Az adathalászat veszélyei – Mire figyelj oda?

Gyakran találkozunk felugró, nem kívánt böngészőablakokkal vagy különös SMS üzenetekkel, ígéretesnek hangzó, kihagyhatatlan ajánlatokkal, nyereményjátékokkal. Nem is sejtjük, pedig ezek élő példái az adathalászat veszélyeinek, amikre mindenképp oda kell figyelni.

Sokféle adathalász csalás létezik és mind nagyon veszélyesek. A személyes adataink jóhiszemű megadása akár súlyos következményekkel járhat, amiket jobb megelőzni, mint csúnyán ráfázni. Ebben a cikkben néhány jó tanáccsal látunk el mindenkit, hogy mire kell odafigyelni, ha üzenetben kapunk érdekes információkat.

Legtöbb esetben kisebb gondokkal találkozunk csupán. Feltört közösségi média fiók, bankszámláról leszedett néhány száz forint, de előfordulhatnak nagyon komoly visszaélések, amik bűncselekménynek minősülnek. Mindenképpen fontos, hogy ne csak az online térben, de akár SMS-ben vagy viber értesítéseinknél is meggondoltan kattintsunk bármire.

Sürgető üzenetek

Amikor egy váratlan üzenetben nagyon sürgősen teljesítendő feladatot kapunk, mindenképpen legyünk résen, ugyanis az adathalászok rendszeresen állítják be az SMS, e-mail vagy felugró ablak tárgyát halaszthatatlan teendőként. A nem várt üzenet siettetésének hirtelenjében könnyen bedőlhetünk, aminek következménye, hogy a személyes adataink illetéktelenek kezekbe kerülnek.

Hibák

Gyakran buktatja le az illetéktelen információ szerzőket az összefüggéstelen üzenet, vagy telefonos hívás esetén a cég megnevezésének kikerülése, esetleg hosszú telefonszám és egy külföldi hívó. Rengeteg különböző esetet hallani, ami egész viccesen sült el, mert lebukik a telefonáló, de legtöbb esetben inkább rémisztő a következmény.

A telefonos csalásoknál nem tudhatjuk, hogy ki hívott és egyáltalán hogyan jutott hozzá olyan adatainkhoz, amiről érdeklődik a telefonban. Véletlen se adjuk meg a hiányzó adatokat a bankfiók belépéséhez, mert nagyon gyorsan elveszíthetjük a teljes tartalmát a bankszámlánknak.

Ha üzenetet kapunk, akkor is legyünk figyelmesek arra, ha rossz magyarsággal, elütésekkel vagy akár angol nyelven kapjuk, véletlenül se adjunk meg adatokat. Ha a bankunk ír, annak a helyesírása tökéletes lesz, így mindenképpen figyeljünk oda, mert könnyen átverés áldozatai lehetünk. Mindig figyelmesen olvassuk el az üzeneteket és szűrjük ki mielőbb az adathalászat veszélyeit.

Az alábbi képen jól látható, hogy bár a Jófogás logóját és színeit használva próbáltak megtéveszteni a csalók, de a sok helyesírási és fordítási hiba miatt egyértelmű jele, hogy egy ál-üzenetet olvasunk.

Amennyiben egy linket küldenek üzenetben, mindig ellenőrizzük a böngésző címsávban a honlap címét, nem található-e elütés, vagy más furcsaság benne. Ha a küldött hivatkozás, biztonságosnak tűnő bankkártya fizetési oldalt tartalmaz, először mindig győződjünk meg, hogy a böngésző címsorban megjelenő lakat ikonra kattintva ki adta ki az oldal biztonsági tanúsítványát. Abban az esetben, ha ezt nem találjuk, semmiképpen se töltsük ki az űrlapot, mert így szerzik meg az adathalász csalók az adatainkat.

Előfordult már, hogy a Jófogás oldalát próbálták lemásolni a csalók, következő képen egy megtévesztő oldalt láthatunk, ami a Jófogáshoz akar hasonlítani, de figyeljük meg a nyelvtani hibákat, az összefüggéstelen mondatokat, amelyekkel egyértelművé válik, hogy egy gyanús képet láthatunk!

hamis hirdetés

Gyanús feladó

Egy gyanús, különös linkeket tartalmazó üzenet érkezett postaládánkba, de nem vagyunk benne biztosak, hogy tényleg adathalász átverés áldozatai lettünk-e. Mit tehetünk ilyenkor? Ellenőrizzük, hogy a feladó neve nem tűnik-e értelmetlennek, esetleg nem találhatóak-e benne olvashatatlan szavak, ismeretlen betűtípusok? Előfordul, hogy csak egy betű eltérés van a névben, de gondoljuk végig, hogy a saját e-mail címünkben sem helytelen a nevünk. Ugyanezt feltételezzük az eladóról vagy az üzenetküldőről is.

Az is szembeötlő, ha az e-mail cím vége nem egyszerű e-mail szolgáltatók nevét tartalmazza, hanem össze-vissza betűkombinációt, pl: xtiasn.hu. Lehetőleg, ilyen esetben meg se nyissuk az üzenetet, mert már akkor megtörténhet a baj. Lehet, hogy csak egy egyszerű vírust szed össze a számítógép vagy a telefon, de könnyen adatlopás is történhet.

Valótlan előzmények

Biztos, hogy minden Instagram oldallal rendelkező ember kapott az elmúlt időszakban értesítést arról, hogy hajszárítót nyert. Ugye milyen kecsegtető nyeremény egy méregdrága hajszárítóval gazdagabbnak lenni? Valószínűleg sokan, akik megörültek ennek a hírnek, rá is kattintottak a posztban szereplő linkre, de hamar meg is bánták ezt, amikor kiderült, hogy a nyereményjáték nem igazi, hanem adatlopási kísérletek áldozatául estek. Legyünk figyelmesek, ugyanis gyakran hivatkoznak egy-egy ilyen levélben, meg nem történt dolgokra, így ha emlékeinkben nem szerepel hasonló eset, akkor biztosak lehetünk az üzenet hiteltelenségében.

Bizalmas információk kérése

Természetesen mindenki hisz az emberi jóságban és előre elutalja a pénzt, de amikor nem érkezik meg, amit várunk és még a pénzünk is eltűnik, mindenkinek kellemetlen. Hogyha egy vásárlás során adatokat kérnek tőlünk, például bankkártya, lakcím, személyigazolvány, akkor azonnal jelentsük az esetet. Egy adás-vétel során sosem kérhetnek tőlünk ilyen adatokat, kivéve ha a biztonságos fizetési rendszeren van szükség a bankkártya adatok megadására, de azon kívül soha ne adjuk meg! Más esetben könnyen belefuthatunk az adathalászat veszélyeibe.

Ha személyes adat megadás szükséges valamilyen ügyintézéshez, akkor a jogszabályok szerint, csak megfelelő biztonsági körülmények között adhatóak meg ilyen információk.

bankkártya adatok

Visszautasíthatatlan ajánlat

Túl szép, hogy igaz legyen? Ez így is van!

Sajnos nem nyerünk csak úgy világ körüli utakat, több millió forintot, de még egy tollat sem anélkül, hogy ne fogadnánk el valamilyen adatvédelmi tájékoztatót, regisztrálnánk be egy oldalra, vagy iratkozunk fel egy hírlevélre. Ezekkel minden esetben vállaljuk, az adott oldal szabályzatát és sok esetben elfogadjuk, hogy akár az adataink tovább adásra is kerülhetnek.

Maradjunk óvatosak, ha visszautasíthatatlan ajánlatot kapunk, főleg, ha online vásárlásról van szó! Gondoljuk meg kétszer, hogy rákattintunk-e a legalacsonyabb árakat ígérő, ismeretlen feladótól érkező emailre, vagy a közösségi média oldalain felbukkanó gyanúsan akciós hirdetésre. Logikusan, egyik kereskedőnek sem éri meg, ha a gyártási, szállítási költségek jóval meghaladják a termékből származó bevételt, ezért ha túl szép az ajánlat, a linkre kattintva nagy valószínűséggel egy adathalász weboldalon fogjuk találni magunkat.

Mit tegyünk, ha felismertük az adathalász levelet?

Ha felkeltette figyelmünket egy gyanús üzenet, email vagy hívás, mindenképp jelezzük az adott cég ügyfélszolgálata számára, akinek a nevével visszaéltek a szélhámosok. Minél hamarabb ismerjük fel és jelentjük az ilyen kísérleteket, annál biztosabb, hogy sikerül elkapni az adathalász csalókat, és nem tűnnek el nyomtalanul.

A Jófogással az ugyfelszolgalat@jofogas.hu e-mail címen tudjuk felvenni a kapcsolatot.

Plusz tipp

Biztonsági okok miatt javasoljuk a Jófogás üzenetküldő rendszerén belül folytatni az adás-vétellel kapcsolatos beszélgetést. Ebben az esetben ellenőrzött körülmények között zajlik a kommunikáció, és ha visszaélést tapasztalunk, azonnal tudunk a Jófogáshoz fordulni. Ezt sokszor próbálják kikerülni a csalók, és más üzenetküldő szolgáltatáson keresztül felvenni a kapcsolatot. Az alábbi kép jól példa egy ilyen esetre, bal felső sarkában láthatjuk, hogy a szélhámos nem a Jófogás üzenetküldő rendszerén kereste fel az eladót. Szintén óvatosságra intő, ha észreveszünk helyesírási hibákat, itt például a szállítási cím és a fizetési gomb szövege is helytelenül szerepelt.

Korábban is írtunk már az adathalászat veszélyeiről egy cikkben, amit itt lehet újraolvasni! Sajnos sosem lehet eleget beszélni erről a problémáról. Mindenki számára fontos, hogy adatai és értékei biztonságban legyenek. Legyünk figyelmesek és körültekintőek, tegyünk meg mindent a biztonságunk érdekében!

Comments are closed.

Navigate