beszerezned!
A konyhai próbálkozások – akár kezdeti, akár magasabb szinten zajlnak – előfordul, hogy sikertelen eredménnyel zárulnak, ami fontos, hogy ez ne vegye el a kedvünket a kísérletezéstől. Most összegyűjtöttünk néhány szuper tippet és eszközt, amik segíthetnek abban, hogy még sikeresebb legyél a konyhádban.
A főzés egyik alappillére a megfelelő kés használata. Egy életlen kés amelett, hogy veszélyes is – ha a paradicsomot nem vágja el, az ujjunkat lehet igen – megnehezíti a teendőket. Éppen ezért érdemes késeinket folyamatosan élesen tartani, illetve legalább egy, rozsdamentes acélból készült profi konyhai kést beszerezni. Tény, hogy ez nem olcsó mulatság, viszont a különbséget garantáltan érzed majd.
A konyhai hőmérőnek is hatalmas szerep juthat, főleg, ha sütésről van szó.
A régóta használt sütők esetében a beállított és a tényleges hőfok között általában 10-50 °C, szélsőséges esetben akár 90 °C különbség is lehet! Ekkora eltérés már jelentősen befolyásolja a receptekben leírt sütési időt és a készített ételek minőségét. Az ételek kárára történő tesztelésnél egyszerűbb megoldás egy sütőhőmérő használata.
Egy maghőmérő szintén hasznos segítség. Különösen a húsok, tészták, tejtermékek készítésekor, hiszen egyes folyamatok csak bizonyos hőmérsékleten mennek végbe.
Szoríts helyet egy woknak. Ennek a szuper edénynek a magas oldalai lehetővé teszik, hogy süssünk, gőzöljünk, pároljunk, pirítsunk és füstöljünk benne. És csakúgy, mint az öntöttvas edények esetében, minél többet használjuk, annál kevésbé ragad le benne az étel.
![](https://blog.jofogas.hu/wp-content/uploads/2020/05/kep4-1-min-1-1024x581.jpg)
Használj friss fűszereket! Tény, hogy sok esetben nincs lehetőségünk konyhakertet kialakítani, azonban akkor sincs minden veszve. A piacon, boltban megvásárolt friss fűszernövény leveleit le is fagyaszthatjuk. Így sokkal inkább megőrizhetjük zsenge ízüket és illatukat.
![](https://blog.jofogas.hu/wp-content/uploads/2020/05/Optimized-kep3-1-min-1024x678.jpg)
A cserélhető pengékkel ellátott robotgépek a legsokoldalúbb konyhai eszközök közé tartoznak. Számos konyhai műveletet leegyszerűsítenek, legyen szó a süteménytészta bekeveréséről, az alapanyagok aprításáról vagy éppen a különböző öntetek és krémek elkészítéséről. Ezáltal pillanatok alatt az asztalra varázsolhatjuk az ebédet vagy vacsorát, de a hagymaszeletelés okozta könnyhullatást is megúszhatjuk.
Sokaknak a kuktáról egy sípoló és veszélyes fazék jut az eszükbe. Azonban az előítéletek alaptalanok, a kukta hasznos, szeretni való társ a konyhában. Fő funkciói pedig sokban megkönnyíthetik a főzés folyamatait. Segítségével felére, sőt akár negyedére rövidíthetjük az ételek elkészítési idejét, csak meg kell tanulni használni!
A fejlődés titka itt is, akárcsak sok más hobbi esetében a gyakorlásban rejlik. Legyünk bátrak! Nyitottsággal, kísérletezőkedvvel és a kulináris előítéletink leküzdésével csodák születhetnek a kezeink alatt a konyhapulton.
Comments are closed.