Így fizess korszerűen adásvételeid során

Naponta akár 10-20 alkalommal is fizetünk, noha észre sem vesszük. A jegyautomatában, a büfében, a futárnak, a gyerek ebédbefizetésére, az élelmiszerboltban, a gyógyszertárban, a postán… és még sorolhatnánk hosszan. Legyen szó akármilyen fizetési kötelezettségről, egyre inkább szokatlan készpénzzel fizetni, mert erre ma már rengeteg digitális fizetési alternatíva létezik. Ami a jó hír, hogy elég ezekhez egy jó mobil és nem is csak az átutalás világa jöhet szóba. Megmutatjuk hogyan könnyítheted meg az életedet a modern fizetőeszközök használatával.

#szponzorálttartalom

Ha a Jófogáson adsz el valamilyen szükségtelenné vált tárgyadat, vagy csak egyszerűen vásárolsz valamit, pénz fog gazdát cserélni.

Régen erre a készpénzt használtuk, viszont a világ sokat változott. Ezt nemcsak a fiatalabb generáció tagjai mondják, akik már a Google, az Apple és a Facebook világába születtek bele. Számukra természetes beengedni ezeket a technológiai óriásokat a pénztárcájukba is, de mostanra az idősebb korosztály tagjai is nyitottak rá.

De miért is más készpénzmentesen fizetni?

Ma már mindent a mobilon intézünk. Például, ha a Jófogáson veszünk valamit, azt először a mobilon találjuk meg, a Jófogás mobilalkalmazásban vagy böngészővel a Jófogás oldalán. Utána az eladó felet mobilon hívjuk fel vagy mobilon csetelünk vele az üzenőfelületen az adásvétel érdekében. Mobilon találunk oda a GPS-el, ha nem ismerjük a helyet, ahol átvehetjük a terméket.

Ezek után logikus, hogy a mobilt használjuk a folyamat lezárására is, amikor fizetni kell, nem?

Fizetni ráadásul egész sokféleképpen lehet mobilon, ahol a nagy címletekből történő visszaadás vagy a hamis bankjegy sem lehet probléma. A BiztosDöntés.hu szakemberei összeszedték, hogy milyen módokon fizethetünk ugyanazzal az egy darab mobiltelefonnal, a tenyerünkből.

Ha a másik fél átutalással kéri a pénzt, akkor ezt csak akkor tedd meg, ha a termék átvételekor tudsz utalni! Soha ne utalj előre Jófogás adásvételeid során, és ne feledd a Jófogás tippjeit a biztonságos vásárláshoz!

  • Ha az eladó elfogad bankkártyát, akkor azzal fizethetünk a helyszínen, akár mobiltelefon segítségével is. A Jófogáson sokféle, jobbnál jobb mobiltelefont találsz, egyetlen jellemzőre kell figyelj, ha mobilfizetésre alkalmas mobilt szeretnél venni: NFC-képesnek kell lennie. Ez az a technológia, amelyet a plasztik bankkártya is használ. Mindjárt lesz szó a Google Pay-ről, Apple Pay-ről is, ezek szintén NFC technológiát használnak.
  • Ha a partnerednek van Revolutja, akkor kérheti a pénzt azon is. Ez is egy mobilalkalmazás, már bő félmillió magyar mobiltelefonján fut. Revolutos átutalásnál nagyon figyelj a helyes közlemény megadásra.
  • Fizethetsz PayPalon is. Ez az egyik legrégebbi online fizetési mód, ráadásul ugyanúgy ingyenes, mint a Revolut. Van mobilapplikációjuk is, de ugyanúgy használhatsz böngészőt az eléréséhez.
  • A Revolutnak van több versenytársa, az egyik legnagyobb közülük a Wise, melynek a rendszerén belül ugyancsak fizethetsz a mobiloddal, mobilalkalmazással.
  • Még csak most terjed a hazai rendszeren belül a fizetési kérelem. Ez egy fordított átutalás, ahol a pénzt fogadó fél előre összeállítja az átutalás elemeit. A cél az, hogy ezzel ne kelljen bajlódnia a fizető félnek, csak jóvá kell hagynia az átutalást és máris teljesül a fizetés, a 7 nap 24 órájában. A fizetési kérelem alapvetően a nagy közműcégek számlakiegyenlítésére lett kitalálva, de működik magánszemélyek között is.
  • A Viber alkalmazás is képes két bankkártya közötti pénzküldésre egy teljesen különálló, a Mastercard és a Visa által működtetett rendszeren keresztül. Ez csak kisebb összegek kiegyenlítésére használható, és a pénzküldésnek némi díja is van. Ez a szolgáltatás éjjel-nappal működik, legfeljebb fél óra alatt teljesítve a pénzküldést.
  • Pénzt küldhetsz a magyar Barionnal is bármikor. Ez egy bankkártyával és átutalással is feltölthető, e-pénz alapú szolgáltatás, mely saját egyenleggel rendelkezik. Bármely más barionosnak küldhetsz így pénzt teljesen ingyen és a rendszeren belül illetékmentesen, de kiutalhatsz belőle hagyományos bankszámlára is.
  • Sokan fizetnek bitcoinnal vagy más kriptopénzzel is. Ezek egy önálló ökoszisztéma részei és teljesen különálló, a hagyományos pénzügyi rendszerhez nem kapcsolódó fizetési infrastruktúrában működnek.

A jövő fizetőeszköze: Google Pay, Apple Pay

Külön figyelmet érdemelnek a nagy fintech cégek fizetési megoldásai, melyek előrevetítik azt, hogy mivel fogunk fizetni a jövőben. A kétféle Pay fizetési ökoszisztéma valójában teljesen azonos, mindkettő ugyanazt a hátteret használja. A Google megoldása az androidos, míg az Apple megoldása az iOS rendszerű telefonokon futtatható.

  • Mindkettő lényege, hogy a mobiltelefonodba egy bankkártyát digitalizálj a bankoddal összekapcsolódva a Google Pay Apple Wallet alkalmazásokon keresztül. Ennek a digitalizációnak a során a fizikai bankkártya adatai nem kerülnek a mobiltelefonba, így azt nem lehet kiolvasni belőle. Helyette csak azonosító számsorok, ún. tokenek mozognak az adatkommunikáció során, melyek egyébként is csak egyszer használatosak. A mobiltelefonos fizetés úgy is beállítható, hogy csak képernyőfeloldással lehessen fizetni a telefonnal. Ez azt jelenti, hogy a plasztik bankkártyával ellentétben egyetlen forintot sem tud kifizetni vele egy illetéktelen. Androidon ráadásul az NFC áramkör ki is kapcsolható. Ebben az esetben végképp nem látható a telefon a kártyaolvasókkal.
  • Mindkét fizetési megoldás arra épít, hogy a felhasználók a jövőben ezt fogják választani, ami egyébként valószínűsíthető is. Mind az interneten, mind a bolti fizetések során van létjogosultságuk. Az interneten segítik a fizetési műveletet azzal, hogy nem kell megadni a webáruháznak a címadatainkat és kártyaadatainkat, még akkor sem, ha nem regisztráltunk az adott webáruházba. Vagy ha regisztráltunk is, nem muszáj belépni. Az ötlet mögött az a felismerés rejtőzik, hogy a techcégek webes alkalmazásaiba általában más szolgáltatásaik igénybevétele miatt amúgy is be vagyunk lépve. Így egy ismeretlen webáruházban regisztráció vagy belépés nélkül átadhatjuk a cím- és bankkártyaadatainkat a fiókból. Ez egy régi problémára adhat hatásos megoldást, ha elterjed.
  • A másik a bolti fizetés. Itt iOS rendszeren egyértelműen csak az Apple jóváhagyásával lehet fizetési megoldást nyújtani, az Apple nem kerülhető meg a bankok számára. Androidnál más a helyzet, az NFC áramkörhöz más fejlesztő is hozzáférhet a Google-n kívül, így a bankok saját mobilfizetési alkalmazásokat fejlesztettek rá. Ugyanakkor a Google is igyekszik saját fizetési megoldást elterjeszteni az androidosok között, így 2021-ben hazánkban is elindult hivatalosan. Van olyan bank (CIB Bank), amely úgy nyújt mobiltelefonos NFC-s fizetési megoldást, hogy saját mobilapplikációja nincs hozzá, de a Google Pay-en keresztül elérhetők a kártyái mobilfizetés céljaira.
  • A Google Pay tehát versenyben van a bankok saját mobilapplikációival, de hosszabb távon a Google az egységes, banksemleges felület miatt nyerésre áll. Google Pay-el vagy saját mobilfizetési applikációval a 10 hazai nagybank közül már csak kettő nem nyújt lehetőséget bolti mobilfizetésre (Sberbank, Takarékbank), Apple Pay-el pedig csak már csak a Sberbank.
  • Később olyan fizetési szolgáltatásokat is bevezethetnek itthon, mint a személyek közötti közvetlen fizetés vagy a közlekedési mobiljegyek. Egyes külföldi országokban erre is vannak már példák, amelyek sikeres bevezetést követően más országokban is elterjedhetnek. Ráadásul a Google Pay és Apple Pay használata az ügyfél számára nem kerül plusz költségbe a plasztik bankkártyás fizetéshez képest.

Comments are closed.

Navigate