Konyhai eszköztippek hobbi séfeknek!

Amikor a főzés a hobbid lesz, egyre szélesebb körben mélyülhetsz el a gasztronómia rejtelmeiben. Ahhoz, hogy sikerélményt okozhass magadnak és „művészeted” fogyasztóinak, sok kiegészítő eszközre lehet szükséged a konyhában. Nézz szét most, mit lehet még érdemes beszerezned!

A konyhai próbálkozások – akár kezdeti, akár magasabb szinten zajlnak – előfordul, hogy sikertelen eredménnyel zárulnak, ami fontos, hogy ez ne vegye el a kedvünket a kísérletezéstől. Most összegyűjtöttünk néhány szuper tippet és eszközt, amik segíthetnek abban, hogy még sikeresebb legyél a konyhádban.


A főzés egyik alappillére a megfelelő kés használata. Egy életlen kés amelett, hogy veszélyes is – ha a paradicsomot nem vágja el, az ujjunkat lehet igen – megnehezíti a teendőket. Éppen ezért érdemes késeinket folyamatosan élesen tartani, illetve legalább egy, rozsdamentes acélból készült profi konyhai kést beszerezni. Tény, hogy ez nem olcsó mulatság, viszont a különbséget garantáltan érzed majd.

A konyhai hőmérőnek is hatalmas szerep juthat, főleg, ha sütésről van szó.
A régóta használt sütők esetében a beállított és a tényleges hőfok között általában 10-50 °C, szélsőséges esetben akár 90 °C különbség is lehet! Ekkora eltérés már jelentősen befolyásolja a receptekben leírt sütési időt és a készített ételek minőségét. Az ételek kárára történő tesztelésnél egyszerűbb megoldás egy sütőhőmérő használata.
Egy maghőmérő szintén hasznos segítség. Különösen a húsok, tészták, tejtermékek készítésekor, hiszen egyes folyamatok csak bizonyos hőmérsékleten mennek végbe.


Szoríts helyet egy woknak. Ennek a szuper edénynek a magas oldalai lehetővé teszik, hogy süssünk, gőzöljünk, pároljunk, pirítsunk és füstöljünk benne. És csakúgy, mint az öntöttvas edények esetében, minél többet használjuk, annál kevésbé ragad le benne az étel.


Használj friss fűszereket! Tény, hogy sok esetben nincs lehetőségünk konyhakertet kialakítani, azonban akkor sincs minden veszve. A piacon, boltban megvásárolt friss fűszernövény leveleit le is fagyaszthatjuk. Így sokkal inkább megőrizhetjük zsenge ízüket és illatukat.


A cserélhető pengékkel ellátott robotgépek a legsokoldalúbb konyhai eszközök közé tartoznak. Számos konyhai műveletet leegyszerűsítenek, legyen szó a süteménytészta bekeveréséről, az alapanyagok aprításáról vagy éppen a különböző öntetek és krémek elkészítéséről. Ezáltal pillanatok alatt az asztalra varázsolhatjuk az ebédet vagy vacsorát, de a hagymaszeletelés okozta könnyhullatást is megúszhatjuk.


Sokaknak a kuktáról egy sípoló és veszélyes fazék jut az eszükbe. Azonban az előítéletek alaptalanok, a kukta hasznos, szeretni való társ a konyhában. Fő funkciói pedig sokban megkönnyíthetik a főzés folyamatait. Segítségével felére, sőt akár negyedére rövidíthetjük az ételek elkészítési idejét, csak meg kell tanulni használni!

A fejlődés titka itt is, akárcsak sok más hobbi esetében a gyakorlásban rejlik. Legyünk bátrak! Nyitottsággal, kísérletezőkedvvel és a kulináris előítéletink leküzdésével csodák születhetnek a kezeink alatt a konyhapulton.

Comments are closed.

Navigate